,

12 φράσεις που αφυπνίζουν, παρηγορούν και ενδυναμώνουν

Φράσεις δύναμης και αφύπνισης που προέρχονται από τη σοφία της ανθρωπότητας

Οι λέξεις μας επιτρέπουν  να εκφράσουμε τις σκέψεις μας στους άλλους. Όπως γνωρίζουμε όμως ο λόγος είναι δύναμη. Μπορεί να είναι μια καταστροφική δύναμη ή μια δημιουργική δύναμη. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθώ με τις φράσεις εκείνες που συντέθηκαν από τα αρχαία χρόνια και συνεχίζουν να συντίθενται ακόμα και σήμερα και έχουν σκοπό να μας δυναμώνουν, να μας αφυπνίζουν και να μας παρηγορούν στις δύσκολες στιγμές. Θεωρώ ότι η δύναμή τους είναι αυταπόδεικτη διότι προέρχονται από τη σοφία εκατομμυρίων ανθρώπων στο πέρασμα χιλιάδων ετών. Προσωπικά, είμαι πολύ ευγνώμων για την ύπαρξή τους, μιας και έχουν σταθεί ως φάροι, στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μου.

Θα περάσει κι αυτό

Όσο δύσκολη κι αν είναι η κατάσταση ή οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βρισκόμαστε κατά καιρούς, η φράση “Θα περάσει κι αυτό” μας υπενθυμίζει πως όλα είναι κύκλοι. Άλλοτε η ζωή μας φέρνει προκλήσεις και άλλοτε μας φέρνει χαρές. Το σίγουρο είναι ότι όλα περνούν και όλα είναι εφήμερα.

Advertisment

Όλα γίνονται για το καλό μας

Είναι αλήθεια ότι όταν βιώνουμε δυσκολίες, ξεχνάμε πόσες φορές στο παρελθόν έχει αποδειχτεί αυτή η φράση. Πράγματα που φαίνονταν ότι πήγαιναν λάθος, τελικά μας οδήγησαν στο σωστό σημείο, με τους σωστούς ανθρώπους, στις κατάλληλες συνθήκες. Η φράση αυτή μας λέει ότι υπάρχει όντως μια ανώτερη νοημοσύνη, η οποία ρυθμίζει τα πράγματα έτσι, ούτως ώστε να επιτευχθεί πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, έστω κι αν δεν το βλέπουμε αυτή τη στιγμή.

Στο τέλος όλα ακολουθούν το Θείο Σχέδιο

Αυτή η φράση μας βοηθάει να αποταυτιστούμε από τους ρόλους μας, τους πολέμους, τις ταμπέλες και να συνειδητοποιήσουμε ότι τελικά όλοι ερχόμαστε για να επιτελέσουμε ένα σκοπό. Μας υπενθυμίζει ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε τον φανατισμό μας και μας επιτρέπει να θαυμάσουμε τη σοφία που διέπει τα πάντα, η οποία έγινε αντιληπτή, από τα αρχαία κιόλας χρόνια.

12 φράσεις που αφυπνίζουν, παρηγορούν και ενδυναμώνουν

Advertisment

Το πυκνότερο σκοτάδι υπάρχει λίγο πριν την αυγή

Όταν βιώνουμε την αποκορύφωση των προβλημάτων μας, αυτή η φράση μπορεί να μας βγάλει από την απελπισία υπενθυμίζοντάς μας ότι τα προβλήματα πυκνώνουν λίγο πριν έρθει η ελπίδα και το φως.

Όλα είναι στο μυαλό

Πόσες φορές έχουμε αισθανθεί σίγουροι για κάτι και πόσες φορές έχει αυτό αποδειχθεί λάθος; Η φράση “Όλα είναι στο μυαλό” μας υπενθυμίζει την υποκειμενικότητα των πραγμάτων. Αυτό που η νευροεπιστήμη έχει αποδείξει σήμερα, ότι πραγματικά συμβαίνει. Ότι δηλαδή, μπορούμε να αντιληφθούμε μόνο αυτά που συμβαίνουν μέσα στο κρανίο μας.

Όλα είναι καθρέφτες

Αυτή είναι ίσως η πιο ισχυρή και συνάμα δύσκολη φράση αυτογνωσίας. Μας υπενθυμίζει ότι κάθε φορά που θυμώνουμε, που θαυμάζουμε, που εκνευριζόμαστε, όλα αυτά, δεν απευθύνονται παρά μονάχα στον εαυτό μας, εφόσον ο εξωτερικός κόσμος, έτσι όπως τον αντιλαμβανόμαστε, είναι αντανάκλαση του εαυτού μας.

12 φράσεις που αφυπνίζουν, παρηγορούν και ενδυναμώνουν

Ό,τι σπείρεις θα θερίσεις

Μια σκληρή, ίσως ακόμα και οδυνηρή φράση, η οποία λειτουργεί με έναν εκπληκτικό διττό τρόπο. Από τη μία μας υποδεικνύει ότι αυτό που ζούμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα των προηγούμενων επιλογών μας και από την άλλη μας υπενθυμίζει να κάνουμε τις σωστές επιλογές, για να έχουμε το μέλλον που επιθυμούμε.

Όλα είναι Δούναι και Λαβείν

Μοιάζει πολύ με τη φράση “Ό,τι σπείρεις θα θερίσεις” αλλά στην πραγματικότητα μας λέει και κάτι ακόμα. Ότι αν θέλουμε να λάβουμε, θα πρέπει να δώσουμε. Και σε μια πιο αυτογνωσιακή προσέγγιση λειτουργεί και αντίστροφα. Εάν δίνεις πολλά θα πρέπει να μάθεις και να δέχεσαι ώστε, να υπάρξει ισορροπία.

Όλα ξεκινούν από μέσα μας

Μια άκρως ισχυρή υπενθύμιση της ευθύνης μας, όχι μόνο για αυτά που συμβαίνουν σε εμάς αλλά και για αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Μια φράση κλειδί, που μας προτρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη του εαυτού μας αλλά και του κόσμου στον οποίον ζούμε.

12 φράσεις που αφυπνίζουν, παρηγορούν και ενδυναμώνουν

Όταν θέλεις κάτι πολύ, το σύμπαν θα συνωμοτήσει

Περίφημη φράση του Coelho η οποία αναπαράχθηκε άπειρες φορές από άλλους συγγραφείς, οι οποίοι διατύπωσαν το ίδιο πράγμα με διαφορετικό τρόπο. Έπειτα, η υποστήριξη των επιστημόνων της κβαντικής φυσικής όπου ο “παρατηρητής επηρεάζει το παρατηρούμενο” έδωσε γερά θεμέλια στην πεποίθηση ότι, όταν θέλεις κάτι πολύ, τελικά θα το πετύχεις. Μια φράση που μας δίνει δύναμη και κουράγιο να επιδιώξουμε τα όνειρά μας ακόμα κι όταν βρισκόμαστε υπό αντίξοες συνθήκες.

Τι θέλει να μου πει;

Η πιο ενοχλητική ερώτηση που κάνει ο άνθρωπος που ακολουθεί το δρόμο της αυτογνωσίας. Είτε πρόκειται για μια ασθένεια είτε πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση, η ερώτηση – σφαλιάρα – μας υπενθυμίζει ότι τα πράγματα δεν συμβαίνουν. Γίνονται για μας και έχουν κάτι να μας διδάξουν. Και όσο πιο γρήγορα μάθουμε τι έχουν να μας διδάξουν, τόσο πιο γρήγορα θα απελευθερωθούμε από αυτά.

Στο τέλος όλα θα πάνε καλά

Ίσως η πιο παρηγορητική φράση που μας θυμίζει ότι η φυσική κατάσταση των πραγμάτων είναι το καλό. Είτε πρόκειται απλά για μια πεποίθηση είτε για σοφία που εκπορεύεται από την εμπειρία της ανθρωπότητας, αυτή η φράση λειτουργεί ανακουφιστικά και λυτρωτικά. Εξάλλου πολύ αργότερα προστέθηκε και άλλο ένα κομμάτι σε αυτή τη φράση “Στο τέλος όλα θα πάνε καλά, κι αν δεν πάνε καλά, σημαίνει ότι δεν είναι το τέλος”.

Εσείς ποια φράση θα προσθέτατε;

Μωυσής

Follow me

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Οι πληγές σου μπορούν να γίνουν τα παράσημά σου!
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Μέσα στην αγάπη, η ζωή θα αφηγηθεί την ιστορία μας
Το ευτυχισμένο τέλος που δεν έρχεται ποτέ…

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση