,

Τα άδεια μυαλά κάνουν συνήθως τον μεγαλύτερο θόρυβο

Όσο μεγαλώνει το εγώ... τόσο μικραίνει το μυαλό!

Άδεια μυαλά,
φωνές, εγωισμός και ένταση
είναι ίσως οι τρεις λέξεις που θα μπορούσαν να περιγράψουν αυτά τα άτομα.

Της Ηλέκτρας Αστέρη

Advertisment

Δεν συνηθίζω να χωρίζω τους ανθρώπους σε κατηγορίες, ούτε να τους βάζω ταμπέλες. Ούτε και εσύ θα έπρεπε. Είμαι περισσότερο της άποψης πως οι άνθρωποι προσθέτουν και αφαιρούν χαρακτηριστικά στον εαυτό τους μέχρι να πετύχουν το τέλειο. Βέβαια κάποιες φορές οι κατηγορίες σε βοηθούν να βάλεις τις σκέψεις σου σε μια σειρά και να ξεχωρίσεις ποιους ανθρώπους θα ήθελες να έχεις δίπλα σου και ποιους όχι. Το μυαλό του ανθρώπου είναι το πιο σημαντικό όργανο που διαθέτει και αυτό είναι που τον κάνει να άγεται και να φέρεται αναλόγως με το πως το χρησιμοποιεί.

Πάντα πίστευα πως η γνώση δεν είναι μόνο τα χαρτιά και τα πανεπιστήμια. Ακόμη το πιστεύω και πλέον έχω καταλήξει πως η γνώση και η καλλιέργεια πηγάζει σαφώς από το διάβασμα χωρίς βέβαια να είναι η μόνη πηγή. Όποια πηγή γνώσης και όποιου είδους καλλιέργειας και αν έχεις, υπάρχουν δύο κατηγορίες στις οποίες θα καταταγείς ανάλογα με την συμπεριφορά σου. Τα γεμάτα και τα άδεια μυαλά.

Εκείνοι που έχουν τα “γεμάτα μυαλά” είναι εκείνοι που ως επί το πλείστον είναι ήρεμοι. Συνήθως θα τους δεις μόνους και ίσως με κάποιο σημειωματάριο στο χέρι, όχι γιατί γράφουν φιλοσοφίες, απλώς για να καταγράψουν τις σκέψεις τους -εδώ που τα λέμε ίσως να γράφουν και φιλοσοφίες-. Οι άνθρωποι που έχουν εξελιχθεί λίγο παραπάνω είναι εκείνοι που δεν θα μαλώσουν όταν τους δοθεί η ευκαιρία αλλά και εκείνοι που θα προσπαθήσουν να αποφύγουν κάθε ένταση. Οι άνθρωποι που έχουν μάθει να σκέφτονται κρίνουν τον εαυτό τους και κανέναν άλλον.

Advertisment

Γεμάτα μυαλά

Εκείνα τα μυαλά που είναι άδεια, είναι εκείνα που κάνουν και τον μεγαλύτερο θόρυβο. Φωνές, εγωισμός και ένταση είναι ίσως οι τρεις λέξεις που θα μπορούσαν να περιγράψουν αυτά τα άτομα. Άδεια μυαλά σε άδεια σώματα, χωρίς ίχνος ευαισθησίας βουλιάζουν στο εγώ τους και κατατρώνε τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Καμία δύναμη δεν μπορεί να τους “κουνήσει” από την βολεμένη θέση που βρίσκονται. Ίσως αυτή να είναι και η μοίρα τους. Ίσως και όχι.

Τα άδεια μυαλά κάνουν συνήθως τον μεγαλύτερο θόρυβο

Τα άδεια μυαλά κάνουν τον μεγαλύτερο θόρυβο. Μην γελάς πιστεύοντας πως εσύ ξέφυγες από τον κανόνα. Όλοι πέσαμε στην παγίδα του άδειου μυαλού κάποια στιγμή. Όλοι σκεφτήκαμε λάθος και αντιδράσαμε υπερβολικά κάνοντας το εγώ μας ακόμη μεγαλύτερο και το μυαλό μας ακόμη φτωχότερο. Γιατί να ξέρεις όσο μεγαλώνει το εγώ, τόσο μικραίνει το μυαλό. Στο ξαναλέω για να το εμπεδώσεις. Όσο μεγαλώνει το εγώ… τόσο μικραίνει το μυαλό!

Προσπάθησε να γεμίσεις το μυαλό σου με γνώση και να μικρύνεις το εγώ σου. Μην προσπαθήσεις να πετύχεις το τέλειο γιατί δεν θα το καταφέρεις. Δεν θα καταφέρεις να συμπεριφέρεσαι πάντα όπως τα “γεμάτα μυαλά”, αλλά τουλάχιστον προσπάθησε να μειώσεις τις αδύναμες στιγμές και εκείνες που σε κάνουν να νιώθεις πως έχεις “άδειο μυαλό”. Ίσως τότε να μην χρειάζεσαι το τέλειο γιατί το τέλειο θα είναι ακριβώς εκεί. Στην προσπάθεια που κατέβαλλες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θέλεις να μάθεις γιατί γερνάει ο άνθρωπος; Για να αντιληφθεί τι πραγματικά έχει αξία στη ζωή...
Αντί να είμαστε «καλοί», να γίνουμε συνειδητοί
Δίδαξε στους άλλους πώς θέλεις να σου φέρονται
Ο πόνος μπορεί να γίνει προορισμός, καθώς σε οδηγεί να καταλάβεις "Οι Ιθάκες τι σημαίνουν"

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση