Οι κίνδυνοι από τον καύσωνα

Η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη εξηγεί τα προβλήματα που μπορούν να προκληθούν στην υγεία από την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες.

Δρ Αναστασία Μοσχοβάκη Οι κίνδυνοι από τον καύσωνα

Γράφει η Δρ Αναστασία Μοσχοβάκη

Το σώμα μας διαθέτει αξιοθαύμαστες ικανότητες διατήρησης φυσιολογικής θερμοκρασίας σώματος ανεξάρτητα από την θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος. Υπάρχει ένα φυσιολογικός σωματικό «θερμοστάτης» ο οποίος εδράζεται στον εγκέφαλο. Η παραγωγή του ιδρώτα και η εξάτμιση είναι οι κύριοι μηχανισμοί διατήρησης της θερμότητας σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος με βάση τις εντολές του εσωτερικού μας θερμοστάτη. Σε ακραίες ωστόσο συνθήκες οι μηχανισμοί αυτοί ενδέχεται να μην λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

Advertisment

Φυσιολογικές καταστάσεις που αναστέλλουν την παραγωγή ιδρώτα ή την εξάτμιση

Noσήματα και καταστάσεις που διαταράσσουν την ομαλή ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος είναι οι γενικευμένες δερματικές νόσοι, η ελάττωση της αιματικής ροής του σώματος, η κακή διατροφή, η αφυδάτωση, η υπόταση, η μείωση της καρδιακής παροχής εγκυμοσύνη, η προχωρημένη ηλικία, η βρεφονηπιακή ηλικία, η λήψη ορισμένων φαρμάκων και ουσιών (π.χ. αντιχολινεργικά φάρμακα, ανιισταμινικά φάρμακα,αντικαταθλιπτικά, αλκοόλ, ναρκωτικά.Οι αθλητές είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι κατά την διάρκεια υψηλών περιβαλλοντικών θερμοκρασιών.

Το φάσμα των κλινικών εκδηλώσεων από την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες είναι ευρύ και περιλαμβάνει

1. Τις κράμπες

Κατά την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, η απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών μέσω του ιδρώτα μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνες μυϊκές συσπάσεις ή κράμπες ή σπασμούς μυών που διαρκούν λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά.

2. Συγκοπή

Η αιφνίδια απώλεια συνείδησης προκαλείται κυρίως από αγγειοδιαστολή σε συνδυασμό με απώλεια υγρών λόγω του ιδρώτα με αποτέλεσμα τη μείωση της συστολικής πίεσης και την ελάττωση της εγκεφαλικής άρδευσης.

Advertisment

3. Εξάντληση από θερμότητα

Η εξάντληση από θερμότητα είναι παθολογικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (θερμοκρασία ορθού άνω του 37,8 βαθμών Κελσίου), αύξηση καρδιακής συχνότητας και υγρό δέρμα.

4. Θερμοπληξία

Όταν οι θερμορυθμιστικοί μηχανισμοί του ανθρώπινου σώματος εξαντληθούν, υψηλός πυρετός εμφανίζεται (η θερμοκρασία ορθού υπερβαίνει τους 40 βαθμούς), ο ιδρώτας εξαφανίζεται, το επίπεδο συνείδησης διαταράσσεται. Η παθολογική κατάσταση που προκύπτει ονομάζεται θερμοπληξία και είναι δυνατόν να οδηγήσει σε σοβαρή νοσηρότητα ή θάνατο από εγκεφαλική, καρδιαγγειακή, ηπατική ή νεφρική βλάβη.

Η πρόληψη των βλαβών από τον καύσωνα γίνεται με την αποφυγή επίππονης άσκησης κατά την διάρκεια των ημερών καύσωνα, την επαρκή λήψη υγρών, την αποφυγή της παραμονής σε εξωτερικό χώρο κατά το μεσημέρι, την κατάλληλη ένδυση (ανοιχτόχρωμα ρούχα, καπέλο), την παραμονή σε σωστά κλιματιζόμενο περιβάλλον, την τέλεση συχνών σωματικών ντους, την αποφυγή υπερθερμιδικών γευμάτων αλκοόλ.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Νέο τεστ προβλέπει την άνοια 9 χρόνια πριν από τα πρώτα συμπτώματα
Τσίμπημα από μέδουσα, δράκαινα, αχινό |Πρώτες Βοήθειες για αποτελεσματική αντιμετώπιση
Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας| Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει φίδι
Έρευνα διαπιστώνει ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά και τον ύπνο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση