, ,

Μήπως η ανασφάλεια καταστρέφει τη ζωή σας; Τρόποι αντιμετώπισης

Σημάδια πως δεν αγαπάτε τον εαυτό σας και δεν τον έχετε αποδεχτεί.

11 σημάδια που δείχνουν ότι η ανασφάλεια
καταστρέφει τη ζωή σας και τι να κάνετε

Μήπως μερικές φορές νιώθετε ότι μισείτε τον εαυτό σας; Νιώθετε άβολα με το σώμα σας και είστε δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που αλληλεπιδράτε με τους ανθρώπους γύρω σας; Η έλλειψη αυτοεκτίμησης και η ανασφάλεια καταστρέφει τη ζωή σας και συχνά οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιος έχει μεγαλώσει σε μια οικογένεια όπου η αγάπη ήταν κάτι επίπονο και δυσλειτουργικό. Θα μπορούσε επίσης να είναι το τίμημα μιας σχέσης στην οποία νιώθατε ότι σας υποτιμούσαν.

Advertisment

Όταν δεν δίνετε στον εαυτό σας αγάπη, τότε συνεχώς (συνήθως υποσυνείδητα) τον εμποδίζετε να πάρει την αγάπη και την ευτυχία που του αξίζει. Έτσι όμως δεν βλάπτετε μόνο τον εαυτό σας αλλά και τους γύρω σας. Τα αρνητικά συναισθήματα απέναντι στον εαυτό σας έχει τρόπο να καταλαμβάνει κάθε τομέα της ζωής σας, της καριέρας σας, των σχέσεων και της υγείας σας.

Διαβάστε επίσης

8 τρόποι που κάνετε τους άλλους να μην σας εκτιμούν

Advertisment

Παρακάτω ακολουθούν 11 σημάδια που δείχνουν ότι ίσως δεν αγαπάτε τον εαυτό σας καθώς και τρόποι για να μετατρέψετε αυτό το μίσος σε αποδοχή:

1. Θέλετε να ευχαριστείτε τους άλλους

Όταν δεν πιστεύετε στη δική σας αξία, προσπαθείτε να κάνετε τους άλλους ευτυχισμένους. Η έλλειψη εσωτερικής αγάπης μεταφράζεται σε ανάγκη για συνεχή έγκριση και εκτίμηση από τους άλλους. Δεν θα φανταζόσασταν καν ότι κάποιος ίσως σας αποδοκιμάζει ή ότι είναι δυσαρεστημένος μαζί σας με οποιονδήποτε τρόπο.

Τρόπος αντιμετώπισης:

Εντοπίστε τις περιπτώσεις εκείνες που πάτε ενάντια στη δική σας βούληση και κάνετε πράγματα που δεν θέλετε. Ξεκινήστε να έχετε επίγνωση αυτής της συμπεριφοράς. Το πρώτο βήμα για να σταματήσετε την προσπάθειά σας να ευχαριστείτε τους άλλους είναι να αναγνωρίσετε ότι ακολουθείτε αυτή τη διαδικασία. Μόλις το αναγνωρίσετε, θα μπορέσετε να βάλετε σε προτεραιότητα τον εαυτό σας.

Μήπως η ανασφάλεια καταστρέφει τη ζωή σας; Τρόποι αντιμετώπισης

2. Δυσκολεύεστε να πείτε στους άλλους όχι

Όχι μόνο θέλετε να ευχαριστείτε τους γύρω σας, αλλά θέλετε επίσης να είστε πάντα εκεί γι’ αυτούς. Είστε πρόθυμοι να τους βοηθήσετε και να παραμελήσετε τις δικές σας ανάγκες για να είστε εκεί για τους ανθρώπους που αγαπάτε. Δυστυχώς, η ζωή σας καθορίζεται από τις προτεραιότητες και τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων.

Τρόπος αντιμετώπισης:

Ξεκινήστε λέγοντας «όχι» σε μικρά και ασήμαντα πράγματα. Εξασκηθείτε λέγοντας όχι σε γνωστούς και σε συναδέλφους. Συνεχίστε μέχρι να καταφέρετε να λέτε «όχι» και στους ανθρώπους που αγαπάτε.

3. Πιστεύετε ότι είστε ανεπαρκείς

Νιώθετε ένα εσωτερικό κενό, ότι δεν αξίζετε τίποτα. Ίσως περνάτε τον καιρό σας προσπαθώντας να τραβήξετε την προσοχή των άλλων, να ξεχωρίσετε, να τους κάνετε να σας προσέξουν και να τους ευχαριστήσετε. Πληγώνεστε εύκολα και με το παραμικρό. Οποιαδήποτε μικρή προσβολή δεχτείτε, την παραφουσκώνετε. Θεωρείτε ότι υπάρχουν μειονεκτήματα σε όλες τις πτυχές της ζωής σας, δεν πιστεύετε ότι σας αξίζει μια καλή καριέρα, να λάβετε τα χρήματα που σας αξίζουν ή να αγαπηθείτε από τους άλλους ανθρώπους.

Τρόπος αντιμετώπισης:

Όσο τετριμμένο κι αν φαίνεται, ο μόνος τρόπος για να αλλάξετε την αντίληψη που έχετε για τον εαυτό σας είναι να ελέγχετε τις σκέψεις που επιτρέπετε στον εαυτό σας να κάνει. Συγκεντρώστε τις σκέψεις σας κρατώντας ημερολόγιο, μοιραστείτε τις με κάποιον ειδικό και γίνετε πιο προσεκτικοί στο τι σκέφτεστε κάθε φορά. Μόλις εντοπίσετε αυτές τις σκέψεις, αντικαταστήστε τα αρνητικά μηνύματα για τον εαυτό σας με άλλα, πιο θετικά.

Προσπαθήστε να θεραπεύσετε την ψυχή σας και να χτίσετε την αυτοεκτίμησή σας. Βρείτε δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας. Πάρτε μέρος σε αθλητικές ή άλλες δραστηριότητες που σας εκφράζουν και γίνετε πιο ανοιχτοί στο να δέχεστε δώρα, φιλοφρονήσεις, αγάπη και συμπάθεια από τους άλλους.

4. Συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους σε κάθε ευκαιρία

Ακόμα κι αν ένα θέμα δεν σας αφορά, με τη σκέψη σας συγκρίνετε αμέσως τους άλλους με τον εαυτό σας. Ψάχνετε συνεχώς να βρείτε ανθρώπους που είναι πιο έξυπνοι, πιο ευγενικοί, πιο όμορφοι, πιο υγιείς, πιο καλοί, πιο φιλικοί κ.λπ.

Τρόπος αντιμετώπισης:

Φύγετε από καταστάσεις που σας κάνουν να αισθάνεστε ότι συγκρίνετε συνεχώς τον εαυτό σας με τους άλλους. Μην ξοδεύετε πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απομακρυνθείτε από τους ανθρώπους που σας κάνουν να αισθάνεστε χειρότερα για τον εαυτό σας. Αφιερώστε λιγότερο χρόνο με τους ανθρώπους που σκόπιμα ή υποσυνείδητα να σας κάνουν να νιώθετε κατώτεροι.

https://enallaktikidrasi.com/2016/06/mipos-anasfaleia-katastrefei-zoi/

5. Θεωρείτε ότι η ζωή σας είναι ένα λάθος

Ίσως αναρωτιέστε ακόμα και γιατί γεννηθήκατε και σε τι χρησιμεύετε στον κόσμο.

Τρόπος αντιμετώπισης:

Σταματήστε να αναρωτιέστε. Αν εξακολουθείτε να παρασύρεστε σε τέτοιες σκέψεις, μιλήστε με έναν ειδικό. Ν α υπενθυμίζετε συχνά στον εαυτό σας την αξία και την αγάπη που δίνετε στον κόσμο. Να θυμάστε όλα τα θετικά που έχετε προσφέρει.

6. Πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα σωστό

Επικεντρώνεστε στα λάθη, τα σφάλματα και τα σημεία που είστε ανεπαρκείς. Για κάθε κατάσταση φαντάζεστε το χειρότερο σενάριο και περιμένετε ότι θα κάνετε πολλά λάθη.

Τρόπος αντιμετώπισης:

Σκεφτείτε όλες τις νίκες σας, τις μικρές και τις μεγάλες. Σκεφτείτε όλες τις φορές που είχατε δίκιο, που λύσατε διάφορα προβλήματα και που αντιμετωπίσατε προκλήσεις. Συνειδητοποιήστε ότι τα έχετε καταφέρει περισσότερες φορές απ’ όσες έχετε αποτύχει.

7. Δεν σας αρέσει το σώμα σας

Δεν θέλετε να τραβάτε την προσοχή των άλλων και φοβάστε τι μπορεί να σκέφτονται για το σώμα σας. Επίσης, δεν σας αρέσει να κοιτάτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη.

Τρόπος αντιμετώπισης:

Αναρωτηθείτε αν το πρόβλημα είναι ο τρόπος που εσείς βλέπετε το σώμα σας ή αν αυτό που φοβάστε είναι ο τρόπος που οι άλλοι το βλέπουν. Αν το πρόβλημα είναι ο εαυτός σας, σκεφτείτε τι μπορεί να προκαλεί αυτή την αρνητικότητα. Μήπως είναι κάποιες παλαιότερες σκέψεις, εμπειρίες ή αρνητικά συναισθήματα; Δεν σας αρέσει το σώμα σας ή δεν σας αρέσει σε σύγκριση με το σώμα των άλλων;

Μην ασχολείστε με το τι σκέφτονται οι άλλοι και επικεντρωθείτε στον εαυτό σας. Αν δεν είστε ευχαριστημένοι με το σώμα σας και νιώθετε ότι πρέπει να κάνετε αλλαγές, επικεντρωθείτε σε αυτό. Αποκτήστε το σώμα που θα σας κάνει να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας και κάντε το για σας μόνο και για κανέναν άλλο.

8. Ντρέπεστε για τον εαυτό σας

Νιώθετε αμηχανία και δεν έχετε τον εαυτό σας σε ιδιαίτερη εκτίμηση. Έχετε την ανάγκη να κρύβεστε ή να αποφεύγετε να βρίσκεστε στο προσκήνιο.

Τρόπος αντιμετώπισης:

Δημιουργήστε στο μυαλό σας την εικόνα του πιο δυνατού και θετικού εαυτού σας. Σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε προκειμένου να φτάσετε σε αυτό το σημείο. Ενεργοποιηθείτε και αποδεχτείτε τα ευαίσθητα σημεία σας, αποβάλλετε τα αρνητικά σας συναισθήματα και επιβεβαιώστε την αξία σας. Χρησιμοποιήστε όλες τις μεθόδους που έχετε στη διάθεσή σας (πχ αποκτήστε επίγνωση, κρατήστε ημερολόγιο, κάντε γυμναστική και ψυχοθεραπεία) και που θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε την αξία σας.

https://enallaktikidrasi.com/2016/06/mipos-anasfaleia-katastrefei-zoi/

9. Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι δεν σας συμπαθούν

Η βασική σκέψη σας είναι ότι οι άλλοι δεν νοιάζονται για σας.

Τρόπος αντιμετώπισης:

Μην κάνετε αυτές τις σκέψεις βασισμένοι στη διαστρεβλωμένη άποψη που έχετε για τον κόσμο. Αν νομίζετε ότι οι άνθρωποι δεν σας συμπαθούν, ελέγξτε το και ασχοληθείτε με τις διαπροσωπικές σας σχέσεις. Δείτε τις πράξεις των άλλων αντικειμενικά και προσπαθήστε να κατανοήσετε τις προθέσεις τους χωρίς προκαταλήψεις. Περάστε περισσότερο χρόνο με τους ανθρώπους που νοιάζονται για σας και αποφύγετε τους ανθρώπους που δεν δείχνουν ενδιαφέρον.

Σίγουρα δεν γίνεται να μας συμπαθούν όλοι σε αυτόν τον κόσμο. Γι’ αυτό λοιπόν κρατήστε τους φίλους σας και βγάλτε από τη ζωή σας όσους δεν σας συμπαθούν.

10. Συναναστρέφεστε με άτομα που επίσης δεν αγαπούν τον εαυτό τους

Κάνετε σχέσεις στις οποίες και τα άλλα άτομα επίσης σαμποτάρουν τον εαυτό τους και στη συνέχεια βγάζουν την απογοήτευσή τους πάνω σας.

Τρόπος αντιμετώπισης:

Αν έχετε μια σχέση όπως αυτή, βρείτε τρόπο να φύγετε. Αν παρασύρεστε σε τέτοιου είδους σχέσεις, συνειδητοποιήστε τι είναι αυτό που σας ελκύει σε συντρόφους που σαμποτάρουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Ψάξτε τα στοιχεία που σας κάνουν να μισείτε τον εαυτό σας και προσέξτε τους ανθρώπους που φέρονται το ίδιο. Αν κάποιος δεν αγαπά τον εαυτό του, δεν είναι σε θέση να αγαπήσει ούτε εσάς.

11. Συμπεριφέρεστε άσχημα στους άλλους

Η αρνητικότητά σας περιλαμβάνει και τους γύρω σας με αποτέλεσμα να μην τους συμπεριφέρεστε καλά ακόμα κι αν νιώθετε άσχημα γι’ αυτό αργότερα.

Τρόπος αντιμετώπισης:

Φερθείτε στον εαυτό σας ευγενικά. Μην ξεχνάτε να επαναλαμβάνετε τα πλεονεκτήματα που διαθέτετε, διαβάστε βιβλία που θα σας ανεβάσουν ψυχολογικά και συναναστραφείτε με άτομα που σας ενθαρρύνουν. Φερθείτε στον εαυτό σας όπως θα φερόσασταν σε κάποιον που αγαπάτε. Κάντε γυμναστική, τραφείτε καλά και κοιμηθείτε αρκετά. Μόλις αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας με αγάπη, σεβασμό και ευγένεια, θα αρχίσετε να φέρεστε και στους άλλους το ίδιο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
Βιαστήκατε να στολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο; Και όμως, αυτό μπορεί να είναι το μικρό μυστικό της ευτυχίας
Τι αποκαλύπτει η εμμονή με τον ψηφιακό εαυτό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση