Η κομψότητα κρύβεται στην απλότητα

Η κομψότητα δεν είναι εξωτερικό χαρακτηριστικό, αλλά μέρος της ψυχής που είναι ορατό για τους άλλους.

Η κομψότητα κρύβεται στην απλότητα

Συνήθως μπερδεύουμε την κομψότητα με την επιφάνεια και την εμφάνιση. Πιστεύουμε ότι το να φορέσουμε ακριβά ρούχα, κοσμήματα και άλλα υλικά αγαθά θα μπορέσουν να κρύψουν το ψεύτικο χαμόγελο, το ψεύτικο βλέμμα. Ναι, αυτό θα το αποκαλούσα καθαρά μια ψευδαίσθηση, μια αυταπάτη. Η ίδια η κομψότητα σαν λέξη μιλάει από μόνη της.

Κινείται ανάμεσα στους ανθρώπους και ψάχνει να «γραπωθεί» πάνω στους γνήσιους ανθρώπους διότι μόνο εκεί μπορεί να είναι ο εαυτός της. Αναζητά την απλότητα και μετά έρχεται ως συμπλήρωμα σε όλα τα υπόλοιπα. Ο Paulo Coelho στο βιβλίο του «Το χειρόφραφο της Άκρα» ονοματίζει τη κομψότητα.

Δεν είναι εξωτερικό χαρακτηριστικό, αλλά μέρος της ψυχής που είναι ορατό για τους άλλους. Δε βρίσκεται στα ρούχα που φοράμε,αλλά στον τρόπο με τον οποίο τα φοράμε. Δε βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο πιάνουμε το σπαθί, αλλά στο διάλογο που μπορεί να αποτρέψει τον πόλεμο.

Η κομψότητα επιτυγχάνεται όταν αφήνουμε κατά μέρος καθετί περιττό και ανακαλύπτουμε την απλότητα και τη συγκέντρωση: όσο πιο απλή και σοβαρή η στάση, τόσο πιο όμορφη. Δεν είναι θέμα γούστου και μεταμορφώνει πολύπλοκες σκέψεις σε κάτι που όλοι μπορόυν να καταλάβουν. Περπατά με κομψότητα και ακτινοβολεί φως γύρω του εκείνος που βαδίζει στο δρόμο που ο ίδιος διάλεξε. Το βήμα του είναι σίγουρο, το βλέμμα του σταθερό, η κίνησή του όμορφη. Γίνεται αποδεκτή και τη θαυμάζουν επειδή δεν καταβάλλει καμιά προσπάθεια για κάτι τέτοιο. Τα πιο απλά πράγματα στη ζωή είναι και τα πιο εξαιρετικά. Επιτρέψτε τους να εκδηλωθούν.

Aς αφήσουμε το κομψό εαυτό μας να βγει από μέσα μας. Αυτό θα το πετύχουμε αφού έρθουμε σε επαφή με άλλους ανθρώπους, αλληλοβοηθώντας ο ένας τον άλλον με σεβασμό. Άλλωστε η αγάπη περικλείει το σεβασμό, αυτός με τη σειρά του τη κατανόηση και η τελευταία την απλότητα!

Κωνσταντίνα Γυφτάκη

Συντάκτης | Κωνσταντίνα Γυφτάκη

Σπούδασα Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Αγαπώ τη δημιουργία νέων ιδεών και τους ανθρώπους που βγάζουν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Δείτε όλα τα άρθρα

Συντάκτης | Κωνσταντίνα Γυφτάκη

Σπούδασα Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Αγαπώ τη δημιουργία νέων ιδεών και τους ανθρώπους που βγάζουν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Δείτε όλα τα άρθρα

Αξίζει να διαβάσετε

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε