Η κομψότητα κρύβεται στην απλότητα

Η κομψότητα δεν είναι εξωτερικό χαρακτηριστικό, αλλά μέρος της ψυχής που είναι ορατό για τους άλλους.

Η κομψότητα κρύβεται στην απλότητα

Συνήθως μπερδεύουμε την κομψότητα με την επιφάνεια και την εμφάνιση. Πιστεύουμε ότι το να φορέσουμε ακριβά ρούχα, κοσμήματα και άλλα υλικά αγαθά θα μπορέσουν να κρύψουν το ψεύτικο χαμόγελο, το ψεύτικο βλέμμα. Ναι, αυτό θα το αποκαλούσα καθαρά μια ψευδαίσθηση, μια αυταπάτη. Η ίδια η κομψότητα σαν λέξη μιλάει από μόνη της.

Κινείται ανάμεσα στους ανθρώπους και ψάχνει να «γραπωθεί» πάνω στους γνήσιους ανθρώπους διότι μόνο εκεί μπορεί να είναι ο εαυτός της. Αναζητά την απλότητα και μετά έρχεται ως συμπλήρωμα σε όλα τα υπόλοιπα. Ο Paulo Coelho στο βιβλίο του «Το χειρόφραφο της Άκρα» ονοματίζει τη κομψότητα.

Advertisment

Δεν είναι εξωτερικό χαρακτηριστικό, αλλά μέρος της ψυχής που είναι ορατό για τους άλλους. Δε βρίσκεται στα ρούχα που φοράμε,αλλά στον τρόπο με τον οποίο τα φοράμε. Δε βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο πιάνουμε το σπαθί, αλλά στο διάλογο που μπορεί να αποτρέψει τον πόλεμο.

Η κομψότητα επιτυγχάνεται όταν αφήνουμε κατά μέρος καθετί περιττό και ανακαλύπτουμε την απλότητα και τη συγκέντρωση: όσο πιο απλή και σοβαρή η στάση, τόσο πιο όμορφη. Δεν είναι θέμα γούστου και μεταμορφώνει πολύπλοκες σκέψεις σε κάτι που όλοι μπορόυν να καταλάβουν. Περπατά με κομψότητα και ακτινοβολεί φως γύρω του εκείνος που βαδίζει στο δρόμο που ο ίδιος διάλεξε. Το βήμα του είναι σίγουρο, το βλέμμα του σταθερό, η κίνησή του όμορφη. Γίνεται αποδεκτή και τη θαυμάζουν επειδή δεν καταβάλλει καμιά προσπάθεια για κάτι τέτοιο. Τα πιο απλά πράγματα στη ζωή είναι και τα πιο εξαιρετικά. Επιτρέψτε τους να εκδηλωθούν.

Aς αφήσουμε το κομψό εαυτό μας να βγει από μέσα μας. Αυτό θα το πετύχουμε αφού έρθουμε σε επαφή με άλλους ανθρώπους, αλληλοβοηθώντας ο ένας τον άλλον με σεβασμό. Άλλωστε η αγάπη περικλείει το σεβασμό, αυτός με τη σειρά του τη κατανόηση και η τελευταία την απλότητα!

Advertisment

Κωνσταντίνα Γυφτάκη

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι άνθρωποι που «ενοχλούν»... εκείνοι που δεν στριμώχτηκαν για να εξαγοράσουν λίγα ψίχουλα αγάπης
Μήπως ασκώ υπερβολική κριτική στους άλλους; Πώς θα το καταλάβω και πώς μπορώ να το διορθώσω;
Ν. Καζαντζάκης: Η λαχτάρα της λευτεριάς
Χάνουμε χρόνο όταν επενδύουμε σε αυτούς που δεν έχουν χρόνο για εμάς

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση