Μαρσέλ Προυστ: «Ο προορισμός μου δεν είναι ένα μέρος, αλλά ένας καινούργιος τρόπος να βλέπω τα πράγματα»

«Γηράσκω δ’αιεί πολλά διδασκόμενος» δηλαδή γερνώντας μαθαίνω ολοένα και πιο πολλά. Μια φράση του Σόλωνα (ο οποίος αποτέλεσε μια από τις κατεξοχήν σπουδαίες προσωπικότητες

Μαρσέλ Προυστ: «Ο προορισμός μου δεν είναι ένα μέρος, αλλά ένας καινούργιος τρόπος να βλέπω τα πράγματα»

«Γηράσκω δ’αιεί πολλά διδασκόμενος» δηλαδή γερνώντας μαθαίνω ολοένα και πιο πολλά. Μια φράση του Σόλωνα (ο οποίος αποτέλεσε μια από τις κατεξοχήν σπουδαίες προσωπικότητες της αρχαίας Ελλάδας) που τονίζει τη σημασία της μάθησης.

Αρχικά, η μάθηση αγγίζει όλους τους τομείς της ζωής και δημιουργεί μια αλυσίδα. Η αλυσίδα αυτή θέλει χρόνο και πολλή προσπάθεια για να ενωθεί. Δύο από τις βασικές αρχές της μάθησης είναι η θέληση και η αυτογνωσία.

Advertisment

Η θέληση σχετίζεται με τη συνειδητοποίηση του ποιοι είμαστε «σήμερα» και ποιοι θέλουμε να γίνουμε «αύριο». Η αυτογνωσία απαιτεί να γίνουμε εξωτερικοί παρατηρητές, κατανοώντας τον τρόπο λειτουργίας του ίδιου μας του εαυτού (η λεγόμενη φράση «το γνώθι σαυτόν»).

Η γνώση του εαυτού μας είναι μια αστείρευτη πηγή. Η μάθηση δεν έχει ηλικία και αυτό είναι όμορφο. Μέσα από την εξάσκηση αρχίζει να υπάρχει και με το πέρασμα του χρόνου γίνεται κομμάτι του εαυτού μας. Όπως είπε ο Γάλλος συγγραφέας Μαρσέλ Προυστ «Ο προορισμός μου δεν είναι πια ένα μέρος, αλλά μάλλον ένας καινούργιος τρόπος να βλέπω τα πράγματα».

Photo: Author/Depositphotos

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι άνθρωποι που «ενοχλούν»... εκείνοι που δεν στριμώχτηκαν για να εξαγοράσουν λίγα ψίχουλα αγάπης
Μήπως ασκώ υπερβολική κριτική στους άλλους; Πώς θα το καταλάβω και πώς μπορώ να το διορθώσω;
Ν. Καζαντζάκης: Η λαχτάρα της λευτεριάς
Χάνουμε χρόνο όταν επενδύουμε σε αυτούς που δεν έχουν χρόνο για εμάς

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση