, ,

Έρευνα: Η μείωση των αντιβιοτικών δεν προκαλεί βακτηριακές επιπλοκές

Βρετανική έρευνα υποστηρίζει πως αν μειωθεί η συνταγογράφηση των αντιβιοτικών δεν θα αυξηθούν τα κρούσματα βακτηριακών παρενεργειών.

Έρευνα: Η μείωση των αντιβιοτικών δεν προκαλεί βακτηριακές επιπλοκές

Η μείωση των αντιβιοτικών δεν προκαλεί βακτηριακές επιπλοκές

Σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal, η μείωση της συνταγογράφησης αντιβιοτικών για λοιμώξεις του αναπνευστικού και για ωτίτιδες, δεν θα οδηγήσει σε αύξηση βακτηριακών επιπλοκών.

Διαβάστε ακόμη: Κατάχρηση των αντιβιοτικών και μικροβιακή αντοχή

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα και στοιχεία από περισσότερα από 600 ιατρεία με τον αριθμό των ασθενών να φτάνουν τα 4 εκατομμύρια, περίπου, και αφορούσαν τα τελευταία 10 χρόνια. Κατέληξαν, λοιπόν, στο συμπέρασμα πως οι γιατροί που συνταγογραφούσαν λιγότερα αντιβιοτικά, σε σχέση με άλλους, δεν είχαν περισσότερες περιπτώσεις κρουσμάτων λόγω βακτηριακών επιπλοκών, όπως η μηνιγγίτιδα. Το μόνο που παρατήρησαν ήταν κάποια ελαφρά αύξηση στα κρούσματα πνευμονίας, σε πολύ μικρά ποσοστά, γεγονός που μπορεί να εξαρτάται και σε άλλους παράγοντες.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν πως αν οι γιατροί μειώσουν την χορήγηση αντιβιοτικών σε ποσοστό 10%, θα προστεθεί ένα κρούσμα πνευμονίας το χρόνο, φαινόμενο που με μια απλή αντιβίωση μπορεί να αντιμετωπιστεί. Παράλληλα, όμως, θα μειωθεί αισθητά ο αριθμός των ατόμων που εκδηλώνουν παρενέργειες από τα ίδια τα αντιβιοτικά. Οι ειδικοί, τονίζουν, πως η ανεξέλεγκτη χορήγηση αντιβιοτικών, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, στην εκδήλωση λοιμώξεων ολοένα και πιο ανθεκτικών, γεγονός που δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο στην προσπάθεια για την καταπολέμηση των ασθενειών.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε