, ,

Η χρόνια κόπωση οφείλεται σε βακτήρια του εντέρου

Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως πίσω από τη χρόνια κόπωση μπορεί να κρύβονται τα βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο.

Η χρόνια κόπωση οφείλεται σε βακτήρια του εντέρου

Η χρόνια κόπωση οφείλεται σε βακτήρια του εντέρου

Σύμφωνα με έρευνα αμερικανών ερευνητών, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Microbiome, η χρόνια κόπωση μπορεί να οφείλεται σε βακτήρια που φιλοξενούνται και αναπτύσσονται στο γαστρεντερικό σύστημα του ανθρώπου.

Advertisment

Διαβάστε επίσης: Χρόνια κόπωση, εναλλακτική ιατρική και αντιοξειδωτικές ουσίες

Τα σύνδρομα κόπωσης χαρακτηρίζονται από πτώση των επιπέδων ενέργειας του σώματος, η οποία ενίοτε είναι τόσο σοβαρή που καθιστά αδύνατη την τέλεση συνήθων πνευματικών ή σωματικών καθηκόντων. Πολλοί ασθενείς με σύνδρομα κόπωσης έχουν μια οξεία λοιμώδη εκδήλωση με γριπώδη συμπτώματα ή συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα ή λοιμώδη γαστρεντερικά συμπτώματα που προηγούνται της έναρξης του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης ή είναι χρόνιοι φορείς ιών και μικροβίων.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου Κορνέλ, με επικεφαλής την Δρ Μορίν Χάνσον, έδειξε πως τα άτομα με χρόνια κόπωση έχουν είτε μικρότερη ποικιλία σε βακτήρια στο έντερό τους, είτε διαφορετικά από τα τα άτομα που είναι υγιή. Η μικρότερη ποικιλία βακτηρίων στο γαστρεντερικό σύστημα, αποτελεί ένα πρόβλημα για τον οργανισμό, σύμφωνα με τους ειδικούς, αφού εκτός από τη χρόνια κόπωση, συνδέεται και με ασθένειες όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn.

Advertisment

Η έρευνα ήταν μικρής κλίμακας αφού συμμετείχαν μόλις 48 άτομα με χρόνια κόπωση και 39 υγιή. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές είναι πολύ αισιόδοξοι με την έκβαση των αποτελεσμάτων αφού ήταν ξεκάθαρα και μπόρεσαν να καταλήξουν σε ακριβή διάγνωση σε ποσοστό, περίπου, 83% των συμμετεχόντων. Έτσι, όπως υποστηρίζουν, τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον ακόμη και προληπτικά για τη διάγνωση της χρόνια κόπωσης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τραυλισμός: Καινοτόμος έρευνα του εγκεφάλου ανοίγει το δρόμο σε νέες θεραπείες
Απίστευτο: Οι δύο ασθενείς που κατάφεραν να νικήσουν το Αλτσχάιμερ – Ο τρόπος ζωής που έβαλε φρένο στη νόσο!
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ήπια γνωστική εξασθένιση: Τα κοινά συμπτώματα
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση