, ,

Χόρχε Μπουκάι: Η πραγματικότητα είναι μία

Η πραγματικότητα είναι πάντα η ίδια. Ωστόσο ο άνθρωπος μπορεί να ερμηνεύσει μια κατάσταση με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.

Χόρχε Μπουκάι: Η πραγματικότητα είναι μία

Χόρχε Μπουκάι: Η πραγματικότητα είναι μία

Η πραγματικότητα που μας περιβάλλει είναι μία και μοναδική. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Αυτό που αλλάζει, είναι ο τρόπος που βλέπουμε και ερμηνεύουμε τα πράγματα. Αυτό είναι και το ηθικό δίδαγμα από το παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι  “Να σου πω μια ιστορία”, εκδόσεις Opera.

Advertisements

Ο βασιλιάς ήταν ερωτευμένος με τη Σαμπρίνα, μια γυναίκα ταπεινής καταγωγής που την έκανε τελευταία του γυναίκα. Ένα απόγευμα κι ενώ ο βασιλιάς έλειπε στο κυνήγι ήρθε ένας αγγελιοφόρος να ειδοποιήσει ότι η μητέρα της Σαμπρίνας ήταν άρρωστη. Ο βασιλιάς της είχε απαγορεύσει να χρησιμοποιεί την προσωπική του άμαξα, κι αν παραβίαζε την εντολή του θα το πλήρωνε με το κεφάλι της. Όταν γύρισε ο βασιλιάς έμαθε τα καθέκαστα.

“Μα δεν είναι θαυμάσιο, είπε, αυτό είναι αληθινή αγάπη κόρης προς τη μητέρα. Δεν την ένοιαζε να διακινδυνεύσει το κεφάλι της για να φροντίσει τη μητέρα της. Είναι υπέροχη”. Την επόμενη μέρα κι ενώ η Σαμπρίνα καθόταν στο κήπο του παλατιού κι έτρωγε φρούτα, ήρθε ο βασιλιάς. Τον χαιρέτισε και μετά δάγκωσε το τελευταίο ροδάκινο που είχε στο καλάθι της.

Δείτε επίσης: Τα καλύτερα αποσπάσματα του Χόρχε Μπουκάι

“Φαίνονται γλυκά” είπε ο βασιλιάς. “Πράγματι” αποκρίθηκε η βασίλισσα. Κι απλώνοντας το χέρι της έδωσε το τελευταίο της ροδάκινο στον αγαπημένο της. “Πόσο με αγαπάει” σχολίασε μετά ο βασιλιάς “στερήθηκε την απόλαυση της για να μου δώσει εμένα το τελευταίο ροδάκινο του καλαθιού. Δεν είναι εκπληκτική;”.

Πέρασαν ορισμένα χρόνια-και ποιος ξέρει- το πάθος και ο έρωτας του βασιλιά έσβησαν από την καρδιά του. Καθόταν μαζί με ένα στενό του φίλο κι έλεγε: “Ποτέ δε φέρθηκε σαν βασίλισσα, μια φορά μάλιστα με παράκουσε και χρησιμοποίησε τη προσωπική μου άμαξα. Θυμάμαι και μια μέρα που μου έδωσε να φάω ένα δαγκωμένο φρούτο”.

“Η πραγματικότητα είναι πάντα η ίδια. Κι είναι όντως αυτό που είναι. Ωστόσο ο άνθρωπος μπορεί να ερμηνεύσει μια κατάσταση με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, τον ακριβώς αντίθετο”, είπε. “Αν ό,τι βλέπεις ταιριάζει “γάντι” με τη πραγματικότητα που περισσότερο σε βολεύει… τότε μην εμπιστεύεσαι τα μάτια σου!

Advertisements

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Να εκτιμάς εκείνους που λένε όχι...
Το άγαλμα του Ιπποκράτη κοσμεί την Κω - Ιστορική στιγμή για το νησί
Μπορεί να σου λείπει... αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πήρες λάθος απόφαση
Στη χώρα του Χώσε: Το κωμικοτραγικό ημερολόγιο ενός φαντάρου

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε