, ,

Ο χυμός ντομάτας ως πρόληψη κατά της οστεοπόρωσης

Επιστήμονες βρήκαν πως ο χυμός ντομάτας ενισχύει τον οργανισμό κατά της οστεοπόρωσης.

Χυμός ντομάτας ως πρόληψη κατά της οστεοπόρωσης

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά, προχώρησαν σε έρευνα σχετικά με τη σύνδεση του χυμού ντομάτας και της οστεοπόρωσης.

Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα συμμετείχαν 60 γυναίκες μεταξύ 50-60 ετών και τους ζητήθηκε να μην καταναλώσουν κανένα προϊόν ντομάτας για ένα μήνα. Μετά τις μετρήσεις, βρέθηκε πως υπήρξε αύξηση των Ν-τελοπεπτιδίων στο αίμα, ουσιών που ευθύνονται για την αποδόμηση του κολλαγόνου στις περιοχές των οστών.

Διαβάστε επίσης: Γιατί έχει χαθεί πλέον η γεύση από τις ντομάτες;

Έπειτα, για 4 μήνες, οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη λάμβανε σε καθημερινή βάση μια δόση χυμού ντομάτας ενισχυμένη με 35 gr λυκοπένιο, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που περιέχεται στις ντομάτες και όχι μόνο, ενώ η δεύτερη ένα εικονικό σκεύασμα λυκοπενίου σε μορφή κάψουλας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως στις γυναίκες που λάμβαναν την ενισχυμένη δόση χυμού ντομάτας, υπήρξε σημαντική πτώση των Ν-τελοπεπτιδίων, ενώ στη δεύτερη ομάδα όχι. Οι ειδικοί τονίζουν πως 2-3 ποτήρια χυμού ντομάτας την ημέρα, μπορεί να δράσουν προληπτικά κατά της οστεοπόρωσης σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση ή την έχουν περάσει, αλλά και να μειώσει τις επιπτώσεις σε άτομα που ήδη πάσχουν από αυτήν.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε