, ,

Οι επιπτώσεις στην υγεία των δοντιών από τα προϊόντα “χωρίς ζάχαρη”

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης ανατρέπει την εικόνα των προϊόντων χωρίς ζάχαρη και αναλύει τις συνέπειές τους για τη στοματική υγεία.

Οι επιπτώσεις στην υγεία των δοντιών από τα προϊόντα "χωρίς ζάχαρη"

Οι επιπτώσεις στην υγεία των δοντιών από τα προϊόντα “χωρίς ζάχαρη”

Εάν είστε κι εσείς από τα άτομα που προτιμάτε τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη πιστεύοντας πως δεν είναι βλαβερά, τότε μια έρευνα του Κέντρου Στοματικής Υγείας της Μελβούρνης, έρχεται να καταρρίψει αυτόν τον μύθο.

Advertisment

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Ερικ Ρέινολντς, μελέτησαν τις επιπτώσεις 23 προϊόντων με ζάχαρη, και χωρίς, ώστε να συγκρίνουν τα αποτελέσματα. Διαπίστωσαν, λοιπόν, πως τα προϊόντα που περιείχαν όξινα πρόσθετα και χαμηλό pH, ήταν βλαβερά για τη υγεία των δοντιών, ακόμα και όσα δεν περιείχαν ζάχαρη.

Σχεδόν τα μισά αναψυκτικά που ήλεγξαν κατά την έρευνα, προκαλούσαν εξασθένηση του οδοντικού σμάλτου, ενώ τα ενεργειακά ποτά ευθύνονταν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και για την απώλεια του οδοντικού σμάλτου. Το ίδιο ισχύει και για τις καραμέλες χωρίς ζάχαρη, οι οποίες βρέθηκε πως διαβρώνουν το σμάλτο λόγω του υψηλών επιπέδων κιτρικού οξέος που περιέχουν.

Διαβάστε: Στοματικό διάλυμα με αλόη βέρα καταπολεμά την πλάκα και την περιοδοντική νόσο

Advertisment

«Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι, παρά το γεγονός ότι η μείωση της ζάχαρης μειώνει τον κίνδυνο τερηδόνας, τα οξέα που περιέχουν κάποια φαγητά και υγρά μπορεί να προκαλέσει την ίδια οδοντική διάβρωση», εξηγεί ο επικεφαλής Δρ Ρέινολντς.

«Επειδή ένα προϊόν χαρακτηρίζεται «χωρίς ζάχαρη» δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλές για τα δόντια μας. Χρειάζεται οπωσδήποτε καλύτερη σηματοδότηση των προϊόντων, ώστε να μπορούμε να κάνουμε ασφαλέστερες επιλογές για την στοματική μας υγεία», τονίζει.

Καλό είναι, λοιπόν, να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων, ειδικά την περιεκτικότητα σε οξέα, όπως κιτρικό και φωσφορικό. Επίσης, μετά την κατανάλωση όξινων τροφών και υγρών επιβάλλεται να ξεπλένουμε καλά το στόμα μας με νερό και να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον μια ώρα μετά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Υψηλή χοληστερόλη: Καρδιολόγος αποκαλύπτει τους 5 καλύτερους τρόπους να τη ρίξουμε φυσικά
Αφρικανική σκόνη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας | Επιστήμονες εξηγούν
Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση