,

Εργασιομανία: Με ποιες ψυχικές διαταραχές συνδέεται

Η εργασιομανία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης ψυχικών νόσων, τονίζουν οι επιστήμονες.

Εργασιομανία: Με ποιες ψυχικές διαταραχές συνδέεται

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Nottingham Trent στη Βρετανία και το Πανεπιστήμιο Γέιλ, στις ΗΠΑ, πραγματοποίησαν μια μελέτη, η οποία  δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «PLOS One» και εξετάζει το κατά πόσο η εργασιομανία συνδέεται με συγκεκριμένα κριτήρια εμφάνισης ψυχικών νόσων.

Advertisment

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα εξέτασε σχεδόν 16.500 άτομα ηλικίας 37 ετών, μια ηλικία που θεωρείται από τις πιο παραγωγικές επαγγελματικά, με το 8% αυτών των ατόμων να είναι εργασιομανείς. Ύστερα, συνέκριναν τα αποτελέσματα και κατέληξαν πως αυτή η κατηγορία εργαζομένων, παρουσιάζει τρεις φορές μεγαλύτερη συχνότητα να συμφωνεί με τα διαγνωστικά κριτήρια των παρακάτω ψυχικών διαταραχών.

Αρμονία – Πάθος – Εργασία: 15 τρόποι να βρείτε το πάθος σας στην εργασία

-Το 8,9% των εργασιομανών πληρούσαν τα κριτήρια της κατάθλιψης, έναντι του 2,6% των μη-εργασιομανών.

Advertisment

-Το 32,7% των εργασιομανών πληρούσαν τα κριτήρια της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητας, έναντι του 12,7% των μη-εργασιομανών.

-Το 33,8% των εργασιομανών πληρούσαν τα κριτήρια της αγχώδους διαταραχής, έναντι του 11,9% των μη-εργασιομανών.

-Το 25,6% των εργασιομανών πληρούσαν τα κριτήρια της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, έναντι του 8,7% των μη-εργασιομανών.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν τη σημασία των αποτελεσμάτων και τονίζουν πως καλό θα είναι, οι άνθρωποι, να μην «παντρεύονται» τη δουλειά τους και να φροντίζουν να αφιερώνουν χρόνο στον εαυτό τους καθώς και σε πράγματα που τους ευχαριστούν και τους αποσυμπιέζουν από την καθημερινότητα, με σκοπό να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

leaderman
spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση