,

Αρμονία – Πάθος – Εργασία: 15 τρόποι να βρείτε το πάθος σας στην εργασία

 «Διάλεξε μια δουλειά που σου αρέσει και δεν θα χρειαστεί να εργαστείς ούτε μια μέρα στη ζωή σου» – Κομφούκιος Για μερικούς, ένα χόμπι μπορεί

 «Διάλεξε μια δουλειά που σου αρέσει και δεν θα χρειαστεί να εργαστείς ούτε μια μέρα στη ζωή σου» – Κομφούκιος

Για μερικούς, ένα χόμπι μπορεί να μεταμορφωθεί σε πάθος. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν πάντα ένα ισχυρό θεμέλιο που τους ωθεί στο να κυνηγούν ό,τι απολαμβάνουν. Για άλλους, όμως, είναι πιο δύσκολο αφού βρίσκουν δύσκολο και περίπλοκο το να ανακαλύψουν την πρόκληση που θα τους εμπνεύσει, ή την ενασχόληση αυτό που θα τους παθιάσει πραγματικά. Ούτως ή άλλως, όλοι έχουμε κάτι στη ζωή μας που μας ενθουσιάζει – που από την στιγμή που το βρίσκουμε, έχουμε την δυνατότητα να το εξελίξουμε σε οτιδήποτε επιθυμούμε. Όσο ασχολούμαστε με αυτό που μας συνεπαίρνει, έχουμε αστείρευτη ενέργεια, δεν βαριόμαστε ποτέ και κοπιάζουμε συνεχώς να βελτιώσουμε τους εαυτούς μας όσον αφορά αυτό. Παρακάτω είναι μερικοί από τους τρόπους που μπορείτε να εφαρμόσετε για να ανακαλύψετε ποιο είναι το δικό σας πάθος!

Advertisment

Το να βρούμε ποιο είναι το πάθος μας εντός του εργασιακού μας χώρου μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο – λόγω του συνωστισμού, του ανταγωνιστικού, υλιστικού και συχνά εκνευριστικού περιβάλλοντος που επικρατεί. Μπορεί δηλαδή να αποδειχθεί ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα. Πρέπει όμως να ξεκινήσετε με την πεποίθηση ότι μπορείτε να μετατρέψετε οτιδήποτε αρνητικό σε κάτι εποικοδομητικό. Στη συνέχεια πάρτε τα ακόλουθα μέτρα και παρατηρείστε τη ζωή σας να αλλάζει.

Προσδιορίστε τις προσωπικές σας αξίες.

Οι αξίες αυτές είναι αυτές που σας προσφέρουν την μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση. Η ευχαρίστηση που μας φέρνουν είναι βαθιά, αφού έρχονται φυσικά και επομένως δεν δημιουργούν καμία εσωτερική σύγκρουση. Οι αξίες αυτές συχνά έρχονται στην επιφάνεια όταν αναγκαζόμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις ζωής ή απλά είμαστε στην μέση κάποιας δύσκολης ή επίπονης κατάστασης – όπως για παράδειγμα κάποια σοβαρή προσωπική ή επαγγελματική απώλεια, την εμφάνιση κάποιας σοβαρής ασθένειας ή επέμβασης, ή απλώς την εξουθένωση λόγω εργασίας.

Οι εσώτερες αξίες του κάθε ανθρώπου συνήθως προέρχονται από το οικογενειακό, το επαγγελματικό ή και το προσωπικό του περιβάλλον. Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν προσωπικά επιτεύγματα, φιλίες, την προσωπική ανεξαρτησία, ακεραιότητα και δύναμη, ή ακόμα και την κοινωνική εργασία. Εντοπίστε τα στοιχεία αυτά στον εαυτό σας και καταγράψτε και κάθε μέρα κοιτάζετέ τα!

Advertisment

Να έρχεστε σε επαφή με ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεστε κοινά ενδιαφέροντα.

Οι άνθρωποι συνήθως έχουν την τάση να μιλούν για τον εαυτό τους και τα ενδιαφέροντά τους, μπορείτε έτσι να συγκεντρώσετε πολλές πληροφορίες από εκείνους που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα με σας. Εάν τα έχουν μετατρέψει σε επάγγελμα, ενημερωθείτε για το πώς καταφέρνουν να τα απολαμβάνουν ενώ παράλληλα να είναι προσοδοφόρα. Αξιολογείστε τις αντιδράσεις τους όταν τους μιλάτε για το κάθε πάθος ή ενδιαφέρον σας. Τους κρατά το ενδιαφέρον, ή μήπως βαριούνται; Είναι σημαντικό να κρίνετε αντικειμενικά και να κρατάτε την ίδια στάση όταν αντίστροφα μιλούν εκείνοι για τα ενδιαφέροντά τους.

Ρωτήστε Γιατί.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να αμφισβητεί και να αναρωτιέται. Καθώς μεγαλώνουμε και «ωριμάζουμε», πολλοί από μας πασχίζουμε να καταπνίξουμε ή να αρνηθούμε την φυσική μας περιέργεια. Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο! Αναρωτηθείτε γιατί συμβαίνουν κάποια πράγματα. Ρωτήστε κάποιον που να γνωρίζει. Ο καλύτερος τρόπος για να εξασκήσουμε την περιέργειά μας είναι απλά να ρωτάμε «Γιατί;». Δημιουργήστε μια καινούρια συνήθεια, συνηθίστε να ρωτάτε «Γιατί;» τουλάχιστον 10 φορές την ημέρα. Ο εγκέφαλος σας θα είναι πιο χαρούμενος και θα εκπλαγείτε από το πόσες ευκαιρίες και λύσεις θα εμφανιστούν ως δια μαγείας στην προσωπική και επαγγελματική σας ζωή.

Αλλάξτε την Ιστορία σας.

Όλοι λέμε συνεχώς στους εαυτούς μας ιστορίες για το ποιοι είμαστε, για τι είμαστε ικανοί, τι είναι αδύνατον και τι αξίζουμε. Όταν εντοπίσουμε τις ιστορίες που περιορίζουμε εσκεμμένα τους εαυτούς μας ( δεν είμαι αρκετά καλός, δεν μου αξίζει η ευτυχία, κλπ. ) , τότε μπορούμε να αρχίσουμε να χτίζουμε νέες ιστορίες βασισμένες στην εμπιστοσύνη και το θάρρος. Είστε ικανοί να καταφέρετε οτιδήποτε αποφασίσετε πως είναι σχετικό με σας. Η ιστορία σας, σας ανήκει, οπότε μην προσπαθείτε να αντιγράψετε την ιστορία κάποιου άλλου.

Ισορροπήστε την επαγγελματική με την προσωπική σας ζωή.

Μόλις εντοπίσετε τις εσώτερες αξίες σας, αναδιοργανώστε την δουλειά και τις δραστηριότητές σας με βάση αυτές. Για παράδειγμα, εάν χρειάζεστε περισσότερη ισορροπία στη ζωή σας, τότε ξεκινήστε από να φτιάχνετε ένα πιο αποτελεσματικό πρόγραμμα για την μέρα σας. Αποφύγετε να σπαταλήσετε πολλές ώρες σε χώρους κοινωνικής δικτύωσης ή διαλείμματα για καφέ. Θα εκπλαγείτε με το πόσο χρόνο θα εξοικονομήσετε. Να είστε ανοικτοί σε ρεαλιστικές αναπροσαρμογές των φιλοδοξιών σας αναλόγως. Αναλάβετε μόνο όσα μπορείτε να διαχειριστείτε με άνεση και εντός φυσιολογικού ωραρίου. Μάθετε να λένε «όχι» – είναι ένα από τα καλύτερα και πιο σημαντικά δώρα που θα μπορούσατε να κάνετε στον εαυτό σας.

Αναγνωρίστε τα «θέματά» σας

Όλοι έχουμε «θέματα». Που τείνετε να σφάλλετε ξανά και ξανά; Παρατηρήστε τα επαναλαμβανόμενα λάθη σας και αλλάξτε τα. Κάντε κανούργια λάθη. Για να σταματήσετε όμως να κάνετε τα ίδια λάθη ξανά και ξανά, θα πρέπει να λάβετε το κεντρικό μήνυμα που φέρουν στη ζωή σας. Εργαζόμενοι με τον εαυτό σας, θα το ανακαλύψετε. Εάν δεν μπορείτε, ζητήστε βοήθεια. Το να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο του παρελθόντος μας είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσουμε να καλωσορίσουμε καινούργιες εμπειρίες στη ζωή μας.

Εργαστείτε με Σοφία

Δείξτε κατανόηση στους συναδέλφους σας, ανεξαρτήτως της ισχύος ή της θέσης τους. Κρατήστε τις διαπροσωπικές σας σχέσεις διαφανείς. Ποτέ μην ξεχνάτε να διατηρείτε τισ ισορροπίες. Άλλοι οι συνάδελφοι, άλλοι οι φίλοι και άλλοι η οικογένειά σας. Προσπαθήστε, όσο είναι δυνατόν, να μην μπερδεύετε αυτούς τους τρεις τομείς. Θα γλιτώσετε από πολύ πόνο… Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τις συγκρούσεις –λύστε τις διαφορές σας κάνοντας μια απλή και κατά πρόσωπο συζήτηση με τον άνθρωπο που σας δημιουργεί πρόβλημα. Να είστε ανοιχτόμυαλοι και ανεκτικοί στις απόψεις των άλλων ανθρώπων – ακόμα και αν διαφωνείτε. Η ζωή σας θα γίνει λιγότερο αγχωτική όταν καταφέρετε να ελαχιστοποιήσετε τις διάφορες συγκρούσεις – οι οποίες είναι ούτως ή άλλως αποτέλεσμα της δικής σας αδιαλλαξίας και νοητικής ακαμψίας. Θυμηθείτε πως αν λαμβάνατε υπόψη τις εμπειρίες των άλλων, θα ήσασταν πιθανότατα σαν και αυτούς. Η κατανόηση αυτή, είναι σοφία.

Αφήστε τον φόβο στον παρελθόν.

Δεν υπάρχει τίποτα απολύτως να φοβάστε, εκτός του ίδιου του φόβου. Στην ουσία δεν φοβόμαστε ποτέ αυτό που νομίζουμε πως φοβόμαστε. Φοβόμαστε απλώς την αίσθηση που μας δίνει ο φόβος και επομένως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Συχνά χανόμαστε μέσα στις προσδοκίες που έχουμε για τον εαυτό μας – οι οποίες συνήθως επικεντρώνονται γύρω από τους φόβους μας. Είναι τόσο σαγηνευτικό να λέμε στους εαυτούς μας πως θα κυνηγήσουμε αυτά που επιθυμούμε όταν θα έχουμε την απαραίτητη εμπειρία, περισσότερα λεφτά ή περισσότερο χρόνο, η αλήθεια όμως είναι πως αυτό δε θα συμβεί ποτέ. Πρέπει να αντιλαμβανόμαστε και να προσδιορίζουμε τις δικαιολογίες αυτές ως μάσκες των φόβων μας. Μόνο όταν απαλλαγούμε από τους φόβους μας και αναγνωρίσουμε πόσο αυτοί μας τραβούν πίσω μπορούμε ουσιαστικά να προχωρήσουμε μπροστά.

Οι κύκλοι της εγρήγορσης

Η εγρήγορσή σας είναι ανεβαίνει και πέφτει όλη τη μέρα. Σύμφωνα με έρευνες, ο νους μας κάνει κύκλους 90 λεπτών σε εγρήγορση και 30 λεπτών διάλειμμα. Παρατηρήστε αυτούς τους κύκλους. Επιλέξτε να κάνετε τις πιο απαιτητικές εργασίες όταν το μυαλό σας είναι πιο «ξύπνιο», ενώ αντίθετα αναπτύξτε τις δημιουργικές εργασίες σας όταν ο εγκέφαλός σας είναι στο «ρελαντί».

Δεν είστε θύμα, δεν ήσασταν ποτέ.

Όταν κατανοήσετε πως οτιδήποτε έχει συμβεί στην ζωή σας μέχρι τώρα έχει συμβεί για το ανώτερο καλό σας, θα κληθείτε να υπηρετήσετε και όχι να αντιμετωπίσετε ό,τι μέχρι τώρα πιστεύετε πως είναι βασανιστικό. Θα κληθείτε να υπηρετήσετε με το να μοιραστείτε και να μεταβιβάσετε τα διδάγματά σας και τα πάθη σας. Η υπηρεσία αυτή δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε καριέρα. Καθώς εξελίσσουμε την δυστυχία σε αγάπη, μπορούμε να αισθανθούμε περισσότερο παθιασμένοι και πιο ευχαριστημένοι με τα πράγματα στη ζωή μας, ανεξάρτητα από το ποια είναι η δουλειά μας. Μπορούμε να πούμε πως το αληθινό πάθος συμπίπτει με την αγάπη. Την αγάπη του εαυτού μας, την αγάπη για την δουλειά μας, την αγάπη για τους άλλους, την αγάπη που πρέπει να μοιραζόμαστε οπουδήποτε και αν είμαστε.

Αυθεντικότητα στην επικοινωνία.

Εάν βρίσκεστε ή είστε αρχηγός κάποιας ομάδας, ενθαρρύνετέ τους να μιλούν με ειλικρίνεια και χωρίς φόβο. Δημιουργήστε έναν «ασφαλή χώρο» εντός του οποίου οι άνθρωποι που τον αποτελούν αισθάνονται ελεύθεροι να μιλήσουν ξεκάθαρα και ειλικρινά χωρίς να φοβούνται τα αντίποινα. Κάντε το ίδιο και για τον εαυτό σας. Τα περισσότερα θέματα μπορούν να λυθούν την στιγμή που μας επιτρέπεται να είμαστε μέρος ενός ειλικρινούς, ασφαλούς και αξιοπρεπούς περιβάλλοντος. Προκύπτουν αυθόρμητα δημιουργικές λύσεις και αισθανόμαστε πιο συνδεδεμένοι. Κάθε άτομο τότε, δίνει τον καλύτερο του εαυτό, γεγονός που κάνει τις ομάδες να ανθίζουν!

Δώστε προσοχή και αντιληφθείτε ποιοι σας κάνουν να αισθάνεστε ενόχληση ή ζήλια.

Ναι, σωστά διαβάσατε. Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στο τι και ποιος σας ενοχλεί. Μήπως η αλήθεια πίσω από την ενόχλησή σας είναι πως κρυφά θα επιθυμούσατε να ζούσατε τόσο ελεύθερα, ώστε να μην έχετε σοβαρές ευθύνες και να είστε όσο απελευθερωμένοι είναι εκείνοι που σας ενοχλούν; Συχνά κρίνουμε και ενοχλούμαστε από πράγματα που μας κάνουν να παθιαζόμαστε περισσότερο.

Αγκαλιάστε την ωριμότητά σας.

Η προσωπική σας ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα της ενδοσκόπησης και εξημέρωσης του εγώ σας. Στην δουλειά σας, θα μπορούσατε να ξεκινήσετε την διαδικασία αυτή μαθαίνοντας να παρατηρείτε τις διαφορές μεταξύ διαφωνιών και προσωπικών επιθέσεων, μεταξύ σχολίων και κριτικής. Μην αφήσετε των εγωισμό σας να μπει στην μέση και να σας αποτρέψει από το να απορροφήσετε στοιχεία από το περιβάλλον σας που θα σας βοηθήσουν να ωριμάσετε.

Παρατηρείστε πότε χάνετε την αίσθηση του χρόνου.

Ο χρόνος δεν περνάει πιο γρήγορα όταν διασκεδάζουμε, στη ουσία περνάει πιο αργά. Μας δίνει όμως την αίσθηση αυτή, επειδή μπορούμε να περάσουμε ατελείωτες ώρες κάνοντας κάτι που αγαπάμε. Συχνά χάνουμε την αίσθηση του χρόνου όταν ασχολούμαστε με κάτι με το οποίο είμαστε παθιασμένοι. Γενικά, όποτε παρατηρείτε ότι ο χρόνος πέρασε γρήγορα, τότε να είστε βέβαιοι πως κάνετε κάτι εποικοδομητικό. Τι είναι λοιπόν αυτό που μπορείτε να περνάτε ώρες κάνοντας, αλλά ποτέ δεν βρίσκετε αρκετό χρόνο; Αυτό είναι το πάθος σας! Και πιθανότατα θα έπρεπε να το κάνετε περισσότερο από ότι τώρα.

Απολαύστε τα πάθη σας.

Εάν δεν το απολαμβάνετε, τότε μάλλον δεν είναι το προσωπικό σας πάθος. Εάν η εργασία σας δεν σας “γεμίζει”, τότε εντοπίστε αυτό που χρειάζεστε για να αισθάνεστε ολοκληρωμένοι. Όταν το καταφέρετε, προσπαθήστε να το ενσωματώσετε με την δουλειά σας ή κάντε αναστροφή και προσπαθήστε να βγάλετε τα προς το ζην από αυτό που σας εμπνέει. Υπήρξε κάποτε ένας αντιπρόεδρος μια εταιρίας πληροφορικής που ανακάλυψε το πάθος του για την σοκολάτα. Άρχισε, λοιπόν, να μοιράζει δείγματα στους συναδέλφους. Ύστερα από λίγο καιρό, άρχισε να δέχεται παραγγελίες για διάφορες περιστάσεις. Δύο χρόνια αργότερα, οι παραγγελίες που δεχόταν ήταν τόσο μεγάλες που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την δουλειά του και να γίνει ένας ευτυχής και πλήρους απασχόλησης σοκολατοπαραγωγός.

 Διαβάστε επίσης: Έχεις υποχρέωση να προστατεύσεις τα όνειρά σου

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι εκπληκτικοί τρόποι με τους οποίους η μοναχικότητα μπορεί να γίνει αντίδοτο στη μοναξιά!
Δεν μπορούμε να σώσουμε τους άλλους από τον εαυτό τους
Η θαυματουργή δύναμη του υποσυνείδητου
Ξεπερνώντας την περιοριστική πεποίθηση του "δεν είμαι δημιουργικός/ή"

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση