,

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Αλτσχάιμερ: Όταν οι μνήμες ξεθωριάζουν

Η διαρκής διανοητική εγρήγορση, η σωματική άσκηση, και μια ισορροπημένη διατροφή συστήνονται ως πιθανή μέθοδος πρόληψης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Αλτσχάιμερ: Όταν οι μνήμες ξεθωριάζουν

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Αλτσχάιμερ:
Όταν οι μνήμες ξεθωριάζουν

Η 21 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, με σκοπό να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για αυτή τη σοβαρότατη ασθένεια που χτυπάει, κατά κύριο λόγο, τους ηλικιωμένους.

Advertisment

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Είναι μια ασθένεια μη θεραπεύσιμη, εκφυλιστική και θανατηφόρα η οποία περιγράφηκε αρχικά από το Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο Αλοΐσιο Αλτσχάιμερ το 1906. Γενικά εντοπίζεται στους ανθρώπους πάνω από 65 ετών, αν και το λιγότερο συχνά, πρόωρο Αλτσχάιμερ μπορεί να εμφανιστεί πολύ νωρίτερα, ίσως και πριν τα 50.

https://enallaktikidrasi.com/2016/09/pagkosmia-imera-alzheimer-otan-mnimes-xethoriazoun/

Αν και ο κάθε πάσχων έχει Αλτσχάιμερ με έναν ιδιαίτερο τρόπο, υπάρχουν πολλά κοινά συμπτώματα. Τα πιο πρόωρα αισθητά συμπτώματα της ασθένειας συχνά δεν διαγιγνώσκονται ως Αλτσχάιμερ αλλά ως κάτι διαφορετικό, π.χ στρες ή άλλες ψυχολογικές διαταραχές. Στα πρώτα στάδια, το συνηθέστερο αναγνωρισμένο σύμπτωμα είναι η απώλεια μνήμης, όπως και η δυσκολία στην επαναφορά στην μνήμη πρόσφατων γεγονότων.

Advertisment

Η διερεύνηση για διάγνωση Αλτσχάιμερ σε πιθανούς ασθενείς επιβεβαιώνεται συνήθως με διανοητικές αξιολογήσεις και γνωστικές δοκιμές, που ακολουθούνται συχνά από ακτινογραφίες κτλ του εγκεφάλου. Με την πρόοδο της ασθένειας, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σύγχυση, οξυθυμία, επιθετικότητα, ταλάντευση διάθεσης, διακοπή ομιλίας, απώλεια της μακροπρόθεσμης μνήμης, και τη γενική κοινωνική απόσυρση του πάσχοντος καθώς οι αισθήσεις του μειώνονται.

https://enallaktikidrasi.com/2016/09/pagkosmia-imera-alzheimer-otan-mnimes-xethoriazoun/

Πολλά μέτρα έχουν προταθεί για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ, αλλά η αξία τους δεν είναι ακόμη αποδεδειγμένη στην επιβράδυνση ή τη μείωση της δριμύτητας της ασθένειας. Η διαρκής διανοητική εγρήγορση, η σωματική άσκηση, και μια ισορροπημένη διατροφή συστήνονται ως πιθανή μέθοδος πρόληψης.

Η νόσος Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από την αδυναμία ανάκλησης πληροφοριών και εμπειριών του παρελθόντος, ωστόσο μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cognitive and Behavioral Neurology καταδεικνύει πως στους ασθενείς που λαμβάνουν διάγνωση για τη νευροεκφυλιστική πάθηση ο συναισθηματικός αντίκτυπος της ανάμνησης επιμένει παρά την απώλεια μνήμης.

Τα άτομα που δεν πάσχουν από τη νόσο, είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσουν το πώς ακριβώς μοιάζει η καθημερινότητα του ανθρώπου που ζει με την άνοια. Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο το άρθρο μας με τίτλο: «Βόλτα με το Αλτσχάιμερ»: Πώς βιώνεται η νόσος στην καθημερινότητα, το οποίο περιέχει ένα κατατοπιστικότατο animation βίντεο που περιγράφει το πώς είναι να ζεις με το Αλτσχάιμερ και πώς από τη μια στιγμή στην άλλη τα πρόσωπα και οι μνήμες ξεθωριάζουν.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διαβήτης τύπου 2: Η μέτρια και έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο
Πολλαπλή Σκλήρυνση | Τα πρώιμα σημάδια και ο ρόλος της ψυχικής υγείας
Νόσος Αλτσχάιμερ – Άνοια: Ένα τεστ με στυλό και χαρτί δείχνει τον κίνδυνο σε 3 λεπτά
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ο ρόλος του στρες στις εξάρσεις της νόσου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση