,

Η διαφωνία στα ζευγάρια δυναμώνει τη σχέση

Η διαφωνία σε ένα ζευγάρι είναι μια ωφέλιμη εμπειρία, αφού μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους και τη μοναδικότητά τους.

Η διαφωνία στα ζευγάρια δυναμώνει τη σχέση

Η διαφωνία στα ζευγάρια δυναμώνει τη σχέση

Μπορεί να πιστεύετε πως τα ευτυχισμένα ζευγάρια δεν διαφωνούν ποτέ και σπάνια τσακώνονται, πως ζουν μια ήρεμη ζωή στην οποία συνεχώς συμφωνεί ο ένας με τον άλλον. Αυτό όμως, σύμφωνα με νέες έρευνες, δεν είναι αλήθεια! Η ψυχίατρος Δρ. Gail Saltz, τονίζει πως οι διαφωνίες σε ένα ζευγάρι είναι μια ωφέλιμη εμπειρία, αφού μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους, την δική τους οπτική γωνία και τη μοναδικότητά τους.

Advertisment

Βέβαια, μιλάμε πάντα για μια εποικοδομητική διαφωνία και όχι για τους υστερικούς τσακωμούς που συμβαίνουν συχνά ανάμεσα στα ζευγάρια. Για να καταφέρετε να έχετε μια εποικοδομητική διαμάχη με τον/την σύντροφό σας, από την οποία θα μπορέσετε να κερδίσετε κάτι, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας τα εξής:

Διαβάστε: Η αυτοεκτίμηση και ο φόβος της κριτικής στις σχέσεις

– Αποφύγετε να πείτε κάτι για το οποίο θα μετανιώσετε άμεσα

Advertisment

– Μείνετε στο θέμα που συζητάτε και μην «πηδάτε» από το ένα θέμα στο άλλο

– Φροντίστε να ακούτε τα λόγια του άλλου προσεκτικά.

– Μιλήστε ειλικρινά

– Αναγνωρίστε και παραδεχτείτε τα λάθη σας.

Για να επιτύχετε μια δημιουργική διαφωνία και να ωφελήσετε τη σχέση σας, θα πρέπει να φροντίσετε να είστε ήρεμοι και δεκτικοί στην αντίθετη γνώμη. Μην περιμένετε τίποτα καλό αν από την αρχή έχετε σκοπό απλά να κάνετε τον άλλον να συμφωνήσει μαζί σας. Αν βλέπετε ότι η συζήτηση «ξεφεύγει» και καταλήγει σε τσακωμό και νεύρα, καλύτερα να την αναβάλετε για κάποια άλλη στιγμή που θα είστε και οι δύο ήρεμοι.

https://enallaktikidrasi.com/2016/10/diafonia-zeugaria-dynamonei-sxesi/

Όταν μιλάμε για μια διαφωνία, εννοούμε πως υπάρχει ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, οπότε είναι λογικό να είστε αναστατωμένοι. Αλλά το να φωνάζετε και να λέτε λόγια που πληγώνουν τον άλλον, θα οδηγήσει τα πράγματα σε ακόμη χειρότερη μοίρα. Σκεφτείτε πως από τη στιγμή που όντως υπάρχει ένα πρόβλημα, θα πρέπει και οι δύο πλευρές να συνεργαστούν ώστε να λυθεί. Σε τελική ανάλυση, είστε ζευγάρι και αγαπιέστε, δεν αξίζει να αναλώνεστε σε ανούσιους καυγάδες.

Η Δρ. Pam Spurr, ειδική σε θέματα σχέσεων, εξηγεί πως στα ζευγάρια που υπάρχουν έντονες διαφωνίες, υπάρχει και έντονο πάθος:

«Ο τρόπος με τον οποίο διαφωνείς με το σύντροφό σου, δείχνει πολλά για την ποιότητα της σχέσης και για το πώς βλέπεις τον άλλον. Οι διαπληκτισμοί δείχνουν πως νοιάζεσαι για τον άλλον, άσχετα που εκείνη τη στιγμή είσαι νευριασμένος μαζί του. Για παράδειγμα, αν τσακώνεστε για το ότι τρώει ή πίνει πολύ, δείχνει ότι νοιάζεστε για την υγεία του. Κάπως έτσι, συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα».

Ας μη γελιόμαστε, δεν υπάρχει η τέλεια σχέση, διότι δεν υπάρχει η τέλεια αγάπη. Όλοι περνούν από διάφορες δοκιμασίες, το θέμα όμως είναι πως αν νοιάζεται ο ένας για τον άλλον και είναι πρόθυμος να ακούσει πραγματικά το σύντροφό του, όλα θα πάνε καλά!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση