Η διατροφή των Κρητικών του 1960, η καλύτερη ασπίδα για την υγεία

Σύμφωνα με μελέτες η παραδοσιακή κρητική διατροφή αποτελεί ασπίδα για τον ανθρώπινο οργανισμό στην πρόληψη των ασθενειών.

Η διατροφή των Κρητικών του 1960,
η καλύτερη ασπίδα για την υγεία

Η καλύτερη «μέθοδος» για τη θωράκιση της υγείας και την πρόληψη ασθενειών, είναι η διατροφή των κατοίκων της Κρήτης του 1960. Αυτό τονίζει ο καθηγητής Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης, Αντώνης Καφάτος, σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας, με θέμα «Παραδοσιακή διατροφή της Κρήτης σε αντίθεση με τη δυτική διατροφή στους Δείκτες Παιδικής Παχυσαρκίας».

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει, πως σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, οι άντρες κάτοικοι της Κρήτης, το 1960 από 40 – 60 ετών, είχαν το χαμηλότερο βάρος και δείκτη μάζας σώματος σε σύγκριση με άλλους πληθυσμούς. Επίσης, η περιοχή, είχε τα λιγότερα κρούσματα καρδιακών παθήσεων και θανάτων που οφείλονταν σε προβλήματα της καρδιάς.

Διαβάστε: Η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2

«Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η παραδοσιακή κρητική διατροφή αποτελεί διαχρονικά, ασπίδα για τον ανθρώπινο οργανισμό στην πρόληψη των ασθενειών», επισημαίνει ο καθηγητής, τονίζοντας παράλληλα πως «δυστυχώς στις μέρες μας τα πράγματα έχουν αλλάξει και η χώρα μας, μαζί με την Κρήτη, κατέχουν την πρώτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στην παιδική παχυσαρκία». Αυτό συμβαίνει διότι οι Κρητικοί ενσωμάτωσαν τη δυτική διατροφή στην καθημερινότητά τους και ασκούνται πολύ λιγότερο.

Ξεχνώντας, λοιπόν, της διατροφή των προγόνων τους, οι άντρες από την Κρήτη, έφτασαν σύμφωνα με μετρήσεις το 2005 να ζυγίζουν 20 κιλά περισσότερο από τους αντίστοιχους άντρες του 1960.

Οι διατροφικές συνήθειες των Κρητικών του 1960

Η διατροφή των αντρών της Κρήτης αποτελούταν από: δημητριακά, αυγά, τυρί, μαύρο ψωμί, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, ψάρι, κοτόπουλο και κόκκινο κρέας μια φορά το μήνα. Επίσης, η καθημερινή άσκηση λόγων των χειρωνακτικών εργασιών αποτέλεσε έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για τη διατήρηση της υγείας τους.

Ο μύθος καταρρίπτεται: Τα υγιεινά λιπαρά της μεσογειακής διατροφής δεν παχαίνουν

Ακόμη, οι περισσότεροι άντρες τηρούσαν πιστά τις νηστείες της εκκλησίας αποφεύγοντας το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά για περίπου 180 ημέρες το χρόνο. Το ψάρι βρισκόταν συχνότερα στη διατροφή τους μιας και το επέτρεπαν οι νηστείες.

Τέλος, ο κ. Καφάτος τονίζει τη σημασία της θρεπτικής αξίας που πρέπει να έχουν οι τροφές που καταναλώνουμε αλλά και του τρόπου μαγειρέματος, παρουσιάζοντας χαρακτηριστικά τα εξής παραδείγματα: 100 γραμμάρια μπισκότα γεμιστά περιέχουν 524 θερμίδες, ενώ η 100 γραμμάρια μήλου μόλις 47. Επίσης, 100 γραμμάρια τηγανιτές πατάτες περιέχουν 530 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα ψητής πατάτας έχει μόλις 93.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε