,

Ας σταματήσουμε την εγκεφαλική, ψυχική και σωματική μας παραμόρφωση

Οι «εξ αντανακλάσεως» σύγχρονες, κοινωνικές παρεμβάσεις στην ανθρώπινη συνείδηση, αλλάζουν τη χημεία του εγκεφάλου μας.

Ας σταματήσουμε την εγκεφαλική, ψυχική και σωματική μας παραμόρφωση

Ας σταματήσουμε την εγκεφαλική,
ψυχική και σωματική μας παραμόρφωση

Ο σύγχρονος τρόπος καθημερινότητας με το ρυθμό των υποχρεώσεων να πιάνει κόκκινο, οδηγεί τους ανθρώπους σταδιακά στην εγκεφαλική, ψυχική και σωματική παραμόρφωση. Η καθημερινή υπέρ-χρήση του νευρικού συστήματος της μυϊκής και σκελετικής δομής, η λανθασμένη πολύωρη στάση του σώματος, η έλλειψη εξατομικευμένης κινητικής δεξιότητας, οι ανούσιες προτεραιότητες και τα ρηχά κοινωνικά πρότυπα είναι κάποιοι από τους λόγους, που απομακρύνουν τον άνθρωπο από τη φύση και την βιο-συναισθηματική φυσιολογία του.

Advertisment

Η ανθρώπινη παραμόρφωση

Οι «εξ αντανακλάσεως» σύγχρονες, κοινωνικές-εμπορικές παρεμβάσεις στην ανθρώπινη συνείδηση και καθημερινότητα του καθένα μας, αλλάζουν τη χημεία του εγκεφάλου μας.

Θα τολμούσα να αναφέρω πως είναι εμφανής η τάση της σύγχρονης κοινωνίας να αναγάγει το αφύσικο σε φυσιολογικό και το φυσιολογικό σε αφύσικο, στο όνομα της εμπορικότητας της μίμησης και της «εξέλιξης», δημιουργώντας εξαρτημένα αντανακλαστικά. Αντανακλαστικά αθέμιτα, αδόκιμα δίχως καμιά πλέον βιολογική αξία για την ανθρώπινη φύση και φυσιολογία. Τα ρηχά πρότυπα-κουδουνάκια, που δρομολογούνται από τους λίγους, έχουν μια πανίσχυρη επιρροή στους πολλούς εντάσσοντας τους τελευταίους σε μια μαγική πραγματικότητα από ιδιοτελείς επαναλαμβανόμενους ήχους (Παβλόφ 1904). Σας θυμίζω πως η μαγεία είναι ψευδαίσθηση.

Καθώς αντιλαμβανόμαστε πως το φαινόμενο της παραμόρφωσης λαμβάνει χώρο σε όλο και πιο χαμηλές ηλικιακές ανθρώπινες δομές, είναι αναγκαία η έννοια της πρόληψης επιλέγοντας υποστήριξη, αλλαγή και μετασχηματισμό, πιθανότατα μέσα από τον εναλλακτικό – ολιστικό τρόπο προσέγγισης, πριν ο άνθρωπος νοσήσει και «ταμπελωθεί» α-σθενής.

Advertisment

Άρα, λοιπόν, χρειάζεται υψηλό ανθρώπινο συνειδησιακό δείκτη και ποσοστιαίο έλεγχο στη διαχείριση της «κοινωνικής αντανακλαστικότητας» αφού η ευθύνη του κάθε ενήλικα αφορά αποκλειστικά τον ίδιο. Είναι μεγίστης σημασίας να θυμόμαστε πως το μόνο που μας ανήκει και διαχρονικά έχουμε την μέριμνα και την ευθύνη του, είναι το σώμα και ο νους μας. Και καθώς η εισροή πληροφοριών, μηνυμάτων και ερεθισμάτων από το εξωτερικό περιβάλλον μας προσεγγίζουν, αλλάζοντας τις εξωτερικές συνθήκες, μπορούμε να αλλάξουμε και αυτά.

Ουσιαστικός παράγοντας παραμόρφωσης, ακόμα και εκφυλισμού της ανθρώπινης ύπαρξης είναι οι σκέψεις εκείνες, που παράγουν διαχρονικά-χρόνια δυσάρεστα συναισθήματα. Ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης δίδασκε στους μαθητές του ότι τα αρνητικά συναισθήματα προκαλούν ασθένειες ενώ τα θετικά είναι σημαντικός παράγοντας στην ίαση την ανάρρωση την εξέλιξη την ευτυχία αν θέλετε.

Όταν ο άνθρωπος είναι ευτυχισμένος, δραστήριος και ενθουσιασμένος, το ανοσοποιητικό του σύστημα επηρεάζεται δραστικά, μοιραία ακολουθεί το καρδιο-αναπνευστικό, το ενδοκρινικό και όλα τα υπόλοιπα συστήματα που συμπορεύονται στην ολοποίηση, διατηρώντας ακμαία τη σωματική και ψυχική του υγεία.

Τα τρία θεμέλια

Ψυχή

Σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει ότι οι σκέψεις (θετικές-αρνητικές) είναι το αίτιο που παράγονται χημικές ενώσεις μέσα στο ανθρώπινο βιοχημικό εργοστάσιο που λέγεται κέντρο-εγκέφαλος, επηρεάζοντας, την λεπτό προς λεπτό κυτταρική αναπαραγωγή στη περιφέρεια- σώμα.

Νους

Συνεχίζοντας το πολύ ενδιαφέρον αυτό οδοιπορικό, ανακαλύπτουμε πως η παραπάνω κατάσταση (αρνητικές σκέψεις) δημιουργεί παρενέργειες στο «βαρόμετρο» του ανθρώπινου οργανισμού, που είναι το νευρικό του σύστημα. Όταν αυτό συμβαίνει, τα κύτταρα καταπονούνται από εγκλωβισμένη ενέργεια- ηλεκτρικό φορτίο, δημιουργώντας περιβάλλον υπερ-τονικότητας και οξείδωσης.

Σώμα

Το σώμα ως πιστός υπηρέτης, του νευρικού συστήματος και των χημικών αντιδράσεων οι οποίες έχουν πυροδοτήσει το ενδοκρινές σύστημα, αρχίζει να αντιδρά και μεταβάλλεται. Σε τι; Σε παραμορφωμένη και αλλοιωμένη εικόνα. Η όψη και οι λειτουργίες του ανθρώπου εμφανίζονται κάπως έτσι: κυρτωμένοι ώμοι, ο θώρακας βαθαίνει κ κρύβεται, η αναπνοή γίνεται πιο ρηχή και γρήγορη, το βάδισμα πιο ανιαρό έχοντας αργό ρυθμό, παρατηρείτε έντονη αδυναμία και έλεγχος κινήσεων, απώλεια ή ανεξέλεγκτη εισροή βάρους, έλλειψη ενέργειας και ζωτικότητας, δυσκολία στον ύπνο και στις εγκεφαλικές λειτουργίες, βλέμμα στατικό και απλανές, θλιμμένο πρόσωπο κ.α.

Το τρίπτυχο θεμελιώδες αυτό κομμάτι, που συνθέτει την ανθρώπινη ύπαρξη Νους, Ψυχή και Σώμα, αποκαλύπτει τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του. Ανάλογα λοιπόν με το ποιες εξ αντανακλάσεως επιλογές θα επιτρέψει ο χειριστής του να διοχετευτούν στο «Τρίπτυχο», θα ακολουθήσει και ο αντίστοιχος μετασχηματισμός.

Η αλλαγή

Πώς ένας άνθρωπος μπορεί όμως να είναι ευτυχής;

Αποκλειστικά και μόνο αν εστιάσει στον εσωτερικό του κόσμο. Παρατηρώντας δηλαδή, βιώνοντας και αξιολογώντας τα συναισθήματα του, τις λειτουργίες του, τόσο ως ενδογενείς ανησυχίες όσο και ως εξωγενής παράγοντες, που μοιραία ως κοινωνικός δέκτης μαγνητίζει. Ας ασχοληθεί λοιπόν ο κάθε ένας από εμάς με την δική του “καμπούρα” μέσα από μια ατέρμονη διαδικασία αυτό-αναζήτησης.

Κατασκευάζοντας, έτσι, ανθεκτικά θεμέλια στήριξης του προσωπικού του άξονα με μόνιμα εστιασμένο το βλέμμα του στην αυτοπαρατήρηση του κέντρου του. Η ευτυχία και η αρετή αναδύονται ενδογενώς μέσα από κάθε ανθρώπινη ύπαρξη, είναι μέσα μας, αυθύπαρκτα και εν υπάρχουν από τον δημιουργό μας. Είναι στο χέρι μας λοιπόν να τις ανακαλύψουμε, καλλιεργώντας έναν ενάρετο και ευτυχή ΕΑΥΤΟ.

«Η Αρετή είναι μια εμπόλεμη κατάσταση… Για να ζούμε ενάρετα πρέπει να παλεύουμε διαρκώς με τον εαυτό μας». – Ρουσσώ

«Ο α-φάρμακος δρόμος προς τη φυσιολογία είναι δύσκολος, αφουγκραζόμαστε, ξυπνάμε, αναγνωρίζουμε, αξιολογούμε, πετάμε δεδομένα, πολλές φορές μέσα από τον πόνο, δίχως να κουκουλώνουμε την αίσθηση και την αισθητικότητα όπως η χημεία προάγει».

Ως σύμβουλοι και ολιστικοί θεραπευτές έχουμε τη δική μας ευθύνη απέναντι στη φροντίδα και την υποστήριξη του συνανθρώπου μας. Είναι λοιπόν απαραίτητη η συνεχείς κατάρτιση, η γνώση και επίγνωσή της, η αφομοίωσή της, εφαρμόζοντας έτσι στη πράξη τις παραπάνω έννοιες με απόλυτη συνέπεια, συνείδηση και ευθύνη απέναντι στον συνάνθρωπο. Με αυτό τον τρόπο γινόμαστε και εμείς, μέρος του θεμελιώδους λίθου διαμόρφωσης βιο-συναισθηματικής ισορροπίας του δέκτη μας.

Ισορροπίας που μέσα από τις δικές μας απτικές πληροφορίες που διοχετεύουμε στον εγκέφαλο και το νευρικό του σύστημα ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ. Σκέπτομαι… Δρω… Υλοποιώ… Εναλλακτικά.

Άννη-Ρωξάνη Τσιοπανά, Εναλλακτική-Ολιστική Θεραπεύτρια/ Επαγγελματίας Ρεφλεξολόγος/ Εισηγήτρια φυσικών επιστημών

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το Ξενοδοχείο των Συναισθημάτων: Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της συναισθηματικής νοημοσύνης
Γιατί δεν μπορώ να αλλάξω τις συνήθειές μου; Οι λόγοι πίσω από την αντίσταση και πώς να τα καταφέρουμε
Η ύπαρξη δύο αξιόπιστων ανθρώπων στη ζωή μας είναι το μυστικό της ευτυχίας
Άγχος και αγοραφοβία: Το τραύμα, το σώμα και τα εμπόδια πίσω από την αλλαγή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση