,

Bowenwork για την ανακούφιση από ημικρανίες

Μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα όπως αρθρίτιδα, πόνους στην μέση, ημικρανίες και πονοκεφάλους, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.

Bowenwork για την ανακούφιση από ημικρανίες

Bowenwork για την ανακούφιση από ημικρανίες

Ημικρανίες

Οι ημικρανίες και οι πονοκέφαλοι είναι συνήθεις νευρολογικές/νευραγγειακές διαταραχές που οδηγούν σε μειωμένη ποιότητα ζωής και καθημερινές δραστηριότητες, μειωμένη παραγωγικότητα κατά την εργασία/σχολείο, αυξημένη χρήση φαρμάκων και αυξημένα έξοδα και επιβάρυνση για τους ασθενείς και τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας.

Advertisment

Οι ημικρανίες χαρακτηρίζονται από έντονους πονοκεφάλους με αίσθηση παλμού, επιδεινούμενους από την κίνηση και συχνά συνοδευόμενοι από ναυτία, εμετούς, οπτικές διαταραχές, παραισθησία στο πρόσωπο και στα άνω άκρα, φωτοφοβία, φωνοφοβία και οσμοφοβία (υπερευαισθησία στις οσμές), τα οποία μπορούν να διαρκέσουν έως και 72 ώρες.

Οι ασθενείς με χρόνιες ημικρανίες είναι πολύ πιθανόν να έχουν κατάθλιψη, άγχος και άλλα θέματα χρόνιου πόνου, και συχνά χρειάζεται να αποσυρθούν σε ήσυχα, σκοτεινά μέρη για πολλές ώρες, ώστε να ανακουφίσουν τα συμπτώματά τους. Η παθογένεση δεν είναι προφανής και δεν είναι ξεκάθαρα κατανοητή, καθώς περιλαμβάνει πολλαπλούς επιταχυντικούς και προδιαθεσικούς παράγοντες οι οποίοι περιλαμβάνουν αγγειακές εγκεφαλικές διαταραχές, εγκεφαλικούς τραυματισμούς, εκφυλισμό σπονδυλικού σώματος/δίσκου, ευαισθησίες στην διατροφή, ορμονικές διακυμάνσεις, ένταση στα μυϊκά trigger points, τραύμα και στρες.

Διαβάστε αναλυτικά

Advertisment

Bowtech – Τεχνική Bowen: Τι είναι, πως λειτουργεί, τι θεραπεύει;

Η έναρξή τους σχετίζεται με υπερδιεγερσιμότητα και νευρογενή φλεγμονή στον φλοιό και το στέλεχος του εγκεφάλου, η οποία οδηγεί σε Φλοιώδη Κινούμενη Καταστολή (Cortical Spreading Depression – CSD). Τα μηνιγγικά αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται εξαιτίας της απελευθέρωσης αγγειοδραστικών νευροπεπτιδίων, τα οποία αυξάνουν την αγγειακή διαπερατότητα και την φλεγμονώδη αντίδραση. Ένα εκπολωτικό κύμα CSD, προερχόμενο από τον ινιακό φλοιό, εξαπλώνεται κατά μήκος του φλοιού καταστέλλοντας στο πέρασμά του την νευρωνική δραστηριότητα για μερικά λεπτά και παροδικά μειώνει την εγκεφαλική αιματική ροή (ισχαιμία).

Αυτό ακολουθείται από κλονική δυσλειτουργία -ταχεία συστολή και χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων που περιβάλλουν τον εγκέφαλο- οδηγώντας σε ευαισθητοποίηση του τρίδυμου νεύρου, κάτι που γίνεται αισθητό ως πόνος από τους νευροϋποδοχείς πόνου στα κρανιακά αιμοφόρα αγγεία, στις μήνιγγες και τις κρανιοαυχενικές αρθρώσεις.

https://enallaktikidrasi.com/2016/11/bowenwork-anakoufisi-imikranies/

Bowenwork

Το Bowenwork είναι μια τεχνική νευρομυϊκής χαλάρωσης και χαλάρωσης του μαλακού ιστού, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά απαλών κινήσεων κύλισης (rolling) σε συγκεκριμένες ανατομικές περιοχές πάνω στο δέρμα, την περιτονία, τους μύες, τους τένοντες και τους συνδέσμους. Οι κινήσεις αυτές είναι απαραίτητες ώστε να διεγερθούν τα μονοπάτια των ιδιοϋποδοχέων, τα σπονδυλικά αντανακλαστικά τόξα και το κεντρικό, περιφερικό και αυτόνομο νευρικό σύστημα, τα οποία επαναφέρουν τα δυσλειτουργικά μοτίβα του μαλακού ιστού.

Τα σετ των κινήσεων ακολουθούνται από δίλεπτα (ή και μεγαλύτερα) διαλείμματα, ώστε να επιτραπεί στο σώμα να αφομοιώσει τα ερεθίσματα και το αυτόνομο νευρικό σύστημα να περάσει από την επικρατούσα συμπαθητική λειτουργία (πάλης ή φυγής), στην παρασυμπαθητική λειτουργία (ανάπαυσης/αποκατάστασης), με τους πελάτες συχνά να βιώνουν βαθιά χαλάρωση κατά την διάρκεια μιας συνεδρίας.

Το Bowenwork μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να αντιμετωπισθεί ολόκληρη η εικόνα συμπτωματολογίας του πελάτη και όχι μόνο περιοχές οξέος πόνου και δυσλειτουργίας.

Η θεραπεία συντελείται με τους πελάτες ξαπλωμένους ή καθιστούς, φορώντας χαλαρά ρούχα, χωρίς την χρήση λαδιών και λοσιόν. Οι αντιδράσεις στην θεραπεία μπορεί να παρατηρηθούν κατά την διάρκεια ή αμέσως μετά την συνεδρία ή μερικές μέρες μετά. Μια συνεδρία Bowenwork διαρκεί από 25’ έως 45’. Πολλά προβλήματα βελτιώνονται εντός 1-2 συνεδριών, ενώ για πιο χρόνιες καταστάσεις χρειάζονται από 3-8 συνεδρίες. Μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα όπως αρθρίτιδα, πόνους στην μέση και τον αυχένα, «παγωμένο» ώμο, ισχιαλγία, άσθμα, ημικρανίες, πονοκεφάλους και πόνους στην μέση από την εγκυμοσύνη, για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Η τεχνική είναι ασφαλής για όλους, από νεογνά έως ηλικιωμένους.

Αντώνης Ξηρουδάκης – Εξουσιοδοτημένος εκπαιδευτής της τεχνικής Bowtech απο την Ακαδημία Bowtech Αυστραλίας

Το παρόν άρθρο βασίστηκε σε μετάφραση και συρραφή δυο άρθρων τα οποία βρίσκονται στους παρακάτω συνδέσμους:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4771487/

https://www.bowtech.com/WebsiteProj/documents/1745-Tune_up_Your_Body_with_Bowenwork.pdf

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε
Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς pilates;
Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσει κανείς βάρος;
Περπάτημα: 5 σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό με μόλις 30 λεπτά την ημέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση