Οι εξωστρεφείς και οι εσωστρεφείς

Υπάρχουν δυο κατηγορίες ανθρώπων. Οι Εξωστρεφείς και οι εσωστρεφείς. Είναι απλά θέμα εκκίνησης.

Οι εξωστρεφείς και οι εσωστρεφείς

Οι εξωστρεφείς και οι εσωστρεφείς

Έχω πει κατά καιρούς, ότι υπάρχουν δυο κατηγορίες ανθρώπων. Οι Εξωστρεφείς και οι εσωστρεφείς. Είναι απλά θέμα εκκίνησης. Οι εξωστρεφείς, ζουν πρώτα και μετά έχουν την ανάγκη να εσωτερικεύουν και να επεξεργάζονται τα βιώματά τους ενώ οι εσωστρεφείς ή εσωτεριστές πρώτα τα ζυγίζουν μέσα τους και μετά εξωτερικεύονται.

Advertisment

Διαβάστε επίσης από το Δημήτρη Μούχα


Οι πρώτοι βιώνουν πιο γρήγορα και περισσότερες στιγμές φαινομενικά. Οι δεύτεροι επειδή ρώτα τα ζυγίζουν καλύτερα μέσα τους, έχουν εντονότεροι την ικανότητα της μαντικής δηλαδή του “προλαμβάνειν”. Είναι σαν να έχουν το Χάρισμα να “βλέπουν” και να εκτιμούν από πριν τις καταστάσεις οπότε με αυτόν τον τρόπο κερδίζουν έδαφος έναντι των εξωστρεφών.

Οι εσωστρεφείς κινούνται με πιο αργό αλλά σταθερό Ρυθμό από τους εξωστρεφείς. Για αυτό, για να καλύψουν τις στιγμές βιώματος των εξωστρεφών, οι οποίες είναι φαινομενικά περισσότερες, τους δόθηκε από την Φύση αυτό το Χάρισμα του να προ-βλέπουν. Είναι σαν να το βιώνουν εσωτερικά πρωθύστερα…

Η ίδια ερμηνεία δίδεται και στην κάτωθι φράση του Osho:

“Εξωτερικά δεν μπορείς να έχεις καμία εμπειρία εσωτερικές εμπειρίες μπορείς να βιώσεις μονάχα με την συνειδητότητα. Αλλά αυτό το είδος συνειδητότητας, είναι πολύ σπάνιο. Εκείνοι που κατάφεραν να δημιουργήσουν μέσα από τον διαλογισμό – εκείνη την αποκρυστάλλωση της συνεiδητότητας – συμφωνούν ότι ο θάνατος δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει λόγος φόβου”.

Και το διαχρονικό ποίημα του Γιώργου Παυλόπουλου…

Latest posts by Δημήτρης Μούχας (see all)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δίδαξε στους άλλους πώς θέλεις να σου φέρονται
Ο πόνος μπορεί να γίνει προορισμός, καθώς σε οδηγεί να καταλάβεις "Οι Ιθάκες τι σημαίνουν"
Η ζωή δεν είναι πρόβλημα που καλείται κάποιος να λύσει. Η ζωή είναι ένα μυστήριο που το βιώνει ο καθένας μοναχικά
Όσα δε θα σου πουν για τις Πανελλαδικές εξετάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση