, ,

Υπάρχει σωστό και λάθος;

O Όσσο, έλεγε για το σωστό και το λάθος: ''Οτιδήποτε κάνεις με επίγνωση είναι σωστό ενώ οτιδήποτε κάνεις από απερισκεψία, είναι λάθος''.

Γράφει ο Δημήτρης Μούχας

Το άρθρο μου αυτό, το συνέταξα από αγανάκτηση για αυτά που ακούω από φίλους και μη, σχετικά με το σκεπτικό «δεν υπάρχει σωστό και λάθoς, ηθικό και μη», ώστε να ξεμπλοκάρω και ο ίδιος, τη σκέψη μου… Αυτοί δηλαδή που με ώθησαν δηλαδή στην έρευνα, είναι οι δάσκαλοί μου… και τους ευχαριστώ.

Advertisment

O Όσσο, έλεγε για το σωστό και το λάθος : ”Οτιδήποτε κάνεις με επίγνωση – υπολογίζοντας δηλαδή στο μέτρο που είναι εφικτό, από πριν τις συνέπειες – είναι σωστό ενώ οτιδήποτε κάνεις από απερισκεψία, είναι λάθος”.

Και για τεκμηριώσω αυτό, ανέφερε σε άλλη περίπτωση το εξής παράδειγμα: Ένας άνθρωπος με επίγνωση, δεν μπορεί να σκοτώσει για οποιονδήποτε λόγο, κάποιον άλλο. Εδώ δένει και η φράση: ”εν βρασμό ψυχής…”. Σε τέτοιες περιπτώσεις λοιπόν, γίνονται οι ” ασυνείδητες πράξεις ” λοιπόν…

Επίσης, είχα διαβάσει σε άλλο βιβλίο του, την διαφορά. μεταξύ αντίδρασης και ανταπόκρισης. Ως παράδειγμα, ανέφερε την περίπτωση του θυμού. Όταν κάποιος βρίσει κάποιον άλλο και αυτός ανταπαντήσει κατευθείαν με βρισιές, χειρονομίες κτλ, αυτή του η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ, εκπορεύεται από το ΠΑΡΕΛΘΟΝ διότι κάποιος ή κάποιοι, του το είχαν ξανακάνει και εκείνος είχε πάλι αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο.

Advertisment

Φαντάσου πόσες φορές είχε επαναληφθεί αυτό και πώς συσσωρεύτηκε μέσα του αυτή η ”ασυνείδητη στάση”.Έγινε πλέον μηχανισμός. Έτσι διαμορφώνονται και οι ασθένειες. Από ”ΣΥΝΕΙΔΗΤΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ”. Εδώ συνδέω, το Λάθος με την Λήθη όπου υποθέτω ότι έχουν την ίδια ρίζα…

Αν όμως πριν θυμώσει, μελετήσει τις ακολουθίες των ΣΚΕΠΤΟΜΟΡΦΩΝ του και υποθέσει βέβαια, τις αντίστοιχες του άλλου….-ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ λέγεται αυτό…, τότε θα απελευθερωθεί από αυτά, αφού δεν θα τους έχει δώσει παραπάνω σημασία απ’ όσο τον ωφελεί για την μελέτη του…-ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ-.

Θα τους έχει δώσει ακριβώς όση σημασία χρειάζεται ώστε να μην συμπαρασυρθεί από τα ρεύματά τους. Αυτό είναι και το ΚΛΕΙΔΙ της ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗΣ, διότι διαπερνώντας τα ρεύματα αυτά, προβαίνεις και σε συνειδητές, πλέον ΠΡΑΞΕΙΣ. Η ΔΡΑΣΗ λοιπόν. σχετίζεται με την ανταπόκριση στο τώρα ενώ η αντίδραση, με την Ασυνείδητη Στάση που επιλέγεται ”αυτομάτως”, από το ΠΑΡΕΛΘΟΝ. Γι’ αυτό φρόντισε την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε δυσμενή δήθεν θέση, να εξετάσεις την τροφή που θα επιλέξεις, ώστε να μην αναγκάσεις την Ψυχή σου, να ξαναφάει ”πρόχειρο φαγητό…”

Latest posts by Δημήτρης Μούχας (see all)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θέλεις να μάθεις γιατί γερνάει ο άνθρωπος; Για να αντιληφθεί τι πραγματικά έχει αξία στη ζωή...
Αντί να είμαστε «καλοί», να γίνουμε συνειδητοί
Δίδαξε στους άλλους πώς θέλεις να σου φέρονται
Ο πόνος μπορεί να γίνει προορισμός, καθώς σε οδηγεί να καταλάβεις "Οι Ιθάκες τι σημαίνουν"

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση