6 συνήθειες των ανθρώπων με υγιές πεπτικό σύστημα

6 πράγματα που οι άνθρωποι με υγιές πεπτικό σύστημα κάνουν διαφορετικά.

6 συνήθειες των ανθρώπων με υγιές πεπτικό σύστημα

6 συνήθειες των ανθρώπων με υγιές πεπτικό σύστημα

Το πεπτικό μας σύστημα αποτελείται από πολλά επιμέρους όργανα: Το στόμα, τον οισοφάγο, το στομάχι και το λεπτό και παχύ έντερο, όλα μαζί συνιστούν το γαστρεντερικό μας σύστημα. Το πεπτικό μας λοιπόν σύστημα είναι κυρίως υπεύθυνο για την επεξεργασία της τροφής και την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του για τον οργανισμό μας είναι η σωστή λειτουργία των καλών βακτηρίων ή μικροβίων, που έχει το σώμα μας και βρίσκονται παντού.

Advertisment

Γιατί η υγεία του πεπτικού συστήματος είναι σημαντική;

Το γαστρεντερικό μας σύστημα αναλαμβάνει αρκετές λειτουργίες, οι οποίες συνεισφέρουν στην υγεία και την ευεξία μας. Συνεπώς, η κατάστασή του έχει άμεση επίδραση στο πώς νιώθουμε κάθε δεδομένη στιγμή. Κάποιες από τις λειτουργίες που επιτελεί είναι: η ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, η απορρόφηση των ζωτικής σημασίας θρεπτικών συστατικών, η προστασία ενάντια σε τοξίνες και παθογόνους μικροοργανισμούς και η αντιμετώπιση των φλεγμονών.

Δείτε: 10λεπτες ασκήσεις του κορμού που θα αποτοξινώσουν το πεπτικό σας σύστημα

6 πράγματα που οι άνθρωποι με υγιές πεπτικό σύστημα κάνουν διαφορετικά

1. Καταναλώνουν τροφές που περιέχουν προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι βακτήρια και μύκητες που είναι καλά για την υγεία μας, ειδικά για το πεπτικό μας σύστημα. Αυτού του είδους τα βακτήρια βρίσκονται φυσιολογικά στον οργανισμό μας, αλλά πρέπει να καταναλώνονται με τη μορφή τροφών, ώστε να εξασφαλίσουν μια επαρκή ποσότητα. Υπάρχουν διάφορες τροφές πλούσιες σε προβιοτικά. Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση- όπως το κεφίρ και το ξινολάχανο- αποτελούν πολύ καλές επιλογές. Άλλες πηγές προβιοτικών αποτελούν οι μπανάνες, το σκόρδο, τα ωμά κρεμμύδια, το γιαούρτι και οι αγκινάρες. Τροφές ολικής αλέσεως συνιστόνται για κάποιον που θέλει να ενισχύσει την πρόσληψη προβιοτικών μέσω της διατροφής του.

Advertisment

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/6-sinithies-anthropon-ygies-peptiko-sistima/

2. Ακολουθούν ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής

Για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, είναι σημαντική η διατήρηση ενός υγιεινού προγράμματος διατροφής. Ο λόγος είναι ότι το γαστρεντερικό μας σύστημα πρέπει να «διακόψει» την πεπτική λειτουργία, ώστε να επιτελέσει τη δουλειά της εξόντωσης των βακτηρίων και των άχρηστων στοιχείων- μια διαδικασία που σε γενικά πλαίσια χρειάζεται 1.5- 2 ώρες, για να ολοκληρωθεί. Φυσιολογικά, όταν τρώμε, το πεπτικό σύστημα εντείνει αυτή τη λειτουργία και όλες οι άλλες πεπτικές λειτουργίες διακόπτονται προσωρινά. Γι’ αυτό το λόγο, δίνεται η συμβουλή των διαλειμμάτων ανάμεσα στα γεύματα και της διατήρησης ενός υγιεινού προγράμματος διατροφής.

3. Διατηρούν τον οργανισμό τους ενυδατωμένο

Όπως προαναφέρθηκε, το πεπτικό μας σύστημα έχει την ευθύνη μιας ρουτίνας καθαρισμού των άπεπτων άχρηστων στοιχείων και των βακτηρίων. Το νερό είναι απαραίτητο στοιχείο αυτής της διαδικασίας, καθώς το πεπτικό σύστημα χρειάζεται τις ιδιότητες του για να δρομολογήσει αποτελεσματικά αυτά τα άπεπτα στοιχεία μέσα από την πεπτική οδό. Επιπροσθέτως, όσο παραμένουμε ενυδατωμένοι, αποφεύγουμε ανεπιθύμητα πεπτικά προβλήματα όπως το φούσκωμα, τη δυσκοιλιότητα και τις φλεγμονές. Αντιθέτως, η παραμικρή αφυδάτωση μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των καλών βακτηρίων στον οργανισμό μας και να δυσκολέψει την πέψη.

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/6-sinithies-anthropon-ygies-peptiko-sistima/

4. Προσέχουν τις επεξεργασμένες τροφές και τη ζάχαρη

Τα βακτήρια που δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό στη πεπτική λειτουργία, δηλαδή τα «κακά βακτήρια», βρίσκονται στις μη φυσικές, ανθυγιεινές τροφές. Η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων, τεχνητών ή πολύ γλυκών τροφών δημιουργεί το εύφορο έδαφος για τα κακά βακτήρια και τον πολλαπλασιασμό τους, κάτι που συνεπάγεται τη διατάραξη της βακτηριακής ισορροπίας στο εσωτερικό του πεπτικού συστήματος.

5. Ελέγχουν τα επίπεδα στρες

Όπως πιθανώς όλοι μας γνωρίζουμε, η σύνδεση νου/ σώματος είναι κάτι που συμβαίνει. Το στρες επηρεάζει με αρνητικό τρόπο πολυάριθμες σωματικές και ψυχολογικές λειτουργίες- και αυτό περιλαμβάνει την πέψη. Ο λόγος είναι ότι το στρες προκαλεί την γνωστή εγκεφαλική απόκριση της μάχης- φυγής, παρακωλύοντας την ομαλή ροή του πεπτικού συστήματος μέσω επιβράδυνσης της. Το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει πραγματικά χάος στο πεπτικό μας σύστημα λοιπόν. Συνεπώς, είναι σημαντικό να ψάξουμε και να δοκιμάσουμε δραστηριότητες που μπορούν να μειώσουν το στρες.

6. Χρησιμοποιούν προβιοτικά συμπληρώματα

Δεδομένων των πολλών διαφορετικών προβιοτικών τροφών που είναι διαθέσιμες, τα πρόσθετα προβιοτικά μπορεί να μην είναι απαραίτητα. Ωστόσο, αυτά τα συμπληρώματα είναι πολύ πρακτικά και γενικά αποτελεσματικά. Στην αγορά, υπάρχει τεράστια ποικιλία· επομένως, είναι καλύτερο να κάνετε μια έρευνας αγοράς για την καλύτερη επιλογή.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση