Οι διαφορές ανάμεσα στους πολυάσχολους και στους παραγωγικούς ανθρώπους

11 συνήθειες που ξεχωρίζουν τα παραγωγικά άτομα από τους απλά πολυάσχολους.

Οι διαφορές ανάμεσα στους πολυάσχολους και στους παραγωγικούς ανθρώπους

Οι διαφορές ανάμεσα στους
πολυάσχολους και στους παραγωγικούς ανθρώπους

Ο Ναπολέων κάποτε είπε: «Mπορείς να μου ζητήσεις οτιδήποτε σου αρέσει, εκτός από χρόνο». Δεν υπάρχει ποτέ αρκετός χρόνος μέσα στη μέρα, για να κάνουμε όλα όσα θέλουμε. Ένα συνεχώς απασχολημένο άτομο συνήθως τρέχει παντού μανιωδώς και θα γνωστοποιήσει σε όλους όσους γνωρίζει, το πόσο πολυάσχολο είναι. Ένα παραγωγικό άτομο δεν βιάζεται με ανταγωνιστικές προτεραιότητες ή απειλητικές προθεσμίες. Αποπνέει ηρεμία και έλεγχο.

Advertisment

Λόγω αυτών των χαρακτηριστικών, οι παραγωγικοί άνθρωποι έχουν μάθει ορισμένα πράγματα που τα πολυάσχολα άτομα δεν έχουν ακόμα καταφέρει να αντιληφθούν. Έχουν μάθει να διαχειρίζονται το χρόνο τους και να τον κάνουν να δουλεύει υπέρ τους.

11 συνήθειες που ξεχωρίζουν τα παραγωγικά άτομα από τους απλά πολυάσχολους

1. Βάζουν προτεραιότητες

Οι αποδοτικοί και αποτελεσματικοί άνθρωποι αναγνωρίζουν τι αποτελεί σημαντικό ζήτημα και τι απαραίτητο. Τα διαχωρίζουν από τα πράγματα που μπορούν να περιμένουν ή που δεν έχουν προθεσμία. Συνηθίζουν να αναγνωρίζουν τις κρίσιμες δουλειές και εργάζονται για να διεκπεραιώσουν πρώτα αυτές.

 

Advertisment

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/diafores-anamesa-poluasxolous-paragogikous-anthropous/

2. Προσχεδιάζουν

Αφού ξεχωρίσουν τα ζητήματα με τα οποία πρέπει πρώτα να ασχοληθούν, σχεδιάζουν τι πρέπει να κάνουν και προγραμματίζουν τη μέρα τους ανάλογα. Χρησιμοποιούν πλάνο, για να ελαχιστοποιήσουν το χρόνο ή για να ομαδοποιήσουν τις εργασίες που χρειάζεται να διεκπεραιωθούν σε ορισμένη ή κοντινή τοποθεσία. Επιπροσθέτως, τους χρησιμεύει για να μειώσουν στο ελάχιστο τον χρόνο οδήγησης ή μεταφοράς και βρίσκουν τις διαδρομές, έτσι ώστε να μπορέσουν να κάνουν όσα περισσότερα μπορούν μέσα σε μια διαδρομή και μια μέρα.

3. Είναι αποδοτικοί

Επειδή ακριβώς βάζουν προτεραιότητες και σχεδιάζουν πώς θα κινηθούνε, χρησιμοποιούν το χρόνο τους αποτελεσματικά. Σκεφτείτε μια περίπτωση κατά την οποία θα έπρεπε να πάτε το αυτοκίνητο σας για έναν σημαντικό έλεγχο, αλλά την ίδια μέρα, θα πρέπει να του κάνετε κάποιο απαραίτητο service. Ένα αποτελεσματικό άτομο θα επέλεγε έναν μηχανικό κοντά στην τοποθεσία από όπου θα πρέπει να κάνει τα ψώνια, όσο το αυτοκίνητο θα βρισκόταν στο συνεργείο, ώστε μετά να το πάει σε έλεγχο.

4. Λένε και όχι

Ένα από τα χρησιμότερα πράγματα που οι παραγωγικοί άνθρωποι μαθαίνουν είναι το να μην αναλαμβάνουν περισσότερα από αυτά που μπορούν να διαχειριστούν. Γνωρίζουν τι είναι πιο σημαντικό γι’ αυτούς, έχουν κάνει ένα αποτελεσματικό σχέδιο και ένα πολύ στενό πρόγραμμα. Αν κάποιος άλλος εμφανιστεί και τους ζητήσει να κάνουν κάτι για εκείνους, θα πρέπει να θυσιάσουν το σχέδιο και τον χρόνο τους για να βολέψουν εκείνο το άτομο. Ορισμένες φορές αυτό είναι εφικτό και άλλες όχι. Θα πρέπει να γνωρίζετε πότε να λέτε όχι, ώστε να χρησιμοποιείτε αποδοτικά τον χρόνο σας και να έχετε τη δυνατότητα να ολοκληρώνετε τις δικές σας υποχρεώσεις.

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/diafores-anamesa-poluasxolous-paragogikous-anthropous/

5. Κάνουν ένα πράγμα τη φορά

Αναφέραμε παραπάνω για τα αθέατα μειονεκτήματα του να κάνεις ταυτόχρονα πολλές εργασίες και πως αυτό δεν βοηθά πραγματικά την παραγωγικότητα μας. Το multitasking καταφέρνει πολλά πράγματα αλλά ανεπαρκώς. Συγκεντρωθείτε σε μια δραστηριότητα τη φορά, έτσι ώστε να μπορείτε να δώσετε όλη τη προσοχή και τη μέγιστη προσπάθεια σε αυτή. Αν μοιράζετε την εστίαση σας σε πολλές εργασίες, πιθανώς να χάσετε κάτι σημαντικό, ενώ θα έχετε επιτύχει κάτι άλλο λιγότερο σημαντικό για εσάς.

6. Το κάνουν σωστά από την πρώτη φορά

Αν πράξετε σωστά την πρώτη φορά, δεν θα χρειαστεί να αφιερώσετε χρόνο αργότερα για να το επαναλάβετε. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα επιβραδύνετε λίγο και θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο για την επίτευξη μιας εργασίας, σε γενικό πλαίσιο θα ολοκληρωθεί γρηγορότερα, από το να χρειαστείτε να επαναλάβετε επειδή κάνατε κάποιο λάθος την πρώτη φορά.

7. Κλείνουν την πόρτα

Το να μάθεις να κλείνεις την πόρτα είναι παρόμοιο με το να μάθεις να λες όχι. Κλείνοντας την πόρτα, γνωστοποιείτε σε όλους ότι δεν πρέπει να σας ενοχλήσουν, εκτός κι αν είναι επείγον. Αποκλείοντας όλους τους περισπασμούς, έχετε την ικανότητα να συγκεντρωθείτε και να χρησιμοποιήσετε τον χρόνο σας αποτελεσματικά, χωρίς διακοπές.

8. Ολοκληρώνουν τις εργασίες τους

Ο σχεδιασμός, οι προτεραιότητες, η απομόνωση των περισπασμών και η συγκέντρωση σε μια και μόνο δραστηριότητα είναι πολύ σπουδαία χαρακτηριστικά, αλλά από ένα σημείο και μετά, το σημαντικό είναι το να κάνουμε τελικά τη δουλειά μας. Είναι εύκολο να αναβάλλουμε και υπάρχουν αρκετοί λόγοι τους οποίους μπορείτε να σκεφτείτε, όσο προσπαθείτε να αποφύγετε τη δουλειά. Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι οι παραγωγικοί, αποδοτικοί άνθρωποι τα καταφέρνουν και κάνουν όντως την εργασία. Δεν χασομερούν ή ξοδεύουν χρόνο, ενώ χρειάζεται να στρωθούν στη δουλειά. Βάζουν σε λειτουργία το σχέδιο τους, μέχρι να μείνουν ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα.

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/diafores-anamesa-poluasxolous-paragogikous-anthropous/

9. Περιβάλλονται από αποδοτικά άτομα

Τα άτομα σε ομάδες τείνουν να ενισχύουν την συλλογική βούληση της ομάδας στην οποία βρίσκονται. Αν περιβάλλεστε από «χασομέρηδες», τότε θα ενθαρρύνεστε, άμεσα ή έμμεσα να είστε και εσείς το ίδιο με τους άλλους. Οι παραγωγικοί άνθρωποι περιστοιχίζονται από άλλους ανθρώπους το ίδιο παραγωγικούς, οι οποίοι ενισχύουν τη θέληση τους να ολοκληρώνουν σωστά τις εργασίες τους. Η πίεση της ομάδας μπορεί να λειτουργήσει τόσο αρνητικά, όσο και θετικά. Οι παραγωγικοί άνθρωποι επιθυμούν να έχουν άτομα γύρω τους, με τα οποία να ταιριάζουν αλλά και να τους ενθαρρύνουν με κάθε τρόπο στα εγχειρήματα τους.

10. Εξαντλούν τον χρόνο τους σοφά

Μερικές φορές, το σημαντικό δεν είναι η ολοκλήρωση της δουλειάς όσο πιο σύντομα γίνεται, αλλά η σημασία αυτής. Οι αθλητικές διοργανώσεις των παιδιών σας, τα ρεσιτάλ ή οι θεατρικές παραστάσεις τους είναι πολύ σημαντικά και για τις δύο πλευρές, και ενώ θα μπορούσατε να κάθεστε στη θέση σας και να ασχοληθείτε με τα emails που έχετε λάβει ή να σχεδιάσετε την αυριανή μέρα ή και να βγείτε για λίγο ώστε να απαντήσετε σε μια κλήση από τη δουλειά, στο τέλος δεν θα ανταποκρινόσασταν σε αυτό το γεγονός όπως θα έπρεπε.

Ξοδέψτε τον χρόνο σας σε σημαντικά ζητήματα και όχι μόνο σε πράγματα που σας προσφέρουν οικονομικά οφέλη. Το να πάτε σε μάθημα γιόγκα δύο φορές την εβδομάδα μπορεί αρχικά να φανεί σαν σπατάλη πολύτιμου χρόνου, αλλά θα σας ωφελήσει μακροπρόθεσμα στην υγεία σας και κυρίως στη μείωση του στρες. Βρείτε χρόνο για θέματα που επιδρούν σημαντικά στη ζωή σας και μην στριμώχνετε μέσα στη μέρα σας εργασίες που πιθανώς να αποδειχτούν ασήμαντες για εσάς.

11. Αναπτύσσονται και αλλάζουν

Τα παραγωγικά άτομα προσαρμόζονται ευκολότερα στο περιβάλλον τους και στις αλλαγές. Αποδεικνύονται πολύ καλοί στο να αναγνωρίζουν ποιες πράξεις δεν αποδίδουν και δεν χρησιμεύουν πια και έτσι εφαρμόζουν νέες συνήθειες. Είναι ευέλικτοι στο να ξεκινήσουν νέες συνήθειες ή να μαθαίνουν νέες δεξιότητες. Δεν «κολλάνε» στις ίδιες συνήθειες, αντιθέτως, κινούνται και εξελίσσονται συνεχώς. Και για να παραθέσουμε και έναν διάσημο συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας, τον Robert Heinlein: «Η εξειδίκευση είναι για τα έντομα». Τα ανθρώπινα όντα χρειάζεται να είναι ικανά να προσαρμόζονται σε νέες καταστάσεις και συνθήκες. Είναι η σπουδαιότερη δύναμη μας ως είδος.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δίδαξε στους άλλους πώς θέλεις να σου φέρονται
Ο πόνος μπορεί να γίνει προορισμός, καθώς σε οδηγεί να καταλάβεις "Οι Ιθάκες τι σημαίνουν"
Η ζωή δεν είναι πρόβλημα που καλείται κάποιος να λύσει. Η ζωή είναι ένα μυστήριο που το βιώνει ο καθένας μοναχικά
Όσα δε θα σου πουν για τις Πανελλαδικές εξετάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση