, ,

10 πράγματα που καλό είναι να γνωρίζετε πριν αποκτήσετε παιδί

Τι σημαίνει το να έχεις ένα μωρό στο σπίτι.

10 πράγματα που καλό είναι να γνωρίζετε πριν αποκτήσετε παιδί

10 πράγματα που καλό είναι να γνωρίζετε πριν αποκτήσετε παιδί

Ο ερχομός ενός παιδιού στο σπίτι πάντα γεμίζει με χαρά τους γονείς και την ευρύτερη οικογένεια, γιατί μη γελιόμαστε, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία από αυτήν. Παρόλα αυτά, η ευτυχία αυτή δεν… έρχεται μόνη της. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να γνωρίζετε ορισμένα πράγματα σχετικά με το τι σημαίνει το να έχεις ένα μωρό στο σπίτι.

Advertisment

Δείτε: 10 τρόποι για να δεθείτε με τα παιδιά σας χωρίς τη «βοήθεια» της τεχνολογίας

1. Το κάθε παιδί χρειάζεται διαφορετικά πράγματα

Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και έχει διαφορετικές ανάγκες. Κάποια θέλουν διαρκή προσοχή και ασχολία, ενώ κάποια άλλα θέλουν… το χώρο τους, να τα αφήνετε περισσότερο μόνα τους να εξερευνήσουν το περιβάλλον και τα πράγματα γύρω τους. Δώστε προσοχή και σίγουρα θα σας δείτε τα σημάδια.

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/pragmata-kalo-einai-gnorizete-apoktisete-paidi/

2. Τα παιδιά αναπτύσσονται με τη δική τους ταχύτητα

Όλα τα παιδιά κάποια στιγμή θα μιλήσουν, θα περπατήσουν και θα πάνε τουαλέτα μόνα τους. Το πότε θα το κάνουν, όμως, διαφέρει από παιδί σε παιδί. Φροντίστε να είστε εκεί δείχνοντάς τους το δρόμο και αφήστε τα να τα καταφέρουν στο δικό τους χρόνο.

Advertisment

3. Η έλλειψη ύπνου είναι μια μεγάλη αλήθεια!

Πιστεύετε ότι κάνοντας ένα παιδί θα μπορείτε να απολαύσετε ένα 8ωρο συνεχόμενου ύπνου; Ούτε στα πιο τρελά σας όνειρα! Ο ύπνος για έναν γονιό είναι πολυτέλεια, γι’ αυτό οπλιστείτε με υπομονή και φροντίστε να εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες που σας δίνονται για ξεκούραση.

4. Τα παιδιά «φρικάρουν» με το οτιδήποτε

Μπορεί να δείτε το παιδί σας να κλαίει με λυγμούς ή να φωνάζει χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Έτσι απλά γιατί του πήρατε το παιχνίδι ή επειδή το ετοιμάζετε για το μπάνιο του. Αν όντως δεν υπάρχει κάποιος άλλος σοβαρός λόγος που το παιδί μπορεί να κάνει έτσι, μην ανησυχήσετε. Τα παιδιά πολύ απλά δεν μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους σε τόσο μικρή ηλικία.

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/pragmata-kalo-einai-gnorizete-apoktisete-paidi/

5. Τα παιδιά σας φτάνουν στα όριά σας

Είναι σύνηθες γεγονός, όταν πείτε σε ένα παιδί να μην κάνει κάτι, εκείνο να το κάνει αμέσως γνωρίζοντας μάλιστα ότι εκείνη τη στιγμή σας δοκιμάζει. Μην πτοείστε και μην χάνετε τη ψυχραιμία σας. Καθορίστε τα όρια που πρέπει και μην κάνετε βήμα πίσω!

6. Τα παιδιά θέλουν να εξερευνήσουν τα πάντα

Τα παιδιά μαθαίνουν καθημερινά από το οτιδήποτε και θέλουν να περιεργάζονται τα πάντα και αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό. Ενθουσιάζονται σχεδόν με οτιδήποτε δουν, αγγίξουν και, κυρίως, με ό,τι βάλουν στο στόμα τους! Φροντίστε να είστε πάντα εκεί για να τα προσέχετε αφήνοντάς τους χώρο για να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους.

7. Υπομονή, υπομονή, υπομονή!

Όπως είπαμε, τα παιδιά δεν μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους, δεν είναι ενήλικες και αυτό τα ωθεί να κάνουν πράγματα που μπορεί να σας βγάλουν από τα ρούχα σας. Πάρτε μια βαθιά ανάσα, οπλιστείτε με υπομονή και προπαντώς μην απαντήστε σε όλο αυτό με θυμό. Θυμηθείτε, πως δεν το κάνουν επίτηδες.

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/pragmata-kalo-einai-gnorizete-apoktisete-paidi/

8. Τα παιδιά μαθαίνουν από την επανάληψη

Τα παιδιά χρειάζονται να λαμβάνουν συνεχώς ερεθίσματα και, πολλές φορές, τα ίδια και τα ίδια. Θα θέλουν να βλέπουν την ίδια παιδική σειρά, να ακούν τα ίδια τραγούδια και ούτω καθ’ εξής. Μπορεί για εσάς να είναι βαρετό, αλλά για εκείνα είναι αναγκαίο.

9. Μην το παρακάνετε με τον έλεγχο

Σαφώς θα πρέπει να θέσετε κάποια όρια συμπεριφοράς και διαγωγής στο παιδί σας, για την ασφάλειά του πειρσσότερο, αλλά από κει και πέρα αφήστε το να γνωρίσει τον κόσμο και τις δυνατότητές του μέσα σε αυτά τα όρια, χωρίς συνεχή έλεγχο και υπερπροστατευτικότητα.

10. Προγραμματίστε το χρόνο σας

Τα παιδιά έχουν πολλές ανάγκες σε καθημερινή βάση, το ίδιο όμως κι εσείς. Εκτός από τις ώρες εργασίας σας, έχετε και άλλα ενδιαφέροντα. Μην τα εγκαταλείψετε όλα ξαφνικά με την έλευση του παιδιού. Προφανώς στην αρχή δεν θα είναι εύκολο αλλά στη συνέχεια βρείτε ένα κατάλληλο πρόγραμμα έτσι ώστε να αφιερώνετε ποιοτικό χρόνο στο παιδί αλλά και στον εαυτό σας. Αυτό θα σας χαρίσει μια σχετική ικανοποίηση και ηρεμία, με θετικό αντίκτυπο, εντέλει, στη σχέση σας με το παιδί σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες: "Τα ετερώνυμα έλκονται"
Τα σημάδια που δείχνουν ότι μία σχέση έχει τελειώσει
Γιατί πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να επιστρέφουν σε έναν σύντροφο που τους φέρεται άσχημα;
Η «κρίση του Gaslighting»: Κατανόηση των επιπτώσεων της συναισθηματικής κακοποίησης

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση