,

Αυτή τη χρονιά πες ΌΧΙ

Πες ΌΧΙ στα αποστειρωμένα συναισθήματα, σε ό,τι σου κόβει τα φτερά, σε ό,τι σε εμποδίζει να ονειρεύεσαι!

Αυτή τη χρονιά πες ΌΧΙ

Αυτή τη χρονιά πες ΌΧΙ

Γράφοντας αυτό το κείμενο πραγματικά προσπάθησα να σκεφτώ αν υπάρχει κάποια άλλη λέξη στην καθημερινότητά μας η οποία είναι τόσο παρεξηγημένη όσο το ΟΧΙ. Όλοι μας, λιγότερο ή περισσότερο, έχουμε συνδέσει αυτή την τόσο μικρή λέξη με κάτι αρνητικό, με απόρριψη, απαγόρευση, δυσαρέσκεια, δυσανασχέτηση, δυσφορία. Ίσως γι’ αυτό να δυσκολευόμαστε τόσο να την πούμε, αλλά και να την αποδεχθούμε όταν την ακούμε. Εσύ πότε είπες τελευταία φορά όχι σε κάτι ή κάποιον χωρίς να κομπιάσεις; Και πόσες φορές έχεις αποδεχτεί με κατανόηση το όχι που μόλις άκουσες;

Advertisment

Το ξέρω ότι είναι δύσκολο. Αλλά θα πάψει να είναι, μόλις συνειδητοποιήσεις τι πραγματικά σημαίνει ένα ΟΧΙ. Κάθε ΌΧΙ είναι ουσιαστικά ένα ΝΑΙ. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτός που λέει όχι εννοεί κατά βάθος ναι. Σημαίνει ότι το ΌΧΙ αφήνει χώρο και χρόνο για να πραγματοποιηθεί το ΝΑΙ που ο καθένας μας θέλει και χρειάζεται. Αν δεν πεις όχι στις προσκλήσεις ατόμων που δεν συμπαθείς και «ξοδεύεσαι» μαζί τους, πώς θα βρεις χρόνο και διάθεση για να πεις ναι στη συναναστροφή με εκείνους που πραγματικά σου ταιριάζουν;

Το ΌΧΙ, λοιπόν, είναι σπουδαία λέξη. Γιατί σε βοηθά να αφήσεις στην άκρη όσα δεν θέλεις, ώστε να μπορέσεις να φτιάξεις τη ζωή που θέλεις. Γι’ αυτό να τιμάς τα όχι σου και να σέβεσαι τα όχι των άλλων. Γιατί και εκείνοι προσπαθούν να βρουν τη χαρά σε κάποια άλλα δικά τους ναι. Χαμογέλα, λοιπόν, στα όχι που ακούς. Γιατί σε γλιτώνουν από τον χρόνο που θα ξόδευες περιμένοντας και αμφιβάλλοντας αν σου είχαν πει: «Ίσως, μπορεί, πιθανόν, θα δούμε, αν προλάβω, δεν ξέρω…». Και επιπλέον σε γλιτώνουν από όλες τις συνέπειες ενός «ψεύτικου» ναι. Συνέπειες δυσάρεστες και για σένα και γι’ αυτόν που το είπε.

Τα όχι των άλλων σου δείχνουν τις επιλογές και τις προτεραιότητές τους. Αποδέξου τες. Είναι η δική τους ζωή και έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους προσπαθώντας να ξεδιαλύνουν πού θα πουν τα δικά τους ναι. Εσύ απλά πες τα δικά σου ΝΑΙ. Και για να τα καταφέρεις θα πρέπει πολλές φορές να πεις ΟΧΙ.

Αυτή τη χρονιά λοιπόν…

Πες ΌΧΙ σε κοινωνικές υποχρεώσεις και «καταναγκαστικές» εξόδους, για να μπορέσεις να πεις ΝΑΙ στην οικογένειά σου που ανυπομονεί να περάσει λίγο χρόνο μαζί σου.

Πες ΌΧΙ σε δραστηριότητες που βαριέσαι αφόρητα, για να βρεις χρόνο να πεις ΝΑΙ σε όλα εκείνα που σε παθιάζουν.

Πες ΌΧΙ στις εξόδους με άτομα που δεν πολυσυμπαθείς και προσπάθησε να έρθεις πιο κοντά με τα άτομα που πιστεύεις ότι ταιριάζεις λίγο καλύτερα.

Πες ΌΧΙ σε όσα σε κάνουν να νιώθεις άβολα και έτσι έχεις ήδη πει ΝΑΙ στο να νιώθεις καλύτερα.

Πες ΌΧΙ στις συμβουλές των άλλων για το πώς θα ζήσεις για να μπορέσεις να πεις ΝΑΙ στις δικές σου αποφάσεις.

Πες ΌΧΙ στις αρνητικές σκέψεις για να κάνεις χώρο στο μυαλό σου για τις θετικές.

Πες ΌΧΙ στη γκρίνια, στη μιζέρια και στο άγχος για να μπορέσεις να κάνεις χώρο στη μέρα σου για την αισιοδοξία, την ευγνωμοσύνη και τη χαρά.

Πες ΌΧΙ στα αποστειρωμένα συναισθήματα
σε ό,τι σου κόβει τα φτερά
σε ό,τι σε εμποδίζει να ονειρεύεσαι
σε ό,τι σε κάνει να είσαι λιγότερο ο εαυτός σου
σε ό,τι συνθλίβει τα θέλω σου…

Πες ΌΧΙ…
Γιατί έτσι θα μπορείς να νιώθεις, να καταφέρνεις και να είσαι όλα όσα θέλεις.

Τα ΌΧΙ σου είναι πολύτιμα γιατί αφήνουν χώρο για τα ΝΑΙ. Οπότε αυτή τη χρονιά πες ΌΧΙ με χαμόγελο, γιατί τη στιγμή που λες ΌΧΙ έχεις ήδη έρθει πιο κοντά στα ΝΑΙ σου. Και το να πορεύεσαι αγκαλιάζοντας τα αληθινά σου ΝΑΙ είναι το μόνο που χρειάζεσαι για μια ευτυχισμένη ζωή.

Έρικα Α.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Οι πληγές σου μπορούν να γίνουν τα παράσημά σου!
Γιατί σαμποτάρω τον εαυτό μου;
Πώς ζητάει «συγγνώμη» ένας ναρκισσιστής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση