, ,

Πώς να διαχειριστείτε παιδιά με επιλεκτική διατροφή

Ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας.

Πώς να διαχειριστείτε παιδιά με επιλεκτική διατροφή

Πώς να διαχειριστείτε παιδιά με επιλεκτική διατροφή

Η επιλεκτική διατροφή ή γνωστή ως “picky eating” είναι μία πολύ συχνή συμπεριφορά που γίνεται εμφανής στην πρώιμη παιδική ηλικία και ανήκει στο φάσμα των δυσκολιών σίτισης της ηλικίας αυτής. Για την επιλεκτική διατροφή έχουν διατυπωθεί αρκετοί ορισμοί. Αν θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό που την περιγράφει καλύτερα ίσως είναι ο εξής: «Η δυσκολία να καταναλώσει το παιδί γνώριμα τρόφιμα ή να δοκιμάσει νέα, η οποία είναι αρκετά σημαντική έτσι ώστε να παρεμβαίνει στην καθημερινότητα και να δημιουργεί προβλήματα στη σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού».

Advertisment

Ψυχική υγεία και διατροφή

Η εμφάνιση της διατροφικής αυτής συμπεριφοράς έχει συσχετιστεί με διάφορους παράγοντες, όπως την πίεση από τον γονιό, την προσωπικότητα του παιδιού και οι τακτικές/πρακτικές σίτισης του παιδιού που υιοθετεί ο γονιός, όπως για παράδειγμα το να λαμβάνει τον αποκλειστικό έλεγχο. Άλλοι παράγοντες που έχουν συσχετιστεί με τη συμπεριφορά αυτή είναι η απουσία αποκλειστικού θηλασμού, η εισαγωγή στερεών τροφών πριν τους 6 μήνες, η καθυστερημένη εισαγωγή τροφών που χρειάζονται μάσηση, τα διατροφικά πρότυπα των γονιών και οι διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού. Η παρατεταμένη υιοθέτηση μίας τέτοιας διατροφικής συμπεριφοράς μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια περιορισμένη διατροφική ποικιλία, συνεπώς και ελλιπή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, γενονός που μπορεί να έχει αντίκτυπο στη φυσιολογική ανάπτυξη και υγεία των παιδιών.

Πολλοί γονείς αγχώνονται όταν το παιδί τους αρνείται να καταναλώσει το φαγητό που του προσφέρεται, με αποτέλεσμα είτε να δημιουργούνται εντάσεις, είτε να καταφεύγουν στο να φτιάξουν κάποιο άλλο φαγητό προκειμένου το παιδί να “μην μείνει νηστικό”. Είναι όμως αυτές σωστές τακτικές και μπορούν στην πραγματικότητα να δώσουν λύση στο πρόβλημα;

Advertisment

Πώς διαβάζουμε σωστά μία ετικέτα τροφίμων

Κάποιες από τις παρακάτω συμβουλές ίσως σας βοηθήσουν να αποφύγετε τους τσακωμούς κατά τη διάρκεια του φαγητού ή να βελτιώσετε τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας:

• Μείνετε υπομονετικοί! Όσο δύσκολο και αν σας είναι, προσπαθήστε να μένετε ψύχραιμοι κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Ειδικά όταν πρόκειται για ένα νέο τρόφιμο το παιδί μπορεί να ξεκινήσει διστακτικά, με μικρές μπουκιές και ίσως και να το φτύσει μερικές φορές μέχρι να το συνηθίσει. Θυμηθείτε ότι πολλές φορές χρειάζεται και 10-15 φορές να εκτεθεί το παιδί σε ένα τρόφιμο για να ξεκινήσει να το καταναλώνει.

• Εισάγετε μόνο ένα τρόφιμο κάθε φορά! Σερβίρετε το νέο τρόφιμο, σε μικρή ποσότητα, μαζί με 1-2 αγαπημένα τρόφιμα του παιδιού. Όντας σε καλή διάθεση το παιδί που θα φάει ένα φαγητό που του αρέσει, είναι πιο πιθανό να μπει στην διαδικασία να δοκιμάσει και το νέο τρόφιμο.

https://enallaktikidrasi.com/2017/01/diaxeiristeite-paidia-epilektiki-diatrofi/

• Βάλτε πρόγραμμα στα γεύματα. Βρείτε ποιο είναι εκείνο το πρόγραμμα που διευκολύνει εσάς και το παιδί και καθιερώστε το σε καθημερινή βάση. Καλό θα είναι να αποφεύγετε να καταναλώσει το παιδί κάτι άλλο μεταξύ των καθιερωμένων γευμάτων και σνακ, έτσι ώστε να έχει όρεξη να φάει όταν είναι η ώρα του.

• Μην προσφέρετε κάποιο εναλλακτικό τρόφιμο στο παιδί αν αρνηθεί να καταναλώσει το φαγητό που του προσφέρατε! Ίσως είναι η πιο σημαντική και καθοριστικής σημασίας συμβουλή. Αν συνηθίσει το παιδί σε αυτήν την τακτική, τότε δεν θα έχει κίνητρο να καταναλώσει ένα νέο τρόφιμο ή το φαγητό που δεν του αρέσει, αφού θα γνωρίζει ότι πάντα θα έχει την επιλογή να φάει αυτό που του αρέσει!

• Δώστε ελευθερία στο παιδί! Σταματήστε να μαλώνετε μαζί του για να φάει το φαγητό. Αφήστε το να καταναλώσει όσο επιθυμεί και αν επιθυμεί. Το σημαντικό είναι να προσφέρεται το γεύμα ή το σνακ τις ώρες που έχετε καθιερώσει και να δίνεται συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για την κατανάλωσή του. Αν το παιδί πεινάει θα φάει. Αν δεν θέλει να φάει μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα, περάστε στο επόμενο γεύμα όταν είναι η ώρα του.

• Δώστε στο παιδί συγκεκριμένες επιλογές. Ρωτήστε το παιδί ποιο τρόφιμο θέλει να του σερβίρετε ή να μαγειρέψετε επιλέγοντας ανάμεσα από 2-3 εναλλακτικές. Έτσι, θα δώσετε τη δυνατότητα στο παιδί να έχει την δική του άποψη, αλλά παράλληλα και εσείς θα έχετε τον έλεγχο.

https://enallaktikidrasi.com/2017/01/diaxeiristeite-paidia-epilektiki-diatrofi/

• Επιτρέψτε στο παιδί να συμμετέχει στην διαδικασία της προετοιμασίας του γεύματός του. Ανάλογα με την ηλικία το παιδί μπορεί να συμμετέχει σε διάφορες διαδικασίες, όπως το να πλύνει το φρούτο ή τα λαχανικά του, να σερβίρει στο τραπέζι, να απλώσει τη μαργαρίνη στο ψωμί. Έτσι, νιώθει μεγαλύτερη αυτονομία και είναι πιο πιθανό να φάει πιο ευχάριστα από το να εκτελεί απλώς εντολές.

• Γίνετε δημιουργικοί! Σερβίρετε τρόφιμα κομμένα σε διάφορα σχήματα, με διάφορα χρώματα και στημένα με όμορφο τρόπο. Παρασκευάστε υγιεινές συνταγές που είναι πιο πιθανό να είναι αρεστά τα παιδιά, όπως μπιφτέκια λαχανικών, ψαροκροκέτες, ογκρατέν λαχανικών. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε πιάτα και σκεύη που προσελκύουν το ενδιαφέρον του παιδιού.

• Μην προσφέρετε γλυκό ή κάποιο αγαπημένο τρόφιμο για επιβράβευση! Το παιδί με αυτόν τον τρόπο θα συνηθίσει στη συμπεριφορά του να τρώει τρόφιμα που δεν επιθυμεί, προκειμένου να λάβει το αγαπημένο τρόφιμο της επιβράβευσης. Αντιθέτως, μπορείτε να επιβραβεύετε το παιδί λεκτικά και πιο αραιά με το να πάτε μια βόλτα ή να παίξετε το αγαπημένο του παιχνίδι.

• Γίνετε το πρότυπό του! Επειδή τα παιδιά είναι οι καλύτεροι μίμοι, γίνεται κι εσείς το καλύτερο πρότυπο για να μιμηθούν! Μελέτες έχουν δείξει ότι αν η μητέρα ακολουθεί ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής είναι λιγότερο πιθανό το παιδί να παρουσιάζει προβλήματα στην διαδικασία του φαγητού.

• Μην ανησυχείτε υπερβολικά! Παρατηρήστε το τι καταναλώνει το παιδί καθημερινά και σε βάθος εβδομάδας είναι πολύ πιθανό να δείτε ότι τελικά έχει καταναλώσει μεγαλύτερη ποικιλία τροφίμων από αυτήν που εσείς νομίζατε. Όσο το παιδί αναπτύσσεται με φυσιολογικό ρυθμό, το πιο πιθανό είναι να καταναλώνει τις ποσότητες και την ποικιλία των τροφίμων που χρειάζεται.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση