,

Πόσο κυριαρχική είναι η προσωπικότητά σας; Απαντήστε στις ερωτήσεις

Δείτε το ποσοστό της κυριαρχικής έναντι της υποτακτικής πλευράς της προσωπικότητάς σας.

Πόσο κυριαρχική είναι η προσωπικότητά σας; Απαντήστε στις ερωτήσεις

Πόσο κυριαρχική είναι η προσωπικότητά σας;

Φαίνεται πως κάθε φορά που συναντιούνται δύο άνθρωποι, το πρώτο πράγμα που ξεκαθαρίζεται είναι το ποιος θα κυριαρχήσει στον άλλον. Είναι σωστό, δίκαιο, εύλογο; Όχι! Αλλά έτσι είναι τα πράγματα στις ανθρώπινες σχέσεις μέχρι να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι και να τις κάνουμε καλύτερες. Ο καθορισμός της κυρίαρχης προσωπικότητας γίνεται με εξαιρετικά έμμεσους τρόπους, τις περισσότερες φορές πριν προλάβει να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση. Το παιχνίδι της κυριαρχίας ξεκινάει με τη μη λεκτική επικοινωνία και καταλήγει στο λόγο. Το μεγαλύτερο μέρος όμως της συνεννόησης λαμβάνει χώρα σε μη λεκτικό επίπεδο.

Advertisment

Οι κοινωνιολόγοι εξηγούν ότι αυτή η οριοθέτηση λαμβάνει χώρα σε κάθε είδους σχέση. Ανάμεσα σε δύο μαθητές, ποιος παίρνει καλύτερους βαθμούς; Ή ποιος είναι το κέντρο της προσοχής; Ανάμεσα στους υπαλλήλους, ποιος έχει μεγαλύτερο γραφείο ή ποιος κερδίζει περισσότερα χρήματα; Στο ζωικό βασίλειο τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Τα πουλιά για παράδειγμα αναμετρούνται πρώτα οπτικά και επιλέγουν με ποιον θα καυγαδίσουν ώστε να δείξουν την ανωτερότητά τους.

Η κυριαρχία – υποταγή είναι η πιο βασική διάδραση ανάμεσα σε όλα τα πλάσματα, μεγάλα ή μικρά. Στον δυτικό πολιτισμό, η υποτακτική συμπεριφορά δεν ανταμείβεται. Οι γονείς ωθούν τα παιδιά τους να διεκδικούν ή να επιβάλλονται στο περιβάλλον τους μέσω της ανταγωνιστικότητας. Στον ανατολικό πολιτισμό ωστόσο τα πράγματα διαφέρουν ελαφρώς. Για παράδειγμα η Ιαπωνική κοινωνία ανταμείβει την υποτακτικότητα. Οι γονείς τείνουν να ωθούν τα παιδιά τους περισσότερο προς τις αρχές του σεβασμού και της ευγένειας.

Κυριαρχικές προσωπικότητες και υποτακτικές προσωπικότητες

Μια ερώτηση που έχει απασχολήσει το μυαλό των επιστημόνων είναι η εξής: Είναι η κυριαρχική προσωπικότητα κληρονομική ή επίκτητη; Μεταξύ των ζώων, η κληρονομικότητα φαίνεται να παίζει πολύ πιο καθοριστικό ρόλο. Στους ανθρώπους ωστόσο, τα γονίδια φαίνεται να παίζουν έναν πολύ μικρό ρόλο όσο αφορά το πόσο τολμηροί ή επιθετικοί μπορούμε να γίνουμε. Αυτές οι συμπεριφορές είναι κατά βάση επίκτητα μοτίβα συμπεριφοράς που υιοθετούνται από το οικογενειακό ή το φιλικό περιβάλλον.

Advertisment

Πουθενά αλλού δεν έχει μελετηθεί τόσο πολύ η ανταλλαγή της κυριαρχικής και υποτακτικής προσωπικότητας όσο στο γάμο, την πιο αλληλεξαρτώμενη ανθρώπινη σχέση. Στο γάμο, σχεδόν πάντα είναι ξεκάθαροι αυτοί οι ρόλοι και είναι σε γενικές γραμμές σταθεροί. Ο ένας σύντροφος κυριαρχεί έναντι του άλλου. Αυτό ωστόσο δεν είναι αρνητικό. Πολλές μελέτες έχουν συμπεράνει ότι οι γάμοι στους οποίους η κυριαρχία είναι ξεκάθαρη, είναι πιο υγιείς και μακροβιότεροι. Όσο υπάρχει αμοιβαία αγάπη και σεβασμός, οι σύντροφοι αναλαμβάνουν με χαρά να υπηρετούν τον έναν ή τον άλλον ρόλο και αισθάνονται άνετα με αυτούς. Την ίδια στιγμή, τα παιδιά υιοθετούν τη συμπεριφορά των γονιών τους. Αντιγράφουν το παιχνίδι ρόλων των γονιών τους και το αναπαράγουν στον δικό τους γάμο.

Οικογενειακές μελέτες που διεξήχθησαν στο Πανεπιστήμιο Cornell στη Νέα Υόρκη, από τον Δρ. Hazel Ingersoll έδειξαν ότι τα αγόρια με κυριαρχικούς πατέρες είχαν την τάση να ακολουθούν τα βήματά τους όταν αποκτούσαν τη δική τους οικογένεια. Παρομοίως, εάν ένα κορίτσι μεγάλωνε με μια υποχωρητική μητέρα θα έδειχνε την ίδια υποχωρητικότητα στη συμπεριφορά της όταν θα καλούνταν να διαχειριστεί συγκρούσεις.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο για την κυριαρχικότητα έχει να κάνει με τη σειρά γέννησης. Ένα μοναχοπαίδι, τείνει να γίνεται κυρίαρχο ανάμεσα στους φίλους του. Στις οικογένειες ωστόσο που υπάρχουν περισσότερα παιδιά η κυριαρχική προσωπικότητα ρυθμίζεται με τυχαίο τρόπο όσον αφορά τη σειρά γέννησης. Η μυική δύναμη και η ευφυία πάντως καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό αυτούς τους ρόλους. Φυσικά, οι άνθρωποι δεν είμαστε μόνο Κυριαρχικές ή Υποτακτικές προσωπικότητες. Ο ρόλος που αναλαμβάνουμε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: οι άνθρωποι που είναι κοντά μας, η σχέση μας μαζί τους, η διάθεσή μας, οι συνθήκες της περίστασης και οι προσδοκίες των άλλων απέναντί μας, μεταξύ των άλλων.

Στο παρακάτω τεστ θα βρείτε 10 ερωτήσεις που βασίζονται στα ερωτηματολόγια του Δρος Hazel Ingersoll και σκοπό έχουν να διερευνήσουν το ποσοστό της κυριαρχικής έναντι της υποτακτικής πλευράς της προσωπικότητάς σας.

[viralQuiz id=119]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση