3 απλές στρατηγικές για να πετύχεις τους στόχους σου
Γράφει ο Κωνσταντίνος Καφεντζής – Σύμβουλος Σφαιρικής Αντιληπτικότητας
Advertisment
Τέλη Φεβρουαρίου μίλαγα με έναν φίλο μου πώς τα πάει στο γυμναστήριο. Καθώς συζητούσαμε για την πρόοδό του, μου λέει «ευτυχώς, τώρα άδειασε και το γυμναστήριο και είμαστε πιο άνετοι». Τον ρωτάω τι εννοεί και μου απαντάει «εννοώ ότι τον Ιανουάριο ήταν γεμάτο, υπήρχαν ημέρες που ούτε όργανο δεν έβρισκα ελεύθερο. Τώρα έχουμε επανέλθει στα κανονικά επίπεδα». «Και τι έγινε και άδειασε;» ρωτάω. «Τα παράτησαν οι περισσότεροι από αυτούς που είχαν εγγραφεί με τη νέα χρονιά, όλοι όσοι το είχαν το γυμναστήριο ως απόφαση του νέου έτους».
Η συζήτησή μας με έβαλε στη διαδικασία να αναζητήσω στατιστικά. Σύμφωνα με μία έρευνα του καθηγητή Richard Weisman, το 88% των αποφάσεων του νέου έτους αποτυγχάνουν! 9 στις 10 αποφάσεις του νέου έτους δεν υλοποιούνται ποτέ. Ανάμεσά τους το γυμναστήριο, η απώλεια βάρους, το κόψιμο του καπνίσματος, η βελτίωση των οικονομικών, η μείωση του χρέους, κλπ.
Ο μόνος θάνατος είναι η αδράνεια
Advertisment
Γιατί συμβαίνει αυτό; Συνήθως, τις δύο πρώτες εβδομάδες τα πράγματα πάνε τέλεια, η αισιοδοξία και η θέληση είναι σε υπεραφθονία. Όμως μέχρι τον Φεβρουάριο αρχίζει η οπισθοδρόμηση, η θέληση εξαντλείται και τελικά μέχρι το τέλος του έτους τα πράγματα είναι ίδια ή συχνά και χειρότερα από ό,τι στην αρχή της χρονιάς. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που αποτυγχάνουν οι αποφάσεις του νέου έτους, δηλαδή οι προσωπικοί στόχοι για το νέο έτος. Οι κυριότεροι, με βάση τις προσωπικές μου παρατηρήσεις, είναι η έλλειψη συστήματος και η άρνηση για αλλαγή, έστω και μικρή.
Εάν θέλεις αληθινά να ξαναβάλεις σε τροχιά τις αποφάσεις του νέου έτους ή να θεσπίσεις νέους στόχους, θέλω να μοιραστώ μαζί σου 3 θεμελιώδεις στρατηγικές για να σε βοηθήσουν στην επίτευξή τους.
Στρατηγική 1: Βρες το «Γιατί» σου
Κάνε ένα απλό ερώτημα στον εαυτό σου: «Γιατί θέλω να πετύχω αυτόν τον στόχο;». Εάν δεν υπάρχει ισχυρό «γιατί» παράτησε τον στόχο. Μάλλον δεν είναι δικό σου, είναι κάποιου άλλου. Ο στόχος σου χρειάζεται να είναι σημαντικός για εσένα, να έχει νόημα και αξία για εσένα για να μπορέσεις να τον πετύχεις.
Ουσιαστικά, το «γιατί» ενός στόχου είναι ο σκοπός πίσω από τον στόχο, είναι η πηγή της θέλησής σου και η κινητήριος δύναμή σου. Ένα ισχυρό «γιατί» θα σε βοηθήσει να κάνεις την επαναλαμβανόμενη δράση που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου σου, η οποία πολλές φορές είναι βαρετή και τα αποτελέσματά της αργούν να γράψουν. Π.χ. αν κάνεις δίαιτα μία μέρα, δε γίνεται να χάσεις 4 κιλά την ίδια ημέρα. Μάλιστα, η ζυγαριά δεν καταγράφει καν την πρόοδο της ημέρας. Όμως με επαναλαμβανόμενη δράση, πάνω στην εβδομάδα θα δεις τα πρώτα αποτελέσματα.
Γιατί αξίζει να καλωσορίζουμε τις δύσκολες εποχές στη ζωή μας;
Ένα χρήσιμο εργαλείο είναι τα 5 «γιατί». Μην κάνεις μία φορά την ερώτηση. Κάνε την 5 φορές για να βρεις την ουσία του στόχου σου. Γιατί θέλω να χάσω 4 κιλά; Για να είμαι πιο όμορφος! Γιατί θέλω να είμαι πιο όμορφος; Και ούτω καθεξής. Έτσι θα πλησιάσεις πιο κοντά στο αληθινό «γιατί» σου και ουσιαστικά θα έχεις βρει τη δεξαμενή με το καύσιμο που θα σε τροφοδοτεί για να πετύχεις τον στόχο σου.
Στρατηγική 2: Ένας, απλός και συγκεκριμένος στόχος τη φορά
Βάλε έναν και μόνο έναν νέο στόχο για το επόμενο τρίμηνο. Γράψε τον σε ένα σημείο που να μπορείς να τον βλέπεις καθημερινά, π.χ. σε ένα σημειωματάριο ή στο κινητό σου. Ο στόχος να είναι συγκεκριμένος και απλός. Για παράδειγμα, θέλω να χάσω 4 κιλά μέχρι την 1η Ιουνίου. Ή θέλω να κερδίζω επιπλέον 100 ευρώ τον μήνα μέχρι τις 31 Μαΐου. Ή θέλω να βρω έναν νέο σύντροφο μέχρι τις 15 Μαΐου.
Γιατί ένας και γιατί απλός; Γιατί περισσότεροι στόχοι απλά κατακερματίζουν την προσοχή σου και δεν φέρνεις πουθενά αποτελέσματα. Επίσης, οι πολύ μεγάλοι στόχοι απλά θα σε απογοητεύσουν, γιατί για να επιτευχθούν θέλουν πολλές προσωπικές αλλαγές, σχεδιασμό, πλάνο και πολύ πειθαρχία. Αλλιώς θα τους είχες πετύχει ήδη. Όμως με μικρούς στόχους έρχονται και οι μεγάλες επιτυχίες. Διότι η επιτυχία είναι συνήθεια.
Στρατηγική 3: Μικρές πειθαρχίες = Μεγάλες αλλαγές
Αφού, λοιπόν, ο στόχος σου είναι απλός και συγκεκριμένος, μπορείς να ορίσεις συγκεκριμένα και εφικτά βήματα για να τον πετύχεις. Μην πας από το 0 στο 100, δε θα δουλέψει και το ξέρεις. Θέλει μικρά βήματα.
Για παράδειγμα, εάν δεν πήγαινες καθόλου γυμναστήριο, ξεκίνα με δύο φορές την εβδομάδα και εδραίωσε το. Συμβουλή: όρισε πότε θα πηγαίνεις, ημέρες και ώρες, ώστε να μπορείς να προστατεύσεις τον στόχο σου από τα «έκτακτα» που θα προσπαθήσουν να σε αποσπάσουν από αυτόν. Όταν εδραιώσεις τις δύο φορές, η τρίτη και η τέταρτη θα έρθουν φυσιολογικά. Και αφού εδραιώσεις και αυτές, μετά ο στόχος θα γίνει πιο συγκεκριμένος, π.χ. θέλω να τρέχω 8 χιλιόμετρα 3 φορές την εβδομάδα. Και έτσι σταδιακά θα φτάσεις να τρέξεις μαραθώνιο που ήταν το όνειρό σου!
Η εδραίωση είναι πιο σημαντική από την επίτευξη. Αυτό που διαφοροποιεί τους επιτυχημένους ανθρώπους είναι ότι επιλέγουν και εδραιώνουν μικρές πειθαρχίες στην καθημερινότητά τους. Έτσι επιτυγχάνουν αλλαγές και νέες συμπεριφορές μέσα από την καθημερινή δράση. Και πολλές μικρές αλλαγές ισοδυναμούν με μεγάλες αλλαγές και τελικά με μεγάλες επιτυχίες. Άλλωστε, οι στόχοι είναι ένα μέσο. Ένα μέσο για να ανακαλύψουμε τι αληθινά θέλουμε και μέσα από τη δράση να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, που θα κάνει τελικά τα όνειρά μας πραγματικότητα.