, ,

10 εκπληκτικά πράγματα που μπορεί να καταλάβει ο σκύλος σας

10 εκπληκτικά πράγματα που μπορεί να καταλάβει ο σκύλος σας Έχετε ποτέ νιώσει ότι ο σκύλος σας κυριολεκτικά καταλαβαίνει αυτό που του λέτε; Οι

10 εκπληκτικά πράγματα που μπορεί να καταλάβει ο σκύλος σας

10 εκπληκτικά πράγματα που μπορεί να καταλάβει ο σκύλος σας

Έχετε ποτέ νιώσει ότι ο σκύλος σας κυριολεκτικά καταλαβαίνει αυτό που του λέτε; Οι σκεπτικιστές φίλοι σας μπορεί να σας αμφισβητούν, αλλά υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να πιστέψετε ότι όντως έχετε δίκιο. Οι σκύλοι μας εκπλήσσουν συνεχώς με την ικανότητα αίσθησης και συναίσθησης που διαθέτουν. Για να διαλύσουν λοιπόν κάθε είδους αμφιβολία, οι επιστήμονες έχουν διεξάγει πολλές έρευνες και έχουν δείξει ακριβώς τι και πώς οι σκύλοι μας καταλαβαίνουν.

Advertisment

1. Οι σκύλοι καταλαβαίνουν όταν έχετε νέες προτεραιότητες

Όπως ακριβώς ένα μεγαλύτερο παιδί που ζηλεύει, οι σκύλοι επίσης γνωρίζουν πότε έχετε κάποιο καινούριο άτομο στη ζωή σας και ότι δεν περιστρέφονται πια όλα γύρω από εκείνους. Αν έχετε ξεκινήσει μια νέα σχέση και παρατηρήσατε ότι ο σκύλος σας προσπαθεί να διώξει τον/τη σύντροφο σας ή συμπεριφέρεται εχθρικά ως προς αυτούς, είναι επειδή ζηλεύει. Για ένα σκύλο, ο ιδιοκτήτης του είναι το σημαντικό πράγμα στον κόσμο. Όταν δεν νιώθει την ίδια προσοχή από εσάς, μπορεί να γίνει ανασφαλής και θλιμμένος.

Για να ηρεμήσετε το φίλο σας, βεβαιωθείτε ότι περνάτε τουλάχιστον 15 λεπτά τη μέρα μόνοι μαζί του. Προσπαθήστε να μη διαταράξετε τη ρουτίνα του, καθώς είναι πλάσματα της συνήθειας και κάθε διατάραξη μπορεί να αποβεί στρεσογόνα γι’ αυτόν. Δώστε του αρκετές αγκαλιές για να τον βεβαιώσετε ότι είναι ακόμα σημαντικός για εσάς και σταδιακά θα αρχίσει αν δέχεται τις αλλαγές στη ζωή σας.

https://enallaktikidrasi.com/2017/03/ekpliktika-pragmata-mporei-katalavei-skylos/

2. Οι σκύλοι μπορούν να καταλάβουν τις προθέσεις σας

Μήπως έχετε αναρωτηθεί πώς γίνεται ο σκύλος σας να μπαίνει χαρούμενος στο αυτοκίνητο, όταν πρόκειται να πάτε βόλτα, αλλά αρνείται να πλησιάσει, όταν πρόκειται να τον πάτε στον κτηνίατρο; Πώς γίνεται, ενώ λατρεύει να κοιμάται στο μπάνιο, να αποφεύγει να το πλησιάσει, όταν σκοπεύετε να τον πλύνετε;

Advertisment

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι διαθέτουν τη νοημοσύνη ενός παιδιού 2χρονών. Μπορούν να εντοπίσουν αλλαγές στη γλώσσα του σώματος και να διαβάσουν τις εκφράσεις του προσώπου σας όταν σχεδιάζετε να κάνετε κάτι. Αν είστε πολύ ενθουσιώδεις στην προσπάθεια σας να τον βάλετε στο αυτοκίνητο για τον κτηνίατρο, θα συσχετίσει αυτό το σημάδι με την επίσκεψη και τις επόμενες φορές. Αν σας δει να παίρνετε τη πετσέτα σας και να ετοιμάζετε το μπάνιο, θα καταλάβει άμεσα τι σχεδιάζετε να κάνετε.

Διαβάστε επίσης: Οι σκύλοι συγχρονίζουν τους χτύπους της καρδιάς τους με τη δική μας

3. Μπορούν να καταλάβουν όταν είστε αναστατωμένοι

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες παρατηρούν ότι όταν είναι λυπημένοι, οι σκύλοι τους αναστατώνονται εμφανώς. Μερικοί σκύλοι μπορεί να έρθουν να γλείψουν τα δάκρυα των ιδιοκτητών τους, κάποιοι άλλοι να ξαπλώσουν κοντά για παρηγοριά και άλλοι να σηκωθούν και να πηγαινοέρχονται με ανησυχία μέσα στο δωμάτιο μην ξέροντας τι να κάνουν.

Κάποιοι σκύλοι έχει παρατηρηθεί ότι φέρνουν στους ανθρώπους τους τα αγαπημένα τους παιχνίδια, οδηγώντας τους ερευνητές να υποθέσουν ότι μάλλον νιώθουν ενσυναίσθηση. Σε ένα πείραμα παρατηρήθηκε ότι οι σκύλοι έτειναν να προσεγγίζουν τους ανθρώπους που ήταν λυπημένοι, παρά εκείνους που δεν ήταν. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να αποδοθεί στη συνολική/φύση των σκύλων, που τους κάνει και πιο ευαίσθητους στα συναισθήματα των άλλων.

4. Γνωρίζουν πότε παραπλανούνται

Μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο να σκαρφιστείς ένα αποτελεσματικό κόλπο, για ν πείσεις τον σκύλο σου, όσο νόμιζες. Σε μια έρευνα, ένα άτομο έδειξε ένα δοχείο με τροφή στον πρώτο γύρο, ένα άδειο δοχείο στον δεύτερο γύρο και ένα γεμάτο στον τρίτο. Όταν οι σκύλοι συνειδητοποίησαν ότι το άτομο αυτό δεν μπορούσαν να το εμπιστευτούν, αφού δεν έδειχνε κάθε φορά τροφή, σταμάτησαν να ακολουθούν τα σήματα από εκείνο.

Όταν ένα άλλο άτομο ερχόταν για να επαναλάβει το πείραμα, οι σκύλοι τον εμπιστεύονταν, μέχρι να αντιληφθούν ότι και εκείνο ήταν επίσης αναξιόπιστο. Αν προσπαθούσατε να κάνετε τον σκύλο σας να αφήσει το δωμάτιο, πετώντας του ένα μπισκότο έξω από αυτό, θα το πετυχαίνατε την πρώτη φορά, αλλά μάλλον όχι και τη δεύτερη ή τρίτη.

https://enallaktikidrasi.com/2017/03/ekpliktika-pragmata-mporei-katalavei-skylos/

5. Καταλαβαίνουν όταν είστε άρρωστοι

Κάθε ιδιοκτήτης που είχε τον σκύλο του δίπλα στο κρεβάτι σε ετοιμότητα όταν ήταν άρρωστος, θα ορκιζόταν ότι οι σκύλοι διαισθάνονται τέτοια πράγματα. Είναι γνωστό ότι οι σκύλοι προσκολλούνται και προστατεύουν πολύ τους ιδιοκτήτες τους, όταν αισθάνονται ότι δεν είναι καλά. Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η υπόθεση που κάνουν κάποιοι ότι οι σκύλοι μπορούν να εντοπίσουν τον καρκίνο. Μια έρευνα βρήκε ότι οι σκύλοι μπόρεσαν να εντοπίσουν τον καρκίνο του μαστού με 88% ακρίβεια και τον καρκίνου του πνεύμονα με 99%. Αν ο σκύλος σας λοιπόν δίνει πολύ προσοχή σε μια ελιά ή φούσκωμα στο σώμα σας, είναι καλύτερο να το ελέγξει ένας γιατρός.

Διαβάστε: 12 κανόνες εκπαίδευσης σκύλων

6. Μπορεί να καταλάβει την εγκυμοσύνη

Οι άνθρωποι μπορούν βέβαια να καταλάβουν μια έγκυο γυναίκα, όταν βέβαια βρίσκεται μετά τον τρίτο μήνα, από την εμφάνιση. Και οι σκύλοι όμως φαίνεται ότι το αντιλαμβάνονται πολύ καλά. Πολλές έγκυες γυναίκες έχουν αναφέρει ότι οι σκύλοι τους άρχισαν να τις ακολουθούν παντού και να γίνονται επιπλέον προστατευτικοί μαζί τους κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου. Κάποιοι σκύλοι μπορεί και να προσέχουν πολύ την κοιλίτσα των ιδιοκτητριών τους, γλείφοντας τες και προστατεύοντας τες με το κεφάλι τους.

7. Μπορούν να αισθανθούν την απώλεια

Έχει ακουστεί ότι πολλοί σκύλοι μένουν δίπλα στον τάφο του ιδιοκτήτη τους ή γίνονται αδιάφοροι όταν ένα αγαπημένο μέλος της οικογένειας πεθάνει. Οι σκύλοι συχνά αλυχτούν, όταν πενθούν. Για ένα σκύλο, το πένθος και η απώλεια μπορεί να είναι το ίδιο δύσκολο με εκείνα ενός ανθρώπου. Βοηθήστε τον να το αντιμετωπίσει, εμμένοντας στη ρουτίνα που είχε, ώστε να νιώσει πιο ασφαλής. Παρηγορήστε τον, αλλά μην αλλάξετε τα περιθώρια, αν κάνει κάποια αταξία.

Μπορεί να σας φαίνεται σκληρό, αλλά αντιθέτως, αν εμμείνετε στην ίδια αυστηρότητα με πριν, αυτό θα του δώσει την σταθερότητα που αναζητά. Αν ο σκύλος σας πενθεί ένα άλλο κατοικίδιο στο σπίτι σας, το να φέρετε ένα άλλο ζώο αμέσως μετά στην οικογένεια, μπορεί να εντείνει τα αρνητικά του συναισθήματα. Να περιμένετε πάντα μέχρι ο σκύλο σας να επιστρέψει στους φυσιολογικούς του ρυθμούς, πριν σκεφτείτε να φέρετε ένα νέο ζωάκι στο περιβάλλον του.

https://enallaktikidrasi.com/2017/03/ekpliktika-pragmata-mporei-katalavei-skylos/

8. Γνωρίζουν ποιοι είναι οι εχθροί σας

Ο πιστός σας φίλος συχνά να θεωρήσει τους εχθρούς σας ως δικούς του εχθρούς. Όταν είστε με κάποιον που δε συμπαθείτε, ο οργανισμός σας απελευθερώνει χημικές ουσίες στον εγκέφαλο σας που σχετίζονται με αρνητικά συναισθήματα. Η αίσθηση όσφρησης του σκύλου σας μπορεί να εντοπίσει αυτές τις αλλαγές και να καταλάβει ότι οφείλονται σε εκείνο το άτομο. Με αυτό τον τρόπο, οι περισσότεροι σκύλοι μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα σε ένα φίλο και έναν ανεπιθύμητο επισκέπτη. Με ανθρώπους που συμπαθούν, θα έχουν διάθεση παιχνιδιού, και ανέμελη στάση. Αλλά με κάποιον που δεν τα πάτε καλά, ο σκύλος σας θα είναι ψυχρός ή πολύ προστατευτικός με εσάς.

Διαβάστε:  Τα άγνωστα οφέλη του να κοιμάστε με το σκύλο σας!

9. Κάποιες φορές καταλαβαίνουν όταν είστε άδικοι

Οι σκύλοι μπορούν να αντιληφθούν όταν τους έχουν φερθεί άδικα. Αν κάνουν κάποιο κόλπο για εσάς, αλλά δεν λάβουν τίποτα ως ανταμοιβή, γίνονται σκυθρωποί. Αν αντιληφθούν ότι ταΐζετε περισσότερο άλλο ζώο και όχι αυτά, ζηλεύουν κατευθείαν. Η αίσθηση δικαιοσύνης ενός σκύλου προέρχεται από τις απαρχές της ύπαρξης του ως είδος. Σε όλα τα μέλη της αγέλης δινόντουσαν καθήκοντα και αν κάποιο μέλος αποτύγχανε ως προς αυτά, συνήθως εξοστρακίζονταν από την αγέλη ή έμεναν χωρίς φαγητό.

Όταν ένας σκύλος σας αναγνωρίσει ως μέλος της αγέλης του, περιμένει το ίδιο είδος δικαιοσύνης και από εσάς. Σε μία έρευνα, όταν δύο σκύλοι ολοκλήρωναν ένα κόλπο με επιτυχία και μόνο ο ένας ανταμειβόταν γι’ αυτό, ο άλλος ήταν θλιμμένος και ανήσυχος. Ωστόσο, ο σκύλος δεν φαίνεται να έχει την ικανότητα να διαχωρίσει ανάμεσα σε διαφορετικές λιχουδιές. Σε ένα σκύλο που δόθηκε ψωμί, αντί για μπέικον που έλαβε ο άλλος, δεν έδειξε να πληγώνεται καθόλου ή να νιώθει αδικημένος.

10. Διαισθάνονται το φόβο

Η εκπληκτική αίσθηση όσφρησης ενός σκύλου μαζί με την ικανότητα του να εντοπίζει τα σήματα που δίνει το σώμα μας, του επιτρέπει να καταλαβαίνει άμεσα πότε φοβόμαστε. Όταν φοβάστε, ο οργανισμός σας απελευθερώνει αδρεναλίνη, για να σας φέρει στην κατάσταση «μάχης ή φυγής». Ο σκύλος σας μπορεί να οσμιστεί αυτή την ορμόνη και να παρατηρήσει την άβολη στάση ή νευρικότητα σας. Το πώς ο σκύλος αποκρίνεται σε αυτό το φόβο σας εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τη συμπεριφορική του σύσταση.

Οι φυσικοί φύλακες όπως το Γερμανικό Ποιμενικό και τα Ροτβάιλερ θα πάρουν στάση προστασίας και θα προσπαθήσουν να σας υπερασπιστούν. Οι πιο νευρικοί σκύλοι μπορεί διαισθανόμενοι το φόβο σας, να φοβηθούν και αυτοί. Γι’ αυτό, αν θέλετε και οι δύο να παραμείνετε ήρεμοι, θα πρέπει εσείς να δώσετε το παράδειγμα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Tiktoker έσωσε σκύλο που τον βρήκε στη θάλασσα στα ανοιχτά της Πάρου!
Μπορούν οι σκύλοι να “μυρίσουν” το PTSD; Ερευνητές απαντούν
Διάταση και στροφή στομάχου στο σκύλο: Τι είναι και οι ενδεδειγμένοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
7 μαθήματα που μας διδάσκουν οι γάτες για την αγάπη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση