Το τεστ της τελειομανίας

Το τεστ της τελειομανίας Η τελειομανία είναι ένα δίκοπο μαχαίρι. Τα άτομα με αυτή την ιδιότητα έχουν πολύ μεγάλες απαιτήσεις από τον εαυτό τους,

Το τεστ της τελειομανίας

Το τεστ της τελειομανίας

Η τελειομανία είναι ένα δίκοπο μαχαίρι. Τα άτομα με αυτή την ιδιότητα έχουν πολύ μεγάλες απαιτήσεις από τον εαυτό τους, είναι εξαιρετικά προνοητικοί και στοχεύουν πάντα στη μέγιστη επιτυχία των στόχων τους. Αυτή είναι η καλή πλευρά. Η κακή πλευρά είναι ότι οι υψηλές προσδοκίες τους δεν περιορίζονται μόνο στον εαυτό τους αλλά και στους άλλους. Και εάν οι άλλοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις τους μπορεί να εμφανίζονται επικριτικοί, γεμάτοι δυσαρέσκεια και ανικανοποίητοι, δημιουργώντας μια σειρά από προβλήματα στις σχέσεις τους, επαγγελματικές, φιλικές και οικογενειακές.

Advertisment

Οι περισσότεροι από εμάς δεν βρισκόμαστε σε μία άκρη της κλίμακας της τελειομανίας. Δεν είμαστε ούτε υπερβολικά τελειομανείς, ούτε όμως και χαλαροί. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτό το χαρακτηριστικό σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με το περιβάλλον, τη γεωγραφική θέση και την κουλτούρα της κοινωνίας. Για παράδειγμα, στις μεγαλουπόλεις, οι άνθρωποι είναι πιο τελειομανείς από ότι στην επαρχία. Ενώ μπορούν αν εντοπιστούν διαφοροποιήσεις και από χώρα σε χώρα. Οι Γερμανοί είναι πιο τελειομανείς από τους Αυστριακούς, οι Κινέζοι πιο χαλαροί από τους Ιάπωνες κ.ο.κ.

Παρόλα αυτά, όπως οι άνθρωποι κατηγοριοποιούνται σε εσωστρεφείς και εξωστρεφείς, κυριαρχικούς ή υποτακτικούς, μπορούν επίσης να κατηγοριοποιηθούν σε τελειομανείς και χαλαρούς ή εύκαμπτους και άκαμπτους.

Η τελειομανία συνδέεται με την ακαμψία και η χαλαρότητα με την ευελιξία. Στη μία άκρη, οι τελειομανείς εμμένουν στα σχέδιά τους, στις απόψεις τους, στο τρόπο που αντιλαμβάνονται τον κόσμο και απεχθάνονται τις αλλαγές. Στην άλλη άκρη, οι χαλαροί δεν έχουν σχέδια, αλλάζουν εύκολα απόψεις και πάνε με το ρεύμα. Είναι ανοργάνωτοι, σπάνια θέτουν στόχους και ακόμα πιο σπάνια τους πετυχαίνουν. Καμία άκρη δεν είναι αθώα.

Advertisment

Η τελειομανία, εκτός από τη συλλογική επίδραση της χώρας, της κουλτούρας και της γεωγραφικής θέσης όπως αναφέραμε παραπάνω, σχετίζεται επίσης με τη βιολογική μας κατασκευή, καθώς και με τις πρώιμες επιρροές των γονιών.

Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι η κινητήριος δύναμη της τελειομανίας είναι ο φόβος. Ουσιαστικά πρόκειται για μία απάντηση απέναντι στο φόβο που ψιθυρίζει στο άτομο ότι εάν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα έχει σχεδιάσει, τότε αυτό θα είναι κάτι πολύ κακό γι αυτόν. Φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει την αλλαγή.

Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο της τελειομανίας είναι ότι αποτελεί περισσότερο ανδρικό χαρακτηριστικό παρά γυναικείο. Οι άνθρωποι με αυτό το χαρακτηριστικιό έλκονται από δομημένες εργασίες με συγκεκριμένα πλαίσια, όπως είναι η επιστημονική έρευνα, ο στρατός, οι οικονομικές επιστήμες κ.λ.π. διότι τους εξασφαλίζουν τις συνθήκες στις οποίες θριαμβεύουν.

[viralQuiz id=150]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση