,

4 αποτελεσματικά βήματα για να αναπτύξεις την συναισθηματική σου νοημοσύνη

4 βήματα για να αναπτύξεις την συναισθηματική σου νοημοσύνη Για την επιτυχία σου δεν ευθύνεται το IQ αλλά το EQ, η συναισθηματική σου νοημοσύνη.

4 αποτελεσματικά βήματα για να αναπτύξεις την συναισθηματική σου νοημοσύνη

4 βήματα για να αναπτύξεις την συναισθηματική σου νοημοσύνη

Για την επιτυχία σου δεν ευθύνεται το IQ αλλά το EQ, η συναισθηματική σου νοημοσύνη. Η συναισθηματική σου νοημοσύνη θα καθορίσει όχι μόνο την επιτυχία σου αλλά και την ευτυχία σου, το πως απολαμβάνεις την κάθε στιγμή. Δεν είναι τέλειο;

Advertisment

Όλοι οι άνθρωποι θέλουμε κάτι στη ζωή μας. Όμως, πρόσεξε τι γίνεται, εστιάζουμε σε λάθος πράγματα. Εστιάζουμε στο να γίνουμε καλύτεροι σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Και είναι πολύ καλό αυτό αλλά δεν είναι αρκετό. Στενοχωριόμαστε αν δεν έχουμε τον δείκτη νοημοσύνης, το IQ που έχει ένας άλλος άνθρωπος, αλλά δεν πειράζει γιατί δεν μας επηρεάζει αυτό για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε.

Θέλω να ξέρεις ότι και να πετύχεις, να έχεις 100 εκατομμύρια, να έχεις συντρόφους, να έχεις πλούτη, ότι και να έχεις στη ζωή σου, τελικά αυτό που μετράει είναι το τι νιώθεις στο τέλος της ημέρας. Αυτό που μετράει είναι το τώρα, αυτή τη στιγμή που διαβάζεις αυτό το άρθρο, ποια είναι τα συναισθήματα σου και πως το απολαμβάνεις… Γιατί; Γιατί όλα με αυτό αποτιμώνται. Το συναίσθημα σου είναι το νόμισμα που εξαργυρώνεις στην κάθε σου κίνηση, στην κάθε σου σκέψη, στην κάθε σου δράση.

Έτσι λοιπόν αν δεν γίνεις ειδικός ώστε να αποκτήσεις έλεγχο των συναισθημάτων σου τότε η ζωή θα γλιστρήσει μέσα από τα χέρια σου χωρίς να το καταλάβεις και δεν είναι αυτό που αξίζεις.

Advertisment

Πάμε λοιπόν να δούμε ποιοι είναι οι 4 παράγοντες, στους οποίους πρέπει να γίνεις ο καλύτερος και να εξασκηθείς, για να πάρεις την ζωή στα χέρια σου.

1. Η συνομιλία που έχεις εσύ με τον εαυτό σου

Όλοι οι άνθρωποι μέσα μας έχουμε μια φωνούλα. Μια φωνούλα που έχει άποψη για τα πάντα. Για παράδειγμα, πάμε σε μία δεξίωση και λέμε “Αχ, πως φαίνομαι τώρα; Φαίνομαι καλά;” Άλλο παράδειγμα, θέλω να πάω σε έναν εργοδότη ή σε έναν πελάτη ή θέλω να πάω να μιλήσω σε μία γυναίκα ή σε έναν άνδρα και αμέσως η φωνούλα ενεργοποιείται “Δεν είμαι καλός, δεν είμαι αρκετός, δεν γίνεται, η ζωή είναι χάλια”. Αλήθεια, ποια είναι η άποψη σου για την ζωή; Ποια είναι η άποψη σου για εσένα; Ποια είναι η άποψη σου για τις καταστάσεις; Ποια είναι η άποψη σου για τους στόχους σου; Είναι πολύ σημαντικό αυτό.

Γι’ αυτό λοιπόν θέλω να καταγράψεις τι λες έως τώρα στον εαυτό σου. Θέλω να αποκτήσεις επίγνωση στο τι λες έως τώρα στον εαυτό σου. Σκέψου το εξής, εάν αυτά που έλεγες στον εαυτό σου τα έλεγες σε έναν άλλον άνθρωπο φωναχτά θα σε έκανε παρέα; Εάν δεν σε έκανε παρέα τότε μην περιμένεις πολλά από τον εαυτό σου. Και είναι απόλυτα λογικό. Γιατί ο δεύτερος παράγοντας είναι η αυτοπεποίθηση.

2. Αυτοπεποίθηση

Η αυτοπεποίθηση εξαρτάται άμεσα με το τι λες στον εαυτό σου. Έτσι λοιπόν η αυτοπεποίθηση είναι κάτι που χρειάζεται να αναπτύξεις στο μέγιστο δυνατό βαθμό και όχι να έχεις κάποιες φορές αυτοπεποίθηση και κάποιες φορές όχι. Όχι να έχεις λίγο ή πολύ αυτοπεποίθηση. Θέλεις να έχεις απόλυτη αυτοπεποίθηση. Θέλεις να πιστεύεις απόλυτα στον εαυτό σου. Γιατί αν δεν πιστέψεις εσύ στον εαυτό σου δεν μπορεί να πιστέψει κανένας άλλος άνθρωπος σε εσένα. Και αν δεν πιστέψει κανένας άλλος άνθρωπος σε εσένα, μάντεψε, ποια θα είναι τα οικονομικά σου, ποιες θα είναι οι σχέσεις σου, ποια θα είναι η ίδια σου η ζωή;

Άρα λοιπόν η επόμενη ερώτηση που έχω για εσένα είναι η εξής, Ποιες είναι οι πεποιθήσεις που έχεις για τον εαυτό σου; Θυμήσου: Αυτό-πεποίθηση. Οι πεποιθήσεις που έχω για τον εαυτό μου. Κάτσε και γράψε κάτω ποιες είναι οι πεποιθήσεις που έχεις για τον εαυτό σου. Και κάνε το εξής, πάλι το ίδιο, όπως και προηγουμένως: Εάν αυτά που πιστεύεις εσύ για τον εαυτό σου, π.χ. αν μέσα σου λες: “Είμαι άχρηστος, είμαι αποτυχημένος, είμαι ανίκανος, δεν μπορώ να καταφέρω τίποτα”, τι θα γινόταν αν τα έλεγες αυτά σε έναν άλλον άνθρωπο; Τότε θα συνεχίζατε να μιλάτε; Και εάν όχι τότε γιατί ο εαυτός σου να σε υποστηρίξει; Δεν είναι λογικό;

3. Ενσυναίσθηση

Αφού πρώτα αλλάξεις την επικοινωνία που έχεις με τον εαυτό σου και τις πεποιθήσεις που έχεις για τον εαυτό σου, το δεύτερο κομμάτι είναι να πάμε να το εφαρμόσουμε στους άλλους ανθρώπους. Χρειάζεται να μπαίνουμε στα παπούτσια του άλλου ανθρώπου. Χρειάζεται να νιώθουμε τι νιώθει ο άλλος άνθρωπος. Χρειάζεται να μπαίνουμε στην διαδικασία να ανακαλύπτουμε και να εστιάζουμε όχι σε αυτά που λέει αλλά στο τι νιώθει, ποιο είναι το συναίσθημα που τον υποκινεί να μας πει συγκεκριμένα πράγματα.

Γιατί όταν μάθεις να επικοινωνείς συναισθηματικά με τους άλλους ανθρώπους τότε θα αλλάξει η ζωή σου. Θα αλλάξουν οι σχέσεις σου. Γιατί η επιτυχία σου εξαρτάται πρώτα από την επικοινωνία που έχεις με τον εαυτό σου και μετά από την επικοινωνία που έχεις με τους άλλους ανθρώπους. Κι αυτό είναι τέλειο! Γιατί; Γιατί όταν γίνεις ειδικός σε αυτό τότε πάμε στον τέταρτο παράγοντα που είναι ποιος; Η κοινωνική σου δικτύωση.

4. Κοινωνική δικτύωση

Βγες έξω. Δείξε στους άλλους ανθρώπους ποιος πραγματικά είσαι. Και όχι για να πεις “Α , εγώ είμαι ο καλύτερος, εγώ είμαι εκείνος, εγώ είμαι ο άλλος, κοιτάξτε με, εσείς δεν είστε τίποτα”. Όχι, βγες έξω να δείξεις ποιος είσαι για να σε γνωρίσουν, γιατί είσαι ένα θαύμα και αν δείξεις, εκφράσεις το ποιος είσαι έξω στην κοινωνία, αν ζεις για έναν ανώτερο σκοπό τότε τα πράγματα αλλάζουν αμέσως. Άλλαξε την επικοινωνία με τον εαυτό σου, το τι του λες. Άλλαξε τις πεποιθήσεις που έχεις για τον εαυτό σου.

Άρχισε να νιώθεις τους άλλους ανθρώπους και να επικοινωνείς μαζί τους συναισθηματικά και όχι λογικά. Και μετά έρχεται ο τέταρτος παράγοντας που είναι να δημιουργήσεις ένα μεγάλο δίκτυο γνωριμιών, αλλά ουσιαστικών γνωριμιών, με ανθρώπους που θα μπορείς να έχεις και μια άλλη επαφή. Με ανθρώπους που αν χρειαστείς κάτι και το ζητήσεις θα σου πουν ναι. Που αν τους ζητήσεις να συνεργαστείτε θα σου πουν ναι. Ανθρώπους που δεν θα σε κλέψουν, δεν θα σε εξαπατήσουν κ.ο.

Δεν υπάρχει κάποια εγγύηση σε αυτό αλλά αν το πάρουμε διαφορετικά εάν δεν δημιουργήσεις αυτή τη σχέση με τους άλλους ανθρώπους τότε το πιο πιθανό είναι να σε κλέψουν ή να σε κοροϊδέψουν ή να μην σου μιλήσουν ή να είσαι μόνος ή μόνη, και το χειρότερο πράγμα για έναν άνθρωπο είναι να είναι μόνος. Γνώριζες ότι τα μωρά ακόμα κι αν τα ταϊσεις, αν δεν τα αγγίξεις, αν δεν έχουν σύνδεση με άλλους ανθρώπους αυτά πεθαίνουν;

Έτσι λοιπόν πάμε να αλλάξουμε την ζωή μας τώρα. Πώς; Με το να γίνουμε οι καλύτεροι στο να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα μας

1. Κατέγραψε τι λες στον εαυτό σου και άλλαξε αυτό που λες στον εαυτό σου

2. Κατέγραψε ποιες είναι οι πεποιθήσεις για τον εαυτό σου, τι πιστεύεις για εσένα και άλλαξε αυτά που πιστεύεις για εσένα

3. Μπες στα παπούτσια των άλλων και νιώσε αυτό που νιώθουν οι άλλοι άνθρωποι

4. Δημιούργησε σχέσεις ουσιαστικές

Αν κάνεις όλα τα παραπάνω, τότε θα έχεις αναπτύξει τον δείκτη συναισθηματικής σου νοημοσύνης. Είναι 4 βήματα απλά με τεράστιο αντίκτυπο στην ζωή σου γιατί θα μπορείς να αντιλαμβάνεσαι διαφορετικά τη ζωή σου. Και να θυμάσαι ότι το συναίσθημα είναι αυτό που θα καθορίσει την απόδοση σου. Όσες γνώσεις και αν έχεις, αν θυμώνεις, αν φοβάσαι, αν νιώθεις ενοχές, το παιχνίδι έχει χαθεί. Χρειάζεται να νιώθεις χαρούμενος, να νιώθεις ήρεμος, να είσαι ενθουσιώδης και μόνο τότε θα μπορείς να κάνεις θαύματα στην ζωή σου.

Να αγαπάς τον εαυτό σου και να ζεις με πάθος!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σύστημα Eisenhower: Πώς να διαχειριστείτε το χρόνο για παραγωγικότητα και επιτυχία
Η Θεωρία του Φοίνικα: Αναγέννηση μέσα από τις δυσκολίες και την αυτοβελτίωση
Ξεπερνώντας τις προκλήσεις: 7 στρατηγικές για να μετατρέψεις τις δυσκολίες σε ευκαιρίες προσωπικής ανάπτυξης
Ευτυχία: Έρευνα εξετάζει το ρόλο που παίζουν οι προσδοκίες που έχουμε από τη ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση