,

Έχετε μόνο 7 δευτερόλεπτα για να κάνετε καλή εντύπωση. Πώς θα τα καταφέρετε

Έχετε μόνο 7 δευτερόλεπτα για να κάνετε καλή εντύπωση Μια μέρα έχει 86.000 δευτερόλεπτα. Και ένας χρόνος περισσότερα από 30 εκατομμύρια. Αλλά μόνο 7

Έχετε μόνο 7 δευτερόλεπτα για να κάνετε καλή εντύπωση. Πώς θα τα καταφέρετε

Έχετε μόνο 7 δευτερόλεπτα για να κάνετε καλή εντύπωση

Μια μέρα έχει 86.000 δευτερόλεπτα. Και ένας χρόνος περισσότερα από 30 εκατομμύρια. Αλλά μόνο 7 δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να διαμορφώσει κάποιος μια πρώτη εντύπωση. Και αυτά τα 7 δευτερόλεπτα μπορούν να αλλάξουν τα επόμενα χρόνια σας, αν όχι την υπόλοιπη ζωή σας. 7 δευτερόλεπτα για να εντυπωσιάσετε τον μέλλοντα ή μέλλουσα σύντροφο σας. 7 δευτερόλεπτα για να κάνετε τον συνεντευκτή απέναντι σας να πιστέψει ότι είστε έμπιστος και ικανός για τη θέση εργασίας. Αν μάθουμε πώς να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο αυτά τα 7 μαγικά δευτερόλεπτα, τότε έχουμε πολλές, μα πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

Advertisment

Αν δώσετε κακή εντύπωση από την αρχή, τότε δύσκολα θα την αλλάξετε μετέπειτα

Μια στιγμή… Αυτό θα έπρεπε να είναι λάθος. Η πρώτη εντύπωση δεν είναι τόσο σημαντική. Οι άνθρωποι μπορούν στη συνέχεια να καταλάβουν ποιοι είμαστε μέσω της αλληλεπίδρασης. Έχουμε τη δυνατότητα να αποδείξουμε αργότερα αυτό που θέλουμε, σωστά; Δυστυχώς, όχι. Θα θέλαμε να ισχύει κάτι τέτοιο. Και το ευχόμαστε. Αλλά η επιστήμη έχει αποκαλύψει ότι απαιτείται παραπάνω από τη διπλή προσπάθεια μετά, για να αλλάξουμε την πρώτη εντύπωση. Τα ζάρια ρίχνονται από την πρώτη στιγμή μιας συνάντησης.

Η πρώτη εντύπωση είναι ένα κόλπο που παίζει ο εγκέφαλος μας

Έχετε ποτέ ακούσει για το φαινόμενο της αγκίστρωσης και τη μεροληψία τη επιβεβαίωσης; Το φαινόμενο της αγκίστρωσης είναι η τάση να βασιζόμαστε περισσότερο σε ένα πρώτο και μικρό κομμάτι της πληροφόρησης για να λάβουμε μια απόφαση. Η μεροληψία της επιβεβαίωσης είναι η τάση να δείχνουμε προτίμηση, εύνοια με έναν τρόπο που επιβεβαιώνει τις προϋπάρχουσες πεποιθήσεις και υποθέσεις. Το πιο σημαντικό είναι ότι δίνεται δυσανάλογη ευκαιρία για εξέταση σε κάποια εναλλακτική πιθανότητα.

Τι αντίκτυπο έχουν στην πρώτη εντύπωση; Αρχικά, όταν έχουμε σχηματίσει περιορισμένη εικόνα για τους νέους φίλους που συναντάμε, τείνουμε να βασιζόμαστε στιγμιαία στο ένστικτο μας για να διαμορφώσουμε αντιλήψεις για το τι είναι. Κατά δεύτερον, η μεροληψία της επιβεβαίωσης κάνει δύσκολη την περίπτωση αλλαγής των ήδη προκατειλημμένων αντιλήψεων μας. Όταν αλληλεπιδράμε περαιτέρω με τους νέους μας φίλους, κρατάμε τις ήδη εσωτερικευμένες πληροφορίες, για να αποδείξουμε ότι η κρίση μας ήταν σωστή και αγνοούμε οτιδήποτε υπάρχει που αντιτίθεται στις πεποιθήσεις μας. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη εντύπωση είναι το προϊόν της μεροληπτικής και προκατειλημμένης μας σκέψης.

Advertisment

Χρειάζεται να αλλάξουμε, να μεταμορφωθούμε για να δώσουμε μια πρώτη καλή εντύπωση;

Όχι. Πρέπει να διαχωρίσετε ανάμεσα στο «εντυπωσιάζω τους άλλους» και στο «αφήνω καλή εντύπωση». Ο εντυπωσιασμός ενέχει το στοιχείο της αλλαγής, για να προσαρμοστείτε στις προσδοκίες των άλλων. Αντιθέτως, η πρώτη καλή εντύπωση σημαίνει ότι δείχνετε τον καλύτερο σας εαυτό στους άλλους. Καμία αλλαγή δεν εμπλέκεται εδώ. Μην προσποιείστε. Μη μεταμορφώνεστε και μην κρύβετε τον πραγματικό σας εαυτό.

Το κλειδί είναι ότι επιθυμούμε οι άλλοι να νιώθουν καλά με την παρουσία μας, με τον τρόπο που θέλουμε και εμείς να νιώθουμε όταν συναντάμε νέους φίλους. Σίγουρα, δεν πρέπει να κρίνουμε ένα βιβλίο από το εξώφυλλο του. Αλλά ποιος θα επέλεγε ένα βιβλίο αν το εξώφυλλο του τρόμαζε τον κόσμο; Για να εμπνεύσουμε τους άλλους να μας εξερευνήσουν πιο βαθιά, χρειάζεται να αναζητήσουμε έναν τρόπο για να τους κάνουμε να ενδιαφερθούν εξαρχής. Γίνετε λοιπόν ένα βιβλίο με πλούσιο περιεχόμενο, αλλά και με ένα ελκυστικό εξώφυλλο.

Πώς να βεβαιωθείτε ότι θα δώσετε μια καλή πρώτη εντύπωση

Η καλή εντύπωση μπορεί να δοθεί με διάφορους τρόπους. Από το ντύσιμο μέχρι την στάση του σώματος, από το στυλ που μιλάμε μέχρι τη γλώσσα του σώματος. Παρακάτω δίνονται μερικές συμβουλές σε εσάς για να κάνετε την αρχή:

Η εξωτερική εμφάνιση έχει σημασία

Πριν κάποιος μας γνωρίσει βαθύτερα μέσα από την αλληλεπίδραση, η εξωτερική εμφάνιση είναι το πρώτο στοιχείο στο οποίο θα βασιστεί, για να ξετυλίξει το κουβάρι του ποιοι είμαστε. Εξάλλου, η κατάλληλη στάση και εμφάνιση δείχνει και σεβασμό. Σημαίνει κι ότι λαμβάνουμε στα σοβαρά τη θέση στην οποία βρεθήκαμε και την ευκαιρία που μας δόθηκε. Αν πρόκειται για εργασιακό πλαίσιο, προσέξτε τον κώδικα ντυσίματος και την κουλτούρα. Το περιεχόμενο αλλάζει από κουλτούρα σε κουλτούρα!

Η σωστή περιποίηση και το ντύσιμο αποτελούν κλειδιά εδώ. Έχετε ξυριστεί σωστά οι άντρες; Σε τι κατάσταση βρίσκονται τα μαλλιά σας; Τα ρούχα σας φαίνονται καθαρά και σιδερωμένα; Ειδικά το τελευταίο χαρακτηριστικό είναι κρίσιμης σημασίας σε μια πρώτη επαφή.

Μην υποκρίνεστε το χαμόγελο, γιατί οι άνθρωποι θα αμφιβάλλουν για την ειλικρίνειά σας

Μην πιέζεστε να χαμογελάσετε. Το ψεύτικο χαμόγελο φαίνεται αφύσικο και μπορεί να τρομάξει τους άλλους. Πιθανότατα θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στην προσπάθεια σας. Τι είναι αυτό όμως που θα μας χαρίσει ένα αυθεντικό χαμόγελο; είναι το χαμόγελο Duchenne. Σημαίνει ότι όταν χαμογελάτε, σηκώνετε τους μύες στη γωνία του στόματος σας, των μάγουλων και των φρυδιών. Το χαμόγελο είναι αυθεντικό μόνο όταν τα φρύδια μας είναι σηκωμένα. Και αποτελεί μια ακούσια κίνηση. Είναι κατανοητό όμως ότι ορισμένες φορές είναι δύσκολο ξαφνικά να χαμογελάσετε. Τουλάχιστον προσπαθήστε να μη δείχνετε κατσούφικα και άβολα! Η θετική ψυχολογία είναι σημαντικό κομμάτι στη διαμόρφωση της πρώτης εντύπωσης.

Κοιτάξτε στα μάτια τον άλλο μέχρι να δείτε το χρώμα της ίριδας

Η διατήρηση μιας φυσιολογική οπτικής επαφής υποδεικνύει οικειότητα στην αλληλεπίδραση με τον άλλο. Συνεπώς, θα νιώσουν περισσότερο συνδεδεμένοι με εμάς και θα είναι πιο θετικοί απέναντι μας. Τι είναι αυτό που κάνει μια οπτική επαφή ποιοτική; Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε το χρώμα της ίριδας στα μάτια του άλλου. Επιπλέον, πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η οπτική επαφή συνδέεται με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: ελκυστικότητα, ικανότητα, εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια, αυτοπεποίθηση. Σταματήστε λοιπόν να κοιτάτε το έδαφος και κοιτάξτε τους ανθρώπους στα μάτια!

Σημασία δεν έχει τόσο το τι λες, αλλά πώς το λες

Ο τρόπος που μιλάμε επίσης συνεισφέρει σημαντικά. Αφού ελέγξουμε όλα τα υπόλοιπα και είμαστε σίγουροι ότι έχουμε τις βασικές προϋποθέσεις, πρέπει να κοιτάξουμε και τον τρόπο που τις παρουσιάζουμε, τις επικοινωνούμε. Μην βιάζεστε να απαντήσετε. Σκεφτείτε προσεκτικά πρώτα. Η γρήγορη απάντηση δίνει την εντύπωση ανασφάλειας και άγχους. Βέβαια, μην αφήνετε πολύ μεγάλες σιωπές, αλλιώς θα φανείτε διστακτικός. Προσπαθήστε να αναρωτηθείτε αν η απάντηση που σκέφτεστε είναι πλήρης. Μετά πείτε τη.

Ο ρυθμός έχει επίσης σημασία. Μη μιλάτε πολύ γρήγορα. Είναι δύσκολο να μεταφέρετε την ουσία αυτού που θέλετε να πείτε αν ο ρυθμός είναι γρήγορος. Θα έχει άσχημη επίδραση στην εντύπωση που θέλετε να δώσετε. Αντιθέτως, μιλήστε με άνεση, με σταθερή και ήρεμη ροή. Χωρίστε σωστά τις προτάσεις με τη σωστή αναπνοή. Τέλος, μη ξεχάσετε τον τόνο. Ο χαμηλός και μονότονος τόνος μπορεί να κάνει τον άλλο να βαρεθεί. Στα σημαντικά σημεία, είναι καλό να ανεβάζεται λίγο την ένταση.

Μη μιλάτε μόνο εσείς, μη μονοπωλείτε τη συζήτηση

Πρέπει να δείτε ξεκάθαρα την έννοια «αλληλεπίδραση». Σχετίζεται με τη συμμετοχή όλων των μερών. Ο καθένας παίρνει τη σειρά του και δίνει πάσες. Μιλάμε. Ακούνε. Απαντάνε. Ακούμε. Είναι ανόητο να μιλάμε συνέχεια, αγνοώντας την επιθυμία και του άλλου να συμμετέχει. Μπορεί να λαχταράμε και να ανυπομονούμε να δείξουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Αλλά το σημαντικό είναι να δείξουμε ότι είμαστε και καλοί ακροατές. Σημειώστε νοητά αυτά που λέει ο συνομιλητής σας και σκεφτείτε τα. Μην παρασέρνεστε εκείνη τη στιγμή σκεπτόμενοι άλλα. Η σωστή ακρόαση και πλήρης επικοινωνία είναι που θα αφήσουν την καλή εντύπωση.

Κάντε θετικά σχόλια στο συνομιλητή σας

Ψάξτε κάτι για να επαινέσετε τον συνομιλητή σας. Μπορεί να σας φέρει πιο κοντά, να σας συνδέσει περισσότερο. Αλλά όχι για τη φυσική, σωματική εμφάνιση, γιατί συνήθως φαίνεται επιφανειακό ένα τέτοιο σχόλιο. Μπορείτε από την άλλη να κάνετε ένα μικρό κοπλιμέντο για το στυλ ντυσίματος. Θυμηθείτε ότι η συζήτηση είναι αλληλεπιδραστική. Αν επαινέσουμε τους άλλους, θα είναι πιο πρόθυμοι να επαινέσουν εμάς. Θα πετύχουμε αυτό που επιθυμούμε, μια καλή εντύπωση.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού
askiseis arhtrosis

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση