Σύνδρομο στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ: Ποια είναι τα συμπτώματα και οι τρόποι αντιμετώπισης

Το σύνδρομο στρεπτόκοκκου τοξικού σοκ (STSS) είναι μία ιδιαίτερα σοβαρή παθολογική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αρτηριακή πίεση, βλάβη σε πολλαπλά όργανα,

Σύνδρομο στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ: Ποια είναι τα συμπτώματα και οι τρόποι αντιμετώπισης

Το σύνδρομο στρεπτόκοκκου τοξικού σοκ (STSS) είναι μία ιδιαίτερα σοβαρή παθολογική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αρτηριακή πίεση, βλάβη σε πολλαπλά όργανα, ακόμα και σε θάνατο.

Αυτή η κατάσταση προκαλείται από βακτήρια της ομάδας Α του στρεπτόκοκκου, τα οποία εξαπλώνονται στους εσωτερικούς ιστούς και το αίμα.

Advertisment

Πώς εισέρχονται τα βακτήρια στο σώμα

Για περίπου το μισό των περιπτώσεων STSS, δεν είναι γνωστός ο τρόπος εισόδου των βακτηρίων στο σώμα. Συνήθως, αυτά εισέρχονται μέσω δερματικών τραυματισμών ή χειρουργικών πληγών, αλλά μπορεί επίσης να περάσουν στο σώμα μέσω των βλεννογόνων σε μύτη και λαιμό.

Η μετάδοση του STSS από τον ένα άνθρωπο στον άλλο είναι σπάνια, αλλά οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο ομάδας Α μπορούν να εξελιχθούν σε STSS και να εξαπλωθούν εύκολα.

Σύνδρομο στρεπτόκοκκου τοξικού σοκ: Συμπτώματα

Το STSS συχνά αρχίζει με πυρετό, ρίγη, μυϊκούς πόνους, ναυτία και έμετο. Συνήθως, μέσα σε 1-2 ημέρες από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, αναπτύσσεται χαμηλή αρτηριακή πίεση και η κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα, με συμπτώματα όπως υπόταση, ταχυκαρδία, ταχύπνοια και ανεπάρκεια οργάνων.

Advertisment

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Κάθε άτομο μπορεί να εμφανίσει STSS, αλλά υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο, όπως η ηλικία (ενήλικες άνω των 65 ετών), ανοιχτές πληγές ή χειρουργικές επεμβάσεις, και άλλοι παράγοντες υγείας όπως ο διαβήτης ή η υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση του STSS δεν γίνεται με ένα μόνο τεστ. Οι γιατροί συνήθως εξετάζουν δείγματα αίματος για να εντοπίσουν την παρουσία στρεπτόκοκκου ομάδας Α και εκτελούν διάφορες εξετάσεις για να αξιολογήσουν τη λειτουργία των οργάνων. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται όταν ανιχνεύονται τα βακτήρια σε ασθενή με συγκεκριμένα συμπτώματα.

Το σύνδρομο στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ απαιτεί άμεση θεραπεία σε νοσοκομείο

Οι ασθενείς με σύνδρομο στρεπτόκοκκου τοξικού σοκ (STSS) χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο για άμεση φροντίδα. Η θεραπεία περιλαμβάνει κυρίως αντιβιοτικά, ενδοφλέβιες ενέσεις υγρών, και άλλες παρεμβάσεις για να αντιμετωπίσουν το σοκ και την ανεπάρκεια οργάνων. Σε κάποιες περιπτώσεις, απαιτείται χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί ο μολυσμένος ιστός.

Το STSS μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες όπως η ανάγκη αφαίρεσης άκρων, σημαντικές ουλές από την αφαίρεση μολυσμένου ιστού και ακόμη και θάνατος.

Τρόποι πρόληψης

Ενώ δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη του STSS, μπορούν να γίνουν πρακτικά βήματα για την προστασία εναντίον του, όπως η καθαριότητα και φροντίδα ανοιχτών πληγών, συχνό πλύσιμο των χεριών, και η χρήση αντιβιοτικών όταν συνταγογραφούνται. Συνιστάται επίσης να αποφεύγονται κοινόχρηστα νερά όπως τζακούζι και πισίνες σε περίπτωση ανοιχτών πληγών. Η τακτική υγιεινή, ιδίως μετά το βήχα ή το φτέρνισμα, είναι κρίσιμη για την πρόληψη της μόλυνσης.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως το STSS δεν μεταδίδεται εύκολα σε άλλους ανθρώπους, και για αυτό το λόγο δεν συνιστάται συνήθως η χορήγηση προληπτικών αντιβιοτικών σε άτομα κάτω των 65 ετών που έχουν στενή επαφή με ασθενείς με STSS. Ωστόσο, μπορεί να εξετάζεται η περίπτωση χορήγησης αντιβιοτικών σε άτομα άνω των 65 ετών που ζουν στο ίδιο σπίτι με τον ασθενή και κινδυνεύουν περισσότερο από το STSS.

Πηγή: www.cdc.gov/groupastrep/diseases-public/streptococcal-toxic-shock-syndrome.html

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση