,

10 πράγματα που έμαθα στο ταξίδι προς τη θεραπεία μου

10 απρόβλεπτοι παράγοντες που «σαμποτάρουν» την υγιή ζωή.

10 πράγματα που έμαθα στο ταξίδι προς τη θεραπεία μου

H Άννα Μέιντεν, blogger υγείας, μοιράστηκε σε πρόσφατο άρθρο της την εμπειρία του δικού της ταξιδιού προς τη θεραπεία της. Η ίδια δοκίμασε πολλές πρακτικές υγείας αλλά δεν έβλεπε κάποια ουσιαστική βελτίωση. Μετά από μια δεκαετία με έντονα συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου, τελικά διαγνώστηκε με παράσιτα, H. Pylori, μυκητίαση, κόπωση επινεφριδίων μιτοχονδριακή δυσλειτουργία και τελικά ινομυαλγία. Το ταξίδι της προς την ανάρρωση ήταν στρωμένο με πολλά εμπόδια που ποτέ δεν φανταζόταν. Κάποια στιγμή όμως, έβγαλε μια άκρη και κατάφερε να επαναφέρει την υγεία της σε μεγάλο βαθμό. Έτσι, μοιράζεται μαζί μας τους παράγοντες που η ίδια αντιλήφθηκε ότι σαμποτάριζαν την υγεία της.

10 απρόβλεπτοι παράγοντες που «σαμποτάρουν» την υγιή ζωή

1. Υποθέτετε ότι είστε όπως και όλοι οι άλλοι

Ένα τεράστιο λάθος στο οποίο υπέπεσα κατά το θεραπευτικό μου ταξίδι ήταν το να υποθέσω ότι τα συμπτώματα, οι εμπειρίες και οι αντιδράσεις μου θα ήταν ίδιες με όλες τις άλλες ιστορίες που διάβαζα στο ίντερνετ. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ενίσχυα τα εμπόδια επειδή οι αποκρίσεις μου σε θεραπείες και συμπληρώματα ήταν άτυπες. Υπέφερα ακούσια επειδή πίστευα ότι θα έπρεπε να παίρνω ή να κάνω κάτι σύμφωνα με αυτό που έλεγαν οι άλλοι.

Γι’ αυτό, αντί να παραπλανάσαι, άκου το σώμα σου. Εφάρμοσε αργά και σταδιακά κάθε νέα θεραπεία. Δώσε προσοχή στο πώς αντιδράς σε κάθε συνηθισμένη οδηγία και κινήσου πιο κοντά στο βιολογικό σου ένστικτο. Τα κύτταρα σου είναι μοναδικά και θα πρέπει να αφουγκράζεσαι και σέβεσαι τις ατομικές σου ανάγκες.

2. Δεν λαμβάνετε υπόψη σας τον οργανισμό σας στο σύνολο του

Οι γιατροί έχουν αυτή την κακή φήμη· αγνοούν το γεγονός ότι όλα τα συστήματα αποτελούν το σύνολο υπέροχα συγχρονισμένων μερών, που αλληλεπιδρούν. Δυστυχώς, είναι αρκετά διαδομένη η σκέψη ότι κάθε ζήτημα πρέπει να εξεταστεί, αποσυνδεδεμένο από το υπόλοιπο σώμα σου.

Αλλά αναλογίσου αυτό: Τα σφραγίσματα σου δεν σχετίζονται με την κόπωση σου, σωστά; Ίσως. Αλλά είναι πιθανό να βιώνεις μια παρενέργεια ενός μεγαλύτερου ζητήματος: είσαι κουρασμένος, επειδή το ήπαρ σου δεν λειτουργεί σωστά. Το ήπαρ σου δεν λειτουργεί σωστά, επειδή είναι επηρεασμένο από τα τοξικά γεμίσματα υδραργύρου στα δόντια σου. Έχεις τέτοια σφραγίσματα, επειδή χάλασαν τα δόντια σου. Χάλασαν επειδή έτρωγες μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Λαχταράς μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, επειδή έχεις υπερανάπτυξη της candida. Και αυτό συνεχίζεται…

Η σύγχρονη ιατρική σπανίως κάνει τέτοιες συνδέσεις· αντιθέτως, αναζητά απευθείας τη φαρμακευτική θεραπεία του επιφανειακού προβλήματος. Αλλά προσπάθησε να το αναζητήσεις βαθύτερα και να το συζητήσεις με έναν έμπιστο γιατρό. Βρες τις αιτίες- ρίζες και λάβε υπόψη σου το δίκτυο αλληλοσύνδεσης της βιολογίας. Ερμήνευσε τα μηνύματα που το ίδιο το σώμα σού στέλνει.

Διαβάστε

Οι 24 κορυφαίες αντιφλεγμονώδεις τροφές

10 εργαλεία για να αρχίσετε να αντιστρέφετε το αυτοάνοσο νόσημά σας

3. Προσπαθείτε να τα κάνετε όλα μόνοι σας

Νομίζεις ότι θα γλυτώσεις χρόνο. Εκείνος ο ολιστικός θεραπευτής παραείναι ακριβός. Μπορείς να βρεις τον σωστό τρόπο μόνος/η σου, σωστά; Έκανα το ίδιο πριν από πέντε χρόνια. Κοιτώντας στο παρελθόν, μού φαίνεται σοκαριστικό το πόσο χρόνο και χρήμα σπατάλησα, επιμένοντας να το κάνω μόνη.

Δεδομένου του κατακλυσμού πληροφοριών που έχουμε στη διάθεση μας, είναι τόσο εύκολο να βγάλουμε τη λάθος διάγνωση, να παραπλανηθούμε και να χάσουμε το χρόνο μας λόγω παραπληροφόρησης. Μια χρόνια πάθηση μπορεί να είναι αρκετά πολύπλοκη υπόθεση. Αν εστιάζεις μόνο στο έντερο σου, επειδή είσαι πεπεισμένος/η ότι έχεις βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου ή αλλιώς SIBO, μπορεί να αγνοείς άλλα ζωτικά και σημαντικά συστήματα όπως το επινεφριδιακό ή εκείνο της αποτοξίνωσης που πιθανώς να έχουν ένα μικρό ή μεγάλο μερίδιο ευθύνης (των οποίων τα συμπτώματα μπορούν να κρυφτούν ή να εμποδίσουν. επηρεάσουν άλλες λειτουργίες).

Γι’ αυτό, είναι καλύτερο να αναζητήσεις και έναν ειδικό, ο οποίος θα προσεγγίσει ολιστικά την περίπτωση σου και θα σε οδηγήσει σε πιο ασφαλείς λύσεις.

4. Κυνηγάτε τα συμπτώματα και όχι τις λύσεις

Είναι εύκολο να απορροφηθεί η προσοχή σου από τα συμπτώματα, να εστιάσεις στο να τα μαζέψεις, να τα ομαδοποιήσεις και ύστερα να τα μεταφέρεις στο google για επιβεβαίωση των βαθύτερων φόβων σου . Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αγνόηση άλλων σημαντικών παραγόντων, αλλά και στο να πιστέψεις ότι έχεις συμπτώματα που δεν ισχύουν. Εκτός από το γεγονός ότι όταν εστιάζεις τόσο πολύ στα συμπτώματα, τα νιώθεις και πιο έντονα, μπορεί να είναι και άσχετα με το πρόβλημα σου ή να τα ερμηνεύεις εσύ λανθασμένα.

Για να αποφύγεις κάτι τέτοιο, αναζήτησε τη βοήθεια ενός ειδικού, που να μπορεί να δει το ζήτημα ολιστικά και να είναι συζητήσιμος. Το να πάρεις στα χέρια σου την υγεία σου είναι σημαντικό, αλλά χωρίς πυξίδα, είναι πιθανό να χαθείς και οι μέθοδοι σου να αποδειχτούν άχρηστες ή επιβλαβείς. Είναι πιο εύκολο να κινηθείς σωστά αν γνωρίζεις ακριβώς από πού ξεκινάς.

5. Δεν κάνετε εξετάσεις ή κάνετε τις λάθος εξετάσεις

Απέφευγα τις εξετάσεις για πολύ καιρό, επειδή είναι συνήθως ακριβές. Και η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές μας συστήνουν λάθος εξετάσεις ή ερμηνεύουν αυτές που κάνουμε με ανακρίβειες ή βασίζονται σε παρωχημένα δεδομένα. Είναι αμέτρητες οι φορές που άκουσα ότι είμαι απολύτως καλά, ενώ δεν ήμουν. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να εξεταστούμε. Το αντίθετο. Είναι κουραστικό αλλά πρέπει να βρούμε τους κατάλληλους συμμάχους- ειδικούς, που θα μας βοηθήσουν με τον σωστότερο τρόπο και θα κοιτάξουν το πρόβλημα μας συνολικά. Επένδυσε λοιπόν στην υγεία και στο μέλλον σου. Αξίζει.

6. Θεωρείτε ότι μια σωστή διατροφή είναι αρκετή

Οι κοινές συμβουλές λένε ότι αν βρεις την κατάλληλη διατροφή, θα θεραπευτείς απόλυτα. Δοκίμασα πολλές εναλλακτικές. Στο τέλος, μπερδεύτηκα ακόμα περισσότερο. Καμία διατροφή δεν φαινόταν να ταιριάζει στην περίπτωση μου και στο τέλος ένιωσα χειρότερα. Ανέπτυξα μια αρνητική σχέση με το φαγητό, κάτι το οποίο δημιούργησε ψυχολογικά εμπόδια, δύσκολα να τα ξεπεράσω. Η διατροφή είναι καίριας σημασίας για τη θεραπεία, αλλά να θυμάσαι ότι πρώτα πρέπει να διερευνηθούν οι βασικές αιτίες και συνήθως θα χρειαστεί μια πιο σύνθετη προσέγγιση από ένα απλά διατροφικό πρόγραμμα. Κράτα στο νου σου ότι αυτό αποτελεί ένα κομμάτι απλά του παζλ.

7. Νομίζετε ότι μια τροφή, ένα χάπι ή ένα συμπλήρωμα αποτελεί τη μόνη λύση

Είναι λυτρωτικό να πιστεύεις ότι μόνο με μια μαγική διατροφή, χάπι ή συμπλήρωμα θα λύσεις το πρόβλημα. Το γεγονός όμως είναι ότι η σύνθετη φύση της χρόνιας πάθησης σου είναι πιθανό να επηρεάζει πολλαπλά συστήματα και να περιλαμβάνει από ορμονικές ανισορροπίες μέχρι δυσλειτουργίες σε άλλα όργανα και συστήματα. Όλα αυτά τα ζητήματα είναι σύνθετα και χρειάζεται χρόνος και μια εξειδικευμένη προσέγγιση. Δεν υπάρχει μαγικό χάπι ή τροφή για να λύσει όλα τα προβλήματα που προκύπτουν. Τα καλά νέα είναι ότι η θεραπεία είναι δυνατή, όταν συνδυάζονται σωστή γνώση και εργαλεία που να ταιριάζουν στη μοναδικότητα κάθε περίπτωσης.

8. Νομίζετε ότι όλα μπορούν να διορθωθούν άμεσα

Ναι, καταλαβαίνω ότι το να είσαι άρρωστος/η είναι βαρετό και σπαταλάς άσκοπα το χρόνο σου. Θες να ζήσεις, να κινηθείς, να δημιουργήσεις. Και θες να τα κάνεις τώρα! Δυστυχώς όμως για να δεις αποτελέσματα που θα διαρκέσουν, πρέπει να κάνεις υπομονή. Η σκληρή αλήθεια είναι ότι μπορεί να κάνεις μήνες ή και χρόνια για να διορθώσεις ένα πρόβλημα, που και αυτό δημιουργήθηκε σε βάθος χρόνου. Για να εστιάσεις αποτελεσματικά στις ανάγκες του κάθε συστήματος, πρέπει να σεβαστείς το σώμα σου και να το διαβεβαιώσεις ότι έχει όσο χρόνο χρειάζεται για να θεραπευτεί αργά, αλλά σωστά. Για την πλήρη ανάρρωση, χτίσε έναν τρόπο ζωής που να την προωθεί και να την ενισχύει.

9. Ζηλεύετε την υγεία άλλων ανθρώπων

Χαζεύεις στο facebook και instagram και βλέπεις όλα εκείνα τα γυμνασμένα και υγιή σώματα, οπότε και γεμίζεις τον εαυτό σου με πρωτεΐνες, ξοδεύοντας υπερβολικά πολύ χρόνο στο γυμναστήριο. Βέβαια, είναι υγιές να γυμνάζεσαι και να τρως συχνά ωμά λαχανικά, σωστά; Αλλά την επόμενη μέρα νιώθεις εξουθενωμένος/ η, πιο άρρωστος/η και όχι ιδιαίτερα κατάλληλος/η να φορέσεις εκείνο το κολλητό παντελόνι που είδες στις φωτογραφίες. Γιατί;

Γιατί είναι πέρα από τη λογική και ενάντια σε αυτό που χρειάζεται το σώμα σου. Αν ο οργανισμός σου βρίσκεται σε χρόνιο στρες από την πάθηση που σε ταλαιπωρεί, μια κουραστική γυμναστική ή μια υπερβολικά υγιεινή διατροφή μπορεί στην ουσία πιο πολύ να σε βλάψει παρά να σε βοηθήσει. Μπορεί να επιφέρουν φλεγμονές ή την έκκριση αρνητικών για την πάθηση σου ορμόνες στον ήδη επιβαρυμένο οργανισμό σου. Μείνε στο δρόμο που έχεις ορίσει για τη θεραπεία σου και αντί να αναγκάζεις τον εαυτό σου να μπει σε εξαντλητικές δίαιτες και γυμναστικές, βρες μια μέση οδό και νιώσε τα όρια του σώματος σου.

10. Έχετε άσχημη εικόνα για τον εαυτό σας

Κρίσιμης σημασίας και πιθανώς αυτό που παραβλέπεται περισσότερο στην πορεία μιας θεραπείας. Αν ο νους σου συνεχώς επανεπιβεβαιώνει ότι είσαι άρρωστος/η, το σώμα σου σε απογοητεύει και πιστεύεις ότι έχεις αδύναμο οργανισμό, τότε δεν πρόκειται να καταφέρεις να εμπνεύσεις το σώμα σου να αντισταθεί στη χρόνια πάθηση σου.

Αυτές οι αρνητικές πεποιθήσεις θα εγκατασταθούν στο υποσυνείδητο σου και θα γίνουν εμπόδια στο δρόμο σου. Πρέπει να καλλιεργήσεις τη δύναμη του νου σου, εγκαθίδρυσε μια πρακτική θετικής επιβεβαίωσης. Εξερεύνησε την υπνοθεραπεία, την συμπεριφοριστική θεραπεία, τον διαλογισμό. Βρες μια μέθοδο που να μιλά στην εσωτερική πηγή ελέγχου σου, στο συνειδητό σου και αντικατέστησε την αρνητική εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου με μια θετική. Το σώμα σου θα νιώσει δυνατό αν εσύ το δεις και το πιστέψεις.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε