7 συμπεριφορές που θεωρούνται αρνητικές (αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι)

7 συμπεριφορές που θεωρούνται αρνητικές Η πιο υγιής συμπεριφορά είναι απλά το να παραμένετε αυθεντικοί. Ωστόσο, συχνά αποφεύγουμε να είμαστε ο εαυτός μας, σκεπτόμενοι

7 συμπεριφορές που θεωρούνται αρνητικές (αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι)

7 συμπεριφορές που θεωρούνται αρνητικές

Η πιο υγιής συμπεριφορά είναι απλά το να παραμένετε αυθεντικοί. Ωστόσο, συχνά αποφεύγουμε να είμαστε ο εαυτός μας, σκεπτόμενοι ότι μπορεί να επιδείξουμε κάποια αρνητική, «μη φυσιολογική» συμπεριφορά. Αλλά ο νους και το σώμα σας γνωρίζουν τι πραγματικά χρειάζεστε. Και σε περίπτωση που θέλετε μια υπενθύμιση για το πόσο σημαντικό είναι να είστε ο αυθεντικός εαυτός σας, ρίξτε μια ματιά σε αυτές τις κοινές συμπεριφορές, που ενώ θεωρούνται αρνητικές, δεν είναι καθόλου. Αποτελούν κομμάτι της υγιούς ψυχοσύνθεσής μας:

Advertisment

1. Ο Θυμός

Ο θυμός είναι κάτι που πολλοί από εμάς αποφεύγουμε να εκφράσουμε, παρά το γεγονός ότι μπορεί να είναι λυτρωτικός. Η έκφραση του αποτελεί μάλιστα και έναν υγιή τρόπο να κάνουμε δυναμικές και θετικές αλλαγές στη ζωή μας εάν τον διαχειριστούμε σωστά. Ο θυμός πρόκειται απλά για έναν τύπο συναισθηματικής ενέργειας που πηγάζει από μέσα μας, όταν έχουμε αδικηθεί και όταν ένα προσωπικό όριο έχει αγνοηθεί/ξεπεραστεί. Αυτή η ενέργεια έχει μια αποστολή· να αποσυμπιέσει και να λύσει την ακατάλληλη ή μη επιθυμητή κατάσταση που έχει προκαλέσει τη σύγχυση.

Επομένως, μάθετε πώς να αποδεχτείτε αυτή την ενέργεια και να την χρησιμοποιήσετε με θετικό τρόπο. Όταν θυμώνετε, εξετάστε πώς μπορείτε να εκφραστείτε με θετικό τρόπο και να δημιουργήσετε μια αλλαγή προς το καλύτερο. Το ζητούμενο δεν είναι να πετάξετε το συναίσθημά σας σε κάποιον άλλον, διευρύνοντας έτσι απλά τον κύκλο του θυμού. Αλλά να το εκμεταλλευτείτε για να μάθετε περισσότερα για τον εαυτό σας, να τοποθετήσετε όρια και να εξαλείψετε τους λόγους που σας προκαλούν θυμό. Όσο αυξάνεται η αυτογνωσία μας, από τη μία θυμώνουμε λιγότερο αλλά από την άλλη, όταν το συναίσθημα γεννιέται, τότε, τον εκφράζουμε πιο άμεσα και εποικοδομητικά. Διαβάστε: Οι 12 τύπο θυμού και πως να τους διαχειριστείτε

2. Το να νιώθετε χαμένοι

Νιώθουμε χαμένοι, όταν δεν ξέρουμε προς τα πού κατευθυνόμαστε. Ωστόσο, αυτό το ίδιο συναίσθημα μας κάνει να εστιάζουμε την προσοχή μας στη στιγμή και στο ένστικτο μας. Αν έχετε χαθεί σε μια μεγάλη πόλη ή σε μια ξένη χώρα, είναι στην προσπάθειά σας να βρείτε την σωστή κατεύθυνση, που θα ανακαλύψετε κάποια υπέροχα πράγματα.

Advertisment

Το ίδιο ισχύει και για τη ζωή. Το ταξίδι είναι αυτό που μετράει και ορισμένες φορές σε καταστάσεις που νιώθουμε χαμένοι, που νιώθουμε ανασφάλεια και που ρισκάρουμε, μαθαίνουμε τα πιο βαθιά, τα πιο ουσιαστικά πράγματα για τους εαυτούς μας. Ανακαλύπτουμε άγνωστα μέχρι τώρα ταλέντα μας και συναντάμε φίλους ή συμμάχους, που σε άλλη περίπτωση δεν θα γνωρίζαμε ποτέ. Και το ότι νιώθετε χαμένοι τώρα, δε σημαίνει ότι θα μείνετε για πάντα. Σημαίνει απλά ότι χρειάζεστε τον χρόνο σας για να βρείτε το δρόμο που σας ταιριάζει και στο μεταξύ επιτρέπετε στον κόσμο γύρω σας να γεμίσει αυτό το μονοπάτι. Διαβάστε: Γιατί αξίζει να καλωσορίζουμε τις δύσκολες εποχές στη ζωή μας;

3. Κλάμα

Το κλάμα, όπως και ο θυμός αποτελεί μια υγιή ανθρώπινη, συναισθηματική απόκριση σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Παρόλο που μάλλον κανένας δεν θα ήθελε να κλαίει συνέχεια, είναι σημαντικό να τιμάμε αυτές τις στιγμές στη ζωή μας, που μας φέρνουν δάκρυα. Εκείνα τα δάκρυα μπορεί να είναι δάκρυα απώλειας, αλλά και χαράς. Όταν κλαίμε, ο ψυχισμός μας απελευθερώνει ενέργεια, την οποία αν καταπιέζουμε, μπορεί να μετατραπεί σε τοξική για εμάς ή να μας αναισθητοποιήσει.

Το κλάμα επίσης απαλύνει την προσωπικότητα, όπως επίσης και την εμφάνιση μας στον εξωτερικό κόσμο, επιτρέποντας στους άλλους να γνωρίσουν τι νιώθουμε, ότι νοιαζόμαστε, ότι πενθούμε και ότι ο κόσμος γύρω μας επηρεάζει. Επομένως, το κλάμα δεν απελευθερώνει μόνο συναισθήματα, αλλά στέλνει και σήμα στους άλλους ότι είμαστε ανοιχτοί και ευάλωτοι ως ανθρώπινα όντα, κάνοντάς μας έτσι ελκυστικούς, προσιτούς και επιθυμητούς ως φίλους και συντρόφους. Διαβάστε: Όσοι κλαίνε έχουν πιο ισχυρή προσωπικότητα

4. Μοναχικότητα

Η μοναχικότητα δεν πρέπει να θεωρείται ως κάτι αρνητικό και συχνά μπορεί να σημαίνει ότι απομακρυνόμαστε από κάποιες μη απαραίτητες κοινωνικές δραστηριότητες, ώστε να βουτήξουμε σε ένα βαθύτερο επίπεδο της ύπαρξής μας. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις, στις οποίες αυτή η απομόνωση είναι ανησυχητική, αλλά πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι πολλοί από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες, συγγραφείς και στοχαστές βρήκαν την όαση και έμπνευση τους στην απομόνωση. Ορισμένες φορές, χρειαζόμαστε απλά να αποσυνδεθούμε από εξωτερικά ερεθίσματα και να μείνουμε με τον εαυτό μας.

Αν νιώθετε την ανάγκη να μείνετε μόνοι, εμπιστευθείτε και τιμήστε τη. Μερικές φορές, μια μοναχική βόλτα ή ακόμα και ένα ταξίδι μπορεί να οδηγήσουν σε ένα επίπεδο αναστοχασμού που να ανανεώσει τους σκοπούς ζωής σας. Σε ορισμένες καταστάσεις, το πιο υγιές πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι όντως να μείνετε για λίγο μόνοι. Διαβάστε: Μοναξιά και Μοναχικότητα

5. Το να μην ακούτε τις συμβουλές των άλλων

Το να μην προσέχουμε ή ακούμε τους άλλους συχνά εκλαμβάνεται ως μια αντικοινωνική ή αλαζονική συμπεριφορά. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που χρειάζεστε να ακούσετε μόνο το δικό σας ένστικτο και να νιώσετε ελεύθεροι να ακολουθήσετε το εσωτερικό σας κάλεσμα. Εμμένοντας σε ένα ισχυρό όραμα μερικές φορές απαιτεί από εσάς να αγνοήσετε ή να απομονώσετε εκείνες τις φωνές που μπορεί να μην σας προσφέρουν τίποτα. Εμπιστευθείτε τον εαυτό σας σε αυτή την επιλογή.

Το να μην προσέχετε τον άλλο μπορεί επίσης να υποδεικνύει ένα επίπεδο διορατικότητας, καθώς έχουμε δει ανθρώπους που λάμβαναν πολύ σοβαρά υπόψη τους άλλους και ό,τι εκείνοι πίστευαν και στο τέλος έχαναν τη δική τους πυξίδα, το που ήθελαν πραγματικά να πάνε. Να σκέφτεστε σοφά ως προς το ποιον πρέπει να ακούτε. Αν το εσωτερικό σας καμπανάκι σας λέει να ακολουθήσετε το δικό σας ένστικτο και όχι την άποψη των άλλων, τότε εμπιστευτείτε το. Διαβάστε: 10 προφανείς αλήθειες που ξεχνάμε πολύ εύκολα

6. Η παραβίαση των κανόνων

Η αγνόηση των κανόνων κάποιες φορές μπορεί να βελτιώσει τη ζωή σας, όπως επίσης και τις ζωές των άλλων. Οι κανόνες φτιάχνονται από ανθρώπους και κανένας μας δεν είναι τέλειος. Γι’ αυτό, εμπιστευτείτε τη δική σας ικανότητα να βρίσκετε τη χρησιμότητα του κάθε κανόνα για εσάς και ύστερα αποφασίστε για τον εαυτό σας αν αυτός ο κανόνας προωθεί το δικό σας καλό.

Οι περισσότερες καινοτομίες- πρωτοπορίες στην τέχνη, την επιστήμη και την κοινωνία συμβαίνουν επειδή κάποιος σταμάτησε να ακολουθεί κατά γράμμα τους κανόνες, όπως εκείνοι ήταν γραμμένοι και είχαν το κουράγιο να κάνουν κάτι διαφορετικό. Σπουδαίοι άνθρωποι όπως ο Γκάντι, ο John Lennon και ο Martin Luther King Jr, ο Νίκος Καζαντζάκης έκαναν τη διαφορά. Μη φοβάστε να είστε σαν και αυτούς.

7. Το να μην ταιριάζετε

Αυτό μπορεί να είναι επώδυνο και άβολο, ειδικά κατά τα εφηβικά χρόνια, αλλά μπορεί επίσης να σημαίνει ότι είστε διαφορετικοί και αυτή η διαφορετικότητα έχει κάτι διαφορετικό να προσφέρει στον κόσμο πέραν της νόρμας. Όταν ταιριάζουμε/προσαρμοζόμαστε, είναι συνήθως λόγω των σκέψεων, συναισθημάτων, ακόμα και της φαντασίας μας, που βρίσκονται σε συμφωνία με εκείνα της κοινότητας. Το να ξεχωρίζετε από εκείνα που οι άλλοι περιμένουν από εσάς μπορεί να σας κάνει να μην ταιριάζετε, αλλά μπορεί επίσης να σας οδηγήσει σε μια εξερεύνηση μιας άγνωστης σε εκείνους ζώνη, μια ζώνη γόνιμη, γεμάτη νέες ιδέες και τρόπους σκέψης.

Το μέλλον ποτέ δεν ταιριάζει απόλυτα με το παρελθόν. Γι’ αυτό αποδεχτείτε το ποιοι είστε στο τώρα, ακόμα και αν δεν ταιριάζετε με τους άλλους. Και μάθετε ότι οι καινοτομίες σας μπορεί να ανοίξουν ένα νέο μονοπάτι που οι άλλοι δεν είχαν καν σκεφτεί να ακολουθήσουν.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;
Τι αποτυπώνεται εντονότερα στην μνήμη μας; Έρευνα αποκαλύπτει τα μυστικά του νου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση