, ,

Θεραπεία με ηλεκτρομαγνητικά πεδία

Η χρησιμοποίηση μηχανημάτων TENS (διαδερμικής ηλεκτρικής διέγερση των νεύρων) για την αντιμετώπιση του πόνου αποτελεί παράδειγμα εναλλακτικής θεραπείας που έχει γίνει αποδεκτή και από

Θεραπεία με ηλεκτρομαγνητικά πεδία

Η χρησιμοποίηση μηχανημάτων TENS (διαδερμικής ηλεκτρικής διέγερση των νεύρων) για την αντιμετώπιση του πόνου αποτελεί παράδειγμα εναλλακτικής θεραπείας που έχει γίνει αποδεκτή και από τη συμβατική ιατρική. Υπάρχουν και άλλες χρήσεις των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που θα έπρεπε επίσης να διερευνηθούν.

Μια ανασκόπηση μελετών διαφόρων ειδών αποκατάστασης συνδετικού ιστού διαπίστωσε ότι τα ηλεκτρικά και τα μαγνητικά πεδία βοήθησαν στη θεραπεία των καταγμάτων, την ενίσχυση οστών που είχαν αποδυναμωθεί από την οστεοπόρωση, την αποκατάσταση των χόνδρων και των λείων ινωδών ιστών και την ενσωμάτωση μοσχευμάτων των οστών. Μια ανασκόπηση των μελετών με αντικείμενο τις πληγές που δεν επουλώνονται διαπίστωσε θετικά αποτελέσματα για το χαμηλής έντασης άμεσο ρεύμα, τα χαμηλής συχνότητας παλμικά ρεύματα, τα υψηλής διαφοράς ηλεκτρικού δυναμικού (βολτάζ) παλμικά ρεύματα, τα παλμικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία και τη διέγερση σημείων βελονισμού με TENS.

Οι πληγές που δεν επουλώνονται αποτελούν μείζον πρόβλημα για τους διαβητικούς και άλλα άτομα με κυκλοφορικά προβλήματα, συνεπώς αυτή η πολλά υποσχόμενη θεραπεία πρέπει να διερευνηθεί σε μεγαλύτερο βάθος. Τα έλκη πίεσης (γνωστά επίσης και ως έλκη κατάκλισης) είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τους κατάκοιτους ασθενείς. Ξεκινούν ως κοκκινίλες στις φτέρνες ή άλλα σημεία του σώματος. Στη συνέχεια, το δέρμα “σκάει”, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υφίστανται διάρρηξη και οι υποκείμενοι ιστοί.

Είναι γνωστό ότι η θεραπεία των ελκών πίεσης είναι εξαιρετικά δύσκολη και, μέχρι να θεραπευτούν, αυξάνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων. Σε μια τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή μελέτη 30 ανδρών που είχαν υποστεί τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης, σε ένα νοσοκομείο στη Νέα Υόρκη, στα μισά μέλη της ομάδας χορηγήθηκε θεραπεία παλμικής ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας για τριάντα λεπτά, δύο φορές την ημέρα, επί δώδεκα εβδομάδες (ή μέχρις ότου επουλώθηκε το έλκος). Στους άλλους μισούς ασθενείς χρησιμοποιήθηκε ένα ψεύτικο μηχάνημα.

Μετά από διάστημα μιας εβδομάδας, το 84% των ελκών πίεσης της ομάδας που υποβλήθηκε στη θεραπεία είχαν επουλωθεί, έναντι 40% στην ομάδα που δεν είχε υποβληθεί σε θεραπεία. Σε μια τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή μελέτη 40 ασθενών από τους οποίους είχε αφαιρεθεί τμήμα του οστού της κνήμης για τη θεραπεία της εκφύλισης της άρθρωσης του γονάτου, οι μισοί ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία με διέγερση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, ενώ στην ομάδα ελέγχου χρησιμοποιήθηκαν απενεργοποιημένα μηχανήματα. Δύο μήνες αργότερα, τέσσερις ορθοπεδικοί χειρουργοί εξέτασαν τις ακτινογραφίες και εκτίμησαν τη θεραπεία των οστών, ταξινομώντας τους ασθενείς σε τέσσερις κατηγορίες.

Από τους ασθενείς που υποβλήθηκαν στη θεραπεία, το 72% εκτιμήθηκε ότι είχε εμφανίσει το μεγαλύτερο βαθμό επούλωσης ή εκτιμήθηκε ότι ανήκε στην αμέσως επόμενη κατηγορία έναντι του 26% της ομάδας ελέγχου. Σε μια άλλη τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή μελέτη 47 ασθενών που είχαν δεχθεί μοσχεύματα οστών μετά από χειρουργική επέμβαση για καρκίνο των οστών, τα παλμικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία δεν συντόμευσαν το χρόνο επούλωσης, δεν επηρέασαν την επιβίωση των ασθενών, ούτε εμπόδισαν την επανεμφάνιση των όγκων.

Ωστόσο, οι ασθενείς της ομάδας θεραπείας που δεν υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία μετά την εγχείρηση είχαν μικρότερο χρόνο επούλωσης, που κυμαινόταν από 41 μέχρι 29 εβδομάδες. Η ηλεκτρική διέγερση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην περίπτωση των διαστρεμμάτων του αστραγάλου. Σε μια τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή μελέτη 50 εν ενεργεία στρατιωτικών με διαστρέμματα αστραγάλων βαθμού 1 έως 2 (ήπιας έως μέτριας σοβαρότητας), μια θεραπεία με παλμική ηλεκτρομαγνητική ενέργεια είχε ως αποτέλεσμα μια στατιστικά σημαντική μείωση του οιδήματος.

Η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στην αναγέννηση των νεύρων μετά από τραυματισμό, αν και η χρήση αυτή δεν έχει μελετηθεί τόσο καλά όσο η αποκατάσταση των πληγών και των οστών. Ο διαβήτης, οι καρδιακές προσβολές, τα εγκεφαλικά επεισόδια, οι βλάβες των νεύρων, ακόμα και ο καρκίνος, αποτελούν καταστάσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν με ηλεκτρομαγνητική διέγερση κάποια στιγμή στο μέλλον.

“Εναλλακτική Ιατρική” Αdrian Fugh Berman MD εκδόσεις Αρχιπέλαγος

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε