Ανάμεσα σε μια πληθώρα τσαγιών, το αρωματικό τσάι ιβίσκου ξεχωρίζει. Το κόκκινο και πικρό αυτό τσάι φτιάχνεται από βρασμένα κομμάτια ιβίσκου και το επιστημονικό του όνομα είναι Hibiscus sabdariffa. Το τσάι ιβίσκου αποτελεί ένα δημοφιλές ρόφημα σε όλο τον κόσμο και τώρα έχει κερδίσει ακόμα μεγαλύτερη προσοχή λόγω της χρήσης του ως φαρμακευτικό ρόφημα που μπορούμε να το απολαύσουμε ζεστό ή κρύο.
Το άρωμα θυμίζει κράνμπερι και το τσάι λέγεται ότι έχει μια σειρά σημαντικών πλεονεκτημάτων για την υγεία μας, από απώλεια βάρους μέχρι έλεγχο της υπέρτασης. Περιέχει βιταμίνη C, μεταλλικά στοιχεία και διάφορα αντιοξειδωτικά. Πόσο λοιπόν μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά; Εμείς ερευνήσαμε λίγο καλύτερα και βρήκαμε όλα τα οφέλη του τσαγιού ιβίσκου. Ωστόσο, αν θέλετε να μάθετε πραγματικά όλα τα οφέλη αυτού του φυτού, διαβάστε το εκτεταμένο άρθρο: Ιβίσκος: Θεραπευτικές ιδιότητες και τρόπος χρήσης
Advertisment
Γιατί προτείνουμε ανεπιφύλακτα το τσάι ιβίσκου
1. Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
Το τσάι ιβίσκου είναι κατά κάποιο τρόπο ένα μαγικό ελιξίριο για τους υπερτασικούς ασθενείς, καθώς υποστηρίζεται ότι η κατανάλωση του βοηθά κατά πολύ στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστώνη υποστηρίζει ότι μόνο τρεις κούπες την ημέρα από αυτό το υπέροχο κόκκινο τσάι, μπορούν μέσα σε έξι εβδομάδες να μειώσουν τη συστολική αρτηριακή πίεση, σε σύγκριση με ένα ρόφημα placebo που περιείχε τεχνητή γεύση και χρώμα ιβίσκου.
Επιπλέον, βοηθά τους ασθενείς με προ-υπέρταση και ήπια υπέρταση. Πρόκειται για ασθενείς των οποίων οι μετρήσεις της πίεσης κυμαίνονται ανάμεσα σε 120/80 και 140/90 και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής για να καταπολεμήσουν τη πιθανότητα υπέρτασης. Σύμφωνα με μια έρευνα, 65 ενήλικες στις κατηγορίες της προ- και ήπιας υπέρτασης ηλικίας 30-70 χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και τους ζητήθηκε να καταναλώσουν τρεις φορές την ημέρα είτε τσάι ιβίσκου ή ροφήματος placebo για έξι εβδομάδες.
Κανένας από τους ασθενείς δεν βρισκόταν σε φαρμακευτική θεραπεία. Στο τέλος της έρευνας, οι μετρήσεις της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης ήταν χαμηλές για την ομάδα που κατανάλωσε ιβίσκο. Η πιο στατιστικά σημαντική αλλαγή σημειώθηκε στη συστολική.
Advertisment
2. Βοηθά στον έλεγχο της χοληστερόλης
Ένα από πολλά οφέλη του ιβίσκου είναι ότι βοηθά την καρδιά και ελέγχει την κακή χοληστερόλη. Έρευνες έχουν δείξει πώς το τσάι ιβίσκου βοηθά στη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης σε υπερτασικούς και διαβητικούς ασθενείς. Μία έρευνα εξέτασε τη δυνατότητα μείωσης της χοληστερόλης του εκχυλίσματος ιβίσκου για πάνω από τέσσερις εβδομάδες σε 42 άνδρες και γυναίκες συμμετέχουσες. Βρέθηκε ότι μια δόση δύο κάψουλων εκχυλίσματος ιβίσκου (μαζί με ένα γεύμα) μόνο για ένα μήνα μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης ορού. Το εκχύλισμα αυτό έχει δείξει αντι- αθηροσκληρωτική δραστηριότητα σε κουνέλια, οπότε μπορεί να εμποδίσει την συσσώρευση χοληστερόλης, λίπους και ουσιών μέσα και πάνω στα τοιχώματα των αρτηριών.
3. Βελτιώνει την κατάσταση των διαβητικών
Το πράσινο τσάι και το τσάι ιβίσκου περιέχουν φυτοχημικά με αντιοξειδωτική λειτουργία. Η επίδραση τους στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στο οξειδωτικό στρες έχει παρατηρηθεί ότι είναι ευεργετική για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. 100 τέτοιοι συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2 χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και τους ζητήθηκε να καταναλώσουν πράσινο τσάι ή τσάι ιβίσκο τρεις φορές την ημέρα και τέσσερις εβδομάδες.
Η έρευνα έδειξε θετικά αποτελέσματα. Παρατηρήθηκε αυξημένο επίπεδο HDL (καλή χοληστερόλη) μαζί με βελτιωμένη λειτουργία των β- κυττάρων και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη σε ασθενείς που κατανάλωσαν συγκεκριμένο το τσάι ιβίσκου. Το πράσινο τσάι επίσης είχε κάποιες αρκετές σημαντικές επιδράσεις. Ίσως ένας συνδυασμός πράσινου και ιβίσκου να είναι η καλύτερη πρακτική για τους διαβητικούς.
4. Το τσάι ιβίσκου έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
Εξαιτίας της αντιοξειδωτικής του δραστηριότητας, το τσάι ιβίσκου θα μπορούσε ενδεχομένως να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Μια έρευνα αποκάλυψε ότι οι ανθοκυανίνες (ισχυρά φλαβονοειδή που υπάρχουν στα κόκκινα, μπλε και μωβ φρούτα, λαχανικά και λουλούδια) στο τσάι ιβίσκου κατέστρεφε καρκινικά κύτταρα στους ανθρώπους. Αν και απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση εδώ, τα συστατικά του που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ανθοκυανίνες μπορούν να εξελιχθούν σε σύμμαχο μας στην πρόληψη κατά του καρκίνου.
5. Καταπολεμά το οξειδωτικό στρες
Το οξειδωτικό στρες είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση πολλών παθολογικών προβλημάτων στον οργανισμό μας. Οι νευροεκφυλιστικές νόσοι όπως το Πάρκινσον και η νόσος Alzheimer, μεταλλάξεις και καρκίνοι, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, καρδιαγγειακές παθήσεις, έμφραγμα και φλεγμονώδεις παθήσεις αποτελούν μερικά παραδείγματα παθήσεων που προκαλούνται από οξειδωτικό στρες. Συμβαίνει εξαιτίας μιας ανισορροπίας ανάμεσα στην παραγωγή ελεύθερων ριζών και την ανικανότητα του οργανισμού να αδρανοποιήσει τις επιδράσεις τους μέσω αντιοξειδωτικών.
Και εδώ έρχεται ο σύμμαχος μας ιβίσκος. Όταν επιστήμονες ερεύνησαν τις επιδράσεις εκχυλίσματος ιβίσκου σε ποντίκια με οξειδωτικό στρες, εκείνο προστάτεψε τα κύτταρα του ήπατος από κυτταροτοξικότητα και γενοτοξίνες, ένοχοι παράγοντες που έχουν καταστροφικό ρόλο στο γενετικό υλικό των κυττάρων.
6. Περιορίζει τη συσσώρευση λίπους
Αν λοιπόν ψάχνετε για ένα μαγικό φίλτρο, ίσως το βρήκατε στο τσάι ιβίσκου. Συμμετέχοντες ηλικίας από 18 έως 65 με δείκτη μάζας σώματος 27 ή και υψηλότερα κατανάλωσαν εκχύλισμα ιβίσκου. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά, καθώς η κατανάλωση του μείωσε το βάρος, τη μάζα, το λίπος και ακόμα και ακόμα και τα ψωμάκια σε μέση και γλουτούς. Τα ελεύθερα λιπαρά οξέα επίσης έδειξαν μια αξιοσημείωτη μείωση.
Μια άλλη έρευνα κατέδειξε ότι οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο εκχύλισμα του ιβίσκου μείωσε αποτελεσματικά τις επιδράσεις μιας διατροφής πλούσιας σε λίπος σε χάμστερ κατά δοσο- εξαρτώμενο τρόπο. Εμποδίζει δηλαδή το συκώτι από το να μετατρέψει τη γλυκόζη και άλλες ουσίες σε λιπαρά οξέα και τριγλυκερίδια.
7. Προλαμβάνει τις πέτρες στα νεφρά
Το τσάι ιβίσκου είναι καλό για τα νεφρά, καθώς το εκχύλισμα στηρίζει την υγιή νεφρική λειτουργία. Σύμφωνα με μια έρευνα σε ποντίκια, αναστέλλει την εναπόθεση κρυστάλλων οξαλικού ασβεστίου και άλλων ουσιών που δημιουργούν πέτρα στα νεφρά.
8. Θρέφει το δέρμα και τα μαλλιά
Έχει σπουδαία οφέλη και στο δέρμα μας. Οι βιταμίνες Α και C που περιέχει μπορούν να καταπολεμήσουν διάφορα δερματικά προβλήματα, όπως η ακμή, οι ουλές, το έκζεμα, το έγκαυμα και διάφορες αλλεργίες. Τα αντιοξειδωτικά του βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και αντιστρέφουν τις επιδράσεις της μόλυνσης στο δέρμα. Ο ιβίσκος επίσης χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα φροντίδας του δέρματος και λέγεται ότι έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.
Επιπροσθέτως, το τσάι ιβίσκου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μάσκα μαλλιών, για να ανακουφίσει ένα ξηρό κρανίο. Άλλα οφέλη σε αυτό το πεδίο περιλαμβάνουν την ενδυνάμωση της τρίχας και τη μείωση της ψαλίδας και του σπασίματος. Στην νότια Ινδία, τα άνθη ιβίσκου βράζονται σε νερό για να δημιουργήσουν μια θρεπτική μάσκα μαλλιών. Χρωματίζει τα ασπρισμένα πρόωρα μαλλιά και λιπαίνει τη σκληρή και κατσαρή τρίχα.
Προσέξτε ωστόσο αυτές τις παρενέργειες
Για αυτούς που έχουν χαμηλή αρτηριακή πίεση, ο ιβίσκος ίσως δεν είναι και πολύ καλή ιδέα. Μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση και πρόκληση υπότασης. Ωστόσο, μπορείτε να απολαμβάνεται που και που μια κούπα.
Ο ιβίσκος κατά την εγκυμοσύνη ίσως επίσης είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγουμε, αφού είναι γνωστό ότι έχει εμμηναγωγό δράση. Αυτό σημαίνει ότι βοηθά στη ροή του αίματος στη μήτρα και στην πυελική περιοχή και μπορεί να βοηθήσει στην ενεργοποίηση της έμμηνου ρύσης.
Κάτι ακόμα σημαντικό για τον ιβίσκο, είναι ότι μπορεί να πυροδοτήσει παραισθήσεις σε ορισμένους ανθρώπους. Το τσάι ιβίσκου περιέχει οργανικά οξέα τα οποία μπορούν να αυξήσουν αλλεργικές αντιδράσεις, όπως ερεθισμένα μάτια, καταρροή ή και υψηλό πυρετό σε σπάνιες περιπτώσεις.
[toggle title="Πηγές"]
1. Tea Time Is Healthy Time. Tufts University.
2. McKay, Diane L., CY Oliver Chen, Edward Saltzman, and Jeffrey B. Blumberg. “Hibiscus sabdariffa L. tea (tisane) lowers blood pressure in prehypertensive and mildly hypertensive adults.” The Journal of nutrition 140, no. 2 (2010): 298-303.
3. Mozaffari-Khosravi, Hassan, Beman-Ali Jalali-Khanabadi, Mohammad Afkhami-Ardekani, and Farhad Fatehi. “Effects of sour tea (Hibiscus sabdariffa) on lipid profile and lipoproteins in patients with type II diabetes.” The Journal of Alternative and Complementary Medicine 15, no. 8 (2009): 899-903.
4. Lin, Tzu-Li, Hui-Hsuan Lin, Chang-Che Chen, Ming-Cheng Lin, Ming-Chih Chou, and Chau-Jong Wang. “Hibiscus sabdariffa extract reduces serum cholesterol in men and women.” Nutrition research 27, no. 3 (2007): 140-145.
5. Chen, Chang-Che, Jeng-Dong Hsu, San-Fa Wang, Huei-Ching Chiang, Mon-Yuan Yang, Erl-Shyh Kao, Yung-Chyan Ho, and Chau-Jong Wang. “Hibiscus sabdariffa extract inhibits the development of atherosclerosis in cholesterol-fed rabbits.” Journal of Agricultural and Food Chemistry 51, no. 18 (2003): 5472-5477.
6. Mozaffari-Khosravi, Hassan, Zeinab Ahadi, and Marziyeh Fallah Tafti. “The effect of green tea versus sour tea on insulin resistance, lipids profiles and oxidative stress in patients with type 2 diabetes mellitus: A randomized clinical trial.” Iranian journal of medical sciences 39, no. 5 (2014): 424-432.
7. Chang, Yun-Ching, Hui-Pei Huang, Jeng-Dong Hsu, Shun-Fa Yang, and Chau-Jong 0Wang. “Hibiscus anthocyanins rich extract-induced apoptotic cell death in human promyelocytic leukemia cells.” Toxicology and Applied pharmacology 205, no. 3 (2005): 201-212.
8. Tseng, T-H., E-S. Kao, C-Y. Chu, F-P. Chou, H-W. Lin Wu, and C-J. Wang. “Protective effects of dried flower extracts of Hibiscus sabdariffa L. against oxidative stress in rat primary hepatocytes.” Food and Chemical Toxicology 35, no. 12 (1997): 1159-1164.
9. Chang, Hong-Chou, Chiung-Huei Peng, Da-Ming Yeh, Erl-Shyh Kao, and Chau-Jong Wang. “Hibiscus sabdariffa extract inhibits obesity and fat accumulation, and improves liver steatosis in humans.” Food & function 5, no. 4 (2014): 734-739.
10. Kao, Erl-Shyh, Mon-Yuan Yang, Chia-Hung Hung, Chien-Ning Huang, and Chau-Jong Wang. “Polyphenolic extract from Hibiscus sabdariffa reduces body fat by inhibiting hepatic lipogenesis and preadipocyte adipogenesis.” Food & function 7, no. 1 (2016): 171-182.
11. Laikangbam, Reena, and M. Damayanti Devi. “Inhibition of calcium oxalate crystal deposition on kidneys of urolithiatic rats by Hibiscus sabdariffa L. extract.” Urological research 40, no. 3 (2012): 211-218.
12. McKay, Diane L., CY Oliver Chen, Edward Saltzman, and Jeffrey B. Blumberg. “Hibiscus sabdariffa L. tea (tisane) lowers blood pressure in prehypertensive and mildly hypertensive adults.” The Journal of nutrition 140, no. 2 (2010): 298-303.
13. Ernst, E. “Herbal medicinal products during pregnancy: are they safe?.” BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology 109, no. 3 (2002): 227-235.
[/toggle]