Η ζωή ξεκινά εκεί που η Ζώνη Άνεσης τελειώνει!

Η ζωή ξεκινά εκεί που η Ζώνη Άνεσης τελειώνει! Είμαι σίγουρη ότι κάποιοι διαβάζοντας τον τίτλο του άρθρου θα αναρωτηθείτε… Σαφώς και κάποιοι ήδη

Η ζωή ξεκινά εκεί που η Ζώνη Άνεσης τελειώνει!

Η ζωή ξεκινά εκεί που η Ζώνη Άνεσης τελειώνει!

Είμαι σίγουρη ότι κάποιοι διαβάζοντας τον τίτλο του άρθρου θα αναρωτηθείτε… Σαφώς και κάποιοι ήδη ξέρετε τι σημαίνει “ζω μέσα στην Ζώνη Άνεσής μου” και τι σημαίνει ζω έξω από αυτή!

“Ζώνη Άνεσης” είναι μια κατάσταση όπου τα πράγματα μας είναι οικεία, γνωστά, ελεγχόμενα! Έχουμε χαμηλά επίπεδα άγχους, νιώθουμε άνετα, είμαστε δυνατοί. Έχουμε ένα σταθερό ασφαλές επίπεδο απόδοσης! Είναι όλα γνώριμα! Επιβιώνουμε! Οι Ζώνες Άνεσης διαφέρουν. H ερευνήτρια Brené Brown, αναφέρει ότι οι αβέβαιες κοινωνικές, πολιτικές ή οικονομικές συνθήκες, μπορούν να επηρεάσουν τις Ζώνες Άνεσής μας, να τις συρρικνώσουν. Όσο πιο φοβισμένοι είμαστε τόσο πιο μικρή είναι η Ζώνη Άνεσής μας και τόσο πιο δύσκολο είναι να φύγουμε από αυτή!

Έχετε αναρωτηθεί “Γιατί να βγω από τη Ζώνη Άνεσης; Μια χαρά δεν είμαι εδώ; Πιστεύω ότι είμαι ευτυχισμένος, είμαι ασφαλής, αυτό μου φτάνει; Είμαι όμως ευτυχισμένος; Δεν έχω δει τι υπάρχει έξω από τη Ζώνη Άνεσης… έχω μέτρο σύγκρισης; Μήπως τελικά αν δω τι υπάρχει έξω από αυτή τη Ζώνη και έχοντας πια μέτρο σύγκρισης μπορώ να δω και μια άλλη πλευρά της ζωής; Μήπως μου αρέσει”; Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αξίζει να βγαίνουμε από τη Ζώνη Άνεσης υπό προϋποθέσεις!

Σκεπτόμουν έντονα χθες την δική μου Ζώνη Άνεσης και έκανα μία σύγκριση των συναισθημάτων μου μέσα και έξω από αυτή. Διαπίστωσα ότι όσο πιο πολύ χρόνο ξόδευα έξω από αυτήν, τόσο πιο πολλά μπορούσα να πετύχω! Ένιωθα πληρότητα, ενθουσιασμό, αυτοπεποίθηση! Όταν πετυχαίνεις, αυτό σε ωθεί να βγεις πιο μακριά ή πιο συχνά έξω από την Ζώνη Άνεσης, να πας πιο μακριά και πετύχεις περισσότερα! Αισθάνεσαι ότι όλα αυτά που έχεις πετύχει έξω από αυτήν τα έχεις κερδίσει και σου δίνουν πολύ περισσότερη χαρά, από τα μικρά καθημερινά πράγματα μέσα σε αυτή. Φυσικά, δεν μπορείς να ζήσεις συνεχώς έξω από τη Ζώνη Άνεσής σου! Πάντα υπάρχει η επιστροφή.

Όπως αναφέρει ο Mihaly Csikszentmihalyi στο βιβλίο του Ροή – Η Ψυχολογία της Ευτυχίας: “Η επιτυχία ενός επιθυμητού στόχου και η διαδρομή προς αυτόν, στον οποίο οι προκλήσεις και οι δεξιότητες ταυτίζονται, μας οδηγούν στο Flow Channel (Ροή).

Δηλαδή: “Χαμηλές προκλήσεις και δεξιότητες δημιουργούν κατάσταση Ροής όμως πολύ σύντομα θα ενταθούν οι προκλήσεις και θα βελτιώσουμε τις δεξιότητές μας. Θα νιώσουμε άγχος αλλά θα έχουμε ένα επιθυμητό στόχο που μας δίνει θετικά συναισθήματα και αυξάνοντας συνεχώς το στόχο μας οδηγούμαστε σε ανακάλυψη και ανάπτυξη”.

Το άγχος που προκύπτει από την έξοδό μας από τη Ζώνη Άνεσής μας είναι το λεγόμενο «δημιουργικό» άγχος γιατί πάντα υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε επιτυχία! Αν θέλεις να πετύχεις σπουδαία πράγματα τότε είναι αναγκαίο να προχωρήσεις πέρα από τη Ζώνη Άνεσης! Όσο μένεις δεν θα δεις πρόοδο. Η πρόοδος συμβαίνει μόνο όταν προσπαθούμε κάτι διαφορετικό! Τη στιγμή που θα το αποφασίσεις να κάνεις κάτι σπουδαίο είναι η ίδια στιγμή που θα ξεφύγεις από τη Ζώνη Άνεσης!

Είναι ο μόνος τρόπος! Μην φοβάσαι την αλλαγή! Ενθουσιάσου με τις μεγάλες δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά σου! Στη Ζώνη Άνεσης κανένας δεν απολαμβάνει να κάνει συνεχώς το ίδιο πράγμα στο ίδιο επίπεδο. Κάποια στιγμή βαριόμαστε ή αναστατωνόμαστε και τότε η επιθυμία να νιώσουμε ενθουσιασμό μας ωθεί να βελτιώσουμε τις δεξιότητές μας ή να ανακαλύψουμε νέες ευκαιρίες και να τις χρησιμοποιήσουμε.

Βγαίνοντας από τη Ζώνη Άνεσης περνάμε από τη Ροή και επιστρέφουμε, έχοντας διευρύνει την Ζώνη Άνεσης! Είναι μια συνεχής διαδικασία που ο καθένας βάζει τα δικά του όρια ανάλογα με τις δικές του δυνάμεις και τους δικούς του στόχους. Όταν ο στόχος μας είναι πολύ επιθυμητός, τότε δεν έχει σημασία τίποτε άλλο, έχουμε μια αίσθηση πληρότητας είμαστε δεσμευμένοι και απόλυτα συγκεντρωμένοι σε ό,τι κάνουμε. Έχουμε την αίσθηση της γαλήνης, ο χρόνος δεν έχει την πραγματική του σημασία! Πολλές φορές έχει μεγάλη αξία και η διαδρομή! Όχι μόνο η επίτευξη του στόχου!

Στις απλές καθημερινές καταστάσεις της ζωής μας δεν είμαστε σε βέλτιστη εμπειρία, όταν οδηγούμε το αυτοκίνητο είναι μια κανονική εμπειρία, η κανονική ζωή δεν απαιτεί βύθιση. Αν δεν ικανοποιείσαι με το μέτριο, το ασφαλές, για σένα που θέλεις μεγαλύτερα πράγματα, καλύτερα πράγματα και γνωρίζεις βαθιά μέσα σου ότι αξίζεις ακριβώς αυτό, κάνε το βήμα και βγες από τη Ζώνη Άνεσης!

Σύμφωνα με τη Brene Brown, κάνε μικρά βήματα! Αν η Ζώνη Άνεσής σου είναι μικρή, δηλαδή τα πράγματα που μπορείς να κάνεις μέσα σε αυτή είναι λίγα, αυτό ή θα σου δημιουργήσει περισσότερο άγχος ή θα σε κάνει να βαρεθείς και να χάσεις τον ενθουσιασμό που η ζωή μπορεί να προσφέρει! Βγες έξω πιο συχνά και διεύρυνε τη Ζώνη Άνεσής σου με πράγματα που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι άνετα!

Το τι σημαίνει η Ζώνη Άνεσης για τον καθένα μας είναι πολύ προσωπικό και ο καθένας μπορεί να πάρει χαρτί και μολύβι και να γράψει…

Τι σημαίνει Ζώνη Άνεσης για σένα; Τι γίνεται όταν είσαι μέσα σε αυτή;

Για μένα Ζώνη Άνεσης είναι:

– Ρουτίνα
– Ασφάλεια
– Λιγότερο άγχος
– Έλεγχος όλων όσων συμβαίνουν
– Ηρεμία γνωρίζοντας ακριβώς τι θα γίνει κάθε στιγμή
– Δεν φοβάμαι

Τι σημαίνει για σένα να βγεις από τη δική σου Ζώνη Άνεσης; Τι γίνεται έξω από αυτή;

Για μένα η ζωή έξω από τη Ζώνη Άνεσης σημαίνει ότι:

– Θα κάνω πράγματα χωρίς να τα αναβάλλω!
– Θα έχω αυτοπεποίθηση, ό,τι θα καταφέρω θα το έχω κερδίσει
– Θα κάνω θετικές σκέψεις και οι επιθυμητοί μου στόχοι θα στηρίζονται στη θετικότητα
– Θα θέτω νέους στόχους και θα δοκιμάζω καινούργια πράγματα
– Θα γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους
– Θα διαβάζω περισσότερο
– Θα εκμεταλλεύομαι δημιουργικά τον χρόνο μου και επενδύω σε αυτόν – είναι ό,τι πολυτιμότερο έχω!
– Θα εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε κάθε ευκαιρία
– Δεν θα φοβάμαι να πάρω ρίσκο, δεν θα φοβάμαι να αποτύχω
– Θα εμπιστεύομαι τον εαυτό μου
– Θα ονειρεύομαι και θα κυνηγάω τα όνειρά μου
– Θα έχω επιτυχία!

Σε καθημερινά μικρά πράγματα, το να είμαι μέσα σε μια Ζώνη Άνεσης, ίσως να σημαίνει ότι κάθομαι να βλέπω τηλεόραση στον καναπέ μου κάθε μέρα την ίδια ώρα ή/και για πολύ ώρα χωρίς να φιλτράρω ίσως τι βλέπω… απλά βλέπω μέχρι να πάω για ύπνο! Το να βγω στην καθημερινότητα από τη Ζώνη Άνεσης, ίσως να σημαίνει να διαβάσω κάποιο απόγευμα ένα πολύ ωραίο βιβλίο, να πάω γυμναστήριο, να παίξω με τα παιδιά μου! Ναι, ίσως δω τηλεόραση, αλλά θα επιλέξω συνειδητά τι θα δω και για πόση ώρα θα το παρακολουθήσω!

Σε ένα πιο μακρινό στόχο, το να κινούμαι μέσα στη Ζώνη Άνεσης, σημαίνει ότι ίσως μένω σε μια δουλειά που δεν με εμπνέει πια, δεν έχει να μου προσφέρει τίποτε και ίσως ούτε κι εγώ. Έξω από τη Ζώνη Άνεσης για μένα είναι η αλλαγή καριέρας! Αλλάζω δουλειά, επενδύω στην προσωπική μου ανάπτυξη, βάζω στόχους στη νέα μου δουλειά, διαβάζω, ενημερώνομαι, εκπαιδεύομαι, χτίζω μια νέα καριέρα… δεν φοβάμαι το ρίσκο, επενδύω σε μένα και έχω εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μου!

Εδώ θα σημειώσω κάτι πολύ σημαντικό! Δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο! Κάποιοι άνθρωποι επιθυμούν να είναι στην Ζώνη Άνεσης, αισθάνονται καλά έχουν δοκιμάσει να βγουν έξω και δεν τους εκφράζει! Έξω από τη Ζώνη Άνεσης η αδρεναλίνη ανεβαίνει, το άγχος εμφανίζεται και κατά συνέπεια υπάρχει φόβος. Θα πετύχω; Θα φτάσω το στόχο μου;

Μόνο όταν καταφέρει ένα άτομο να βλέπει τα θετικά και να επενδύει πάνω σε αυτά θα επιθυμεί να βγει από τη Ζώνη Άνεσης. Γι’ αυτό η θετική ψυχολογία είναι σημαντική στην έξοδό μας από αυτή. Πολλές φορές η επιλογή να μείνεις στη Ζώνη Άνεσης, σημαίνει ότι έχεις αποφασίσει ότι δεν αξίζει η ενέργεια για μια θετική αλλαγή στη ζωή σου, δεν θα δεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, δεν θα βιώσεις την κατάσταση ροής…

Μήπως ήρθε η στιγμή να σκεφτείς μικρές «αποδράσεις» που θα σε βοηθήσουν να βρεις τον εαυτό σου, να ανακαλύψεις τις δυνατότητές σου, να δεις τα όνειρά σου να πραγματοποιούνται, να εκπληρώσεις τους στόχους σου… να ζήσεις και όχι απλά να επιβιώσεις; Εσύ αποφασίζεις!

Πάλλα Κωνσταντία – Κοινωνιολόγος, Life & Βusiness Coach

Συντάκτης | Κωνσταντία Πάλλα

Η Κωνσταντία Πάλλα είναι Κοινωνιολόγος, Associate Certified Coach (ACC – ICF), Business & Life Coach, Trainer & Public Speaker. Αντιπρόεδρος ICF Πρόεδρος σε αναμονή για το έτος 2019-2020. Ιδρύτρια της εταιρίας Feel the Flow – Greece, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο του Coaching, Consulting και της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, στελεχών και ιδιωτών.
Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ. Η Κωνσταντία Πάλλα είναι Ομιλήτρια σε Ελλάδα, Κύπρο και Εξωτερικό, έχοντας βοηθήσει χιλιάδες στελέχη στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των καθημερινών προκλήσεων, στην επίτευξη των στόχων τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Συνεργάζεται με μεγάλους εκπαιδευτικούς φορείς και Πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα και στην Κύπρο σε θέματα Coaching, Soft Skills, Εργασιακά, Stress Management, Οργανωσιακή Συμπεριφορά, Time Management, Συμβουλευτικής, Συναισθηματικής Νοημοσύνης, Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ψυχολογίας.
Είναι ενεργό μέλος της International Coach Federation (ICF Global) και της International Coach Federation Greece Charter Chapter (ICF Greece Charter Chapter). Υπεύθυνη της Επιτροπής Μελών στο ICF GREECE CHARTER CHAPTER Αντιπρόεδρος ICF GREECE - Πρόεδρος σε αναμονή για το έτος 2019-2020 Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων (Σ.Ε.Κ.)

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα

Συντάκτης | Κωνσταντία Πάλλα

Η Κωνσταντία Πάλλα είναι Κοινωνιολόγος, Associate Certified Coach (ACC – ICF), Business & Life Coach, Trainer & Public Speaker. Αντιπρόεδρος ICF Πρόεδρος σε αναμονή για το έτος 2019-2020. Ιδρύτρια της εταιρίας Feel the Flow – Greece, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο του Coaching, Consulting και της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, στελεχών και ιδιωτών.
Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ. Η Κωνσταντία Πάλλα είναι Ομιλήτρια σε Ελλάδα, Κύπρο και Εξωτερικό, έχοντας βοηθήσει χιλιάδες στελέχη στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των καθημερινών προκλήσεων, στην επίτευξη των στόχων τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Συνεργάζεται με μεγάλους εκπαιδευτικούς φορείς και Πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα και στην Κύπρο σε θέματα Coaching, Soft Skills, Εργασιακά, Stress Management, Οργανωσιακή Συμπεριφορά, Time Management, Συμβουλευτικής, Συναισθηματικής Νοημοσύνης, Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ψυχολογίας.
Είναι ενεργό μέλος της International Coach Federation (ICF Global) και της International Coach Federation Greece Charter Chapter (ICF Greece Charter Chapter). Υπεύθυνη της Επιτροπής Μελών στο ICF GREECE CHARTER CHAPTER Αντιπρόεδρος ICF GREECE - Πρόεδρος σε αναμονή για το έτος 2019-2020 Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων (Σ.Ε.Κ.)

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα

Αξίζει να διαβάσετε

ΕΚΔΟΣΕΙΣ key books
ΕΚΔΟΣΕΙΣ key books

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε