,

Αισθάνεστε δυστυχισμένοι; 4 πρακτικές για να καλλιεργήσετε άμεσα την πληρότητα

Πολύ συχνά φαίνεται να είμαστε δυσαρεστημένοι τουλάχιστον σε έναν τομέα (ή περισσότερους) της ζωής μας. Και αν ρωτήσετε τον κόσμο τι είναι αυτό που

Αισθάνεστε δυστυχισμένοι; 4 πρακτικές για να καλλιεργήσετε άμεσα την πληρότητα

Πολύ συχνά φαίνεται να είμαστε δυσαρεστημένοι τουλάχιστον σε έναν τομέα (ή περισσότερους) της ζωής μας. Και αν ρωτήσετε τον κόσμο τι είναι αυτό που επιθυμούν περισσότερο, θα σας πουν την ευτυχία. Ακόμα και αν απαντήσουν κάτι διαφορετικό, όπως για παράδειγμα, μια καλή δουλειά, έναν σύντροφο, παιδιά, χρήματα, αμέσως μετά θα εξηγηθούν, λέγοντας ότι για εκείνους αυτά σημαίνουν ευτυχία.

Το πρόβλημα είναι ότι τις περισσότερες φορές αυτή η αέναη αναζήτηση της ευτυχίας μας παρασέρνει σε λάθος κατεύθυνση. Ταξιδεύουμε σε όλο τον κόσμο, πάμε διακοπές σε εξωτικά μέρη και ξοδεύουμε χρήματα σε ησυχαστήρια. Αλλά αυτά τελικά γρήγορα ξεθωριάζουν και δεν μας φαίνονται αρκετά για να συντηρήσουν μια αίσθηση ευτυχίας. Μια γρήγορη αναζήτηση στην Amazon στην κατηγορία «ευτυχία» θα εμφανίσει 140.600 σχετικούς τίτλους βιβλίων και 3.900.000 αποτελέσματα στην Google. Ψάχνουμε λοιπόν για καθοδήγηση, για απαντήσεις με κάθε ευκαιρία.

Advertisment

Τι είναι αυτό που μας κρατά λοιπόν μακριά από την ευτυχία; Έχουμε τόσες διαφορετικές πηγές συμβουλών, κι όμως καμία από αυτές δεν λειτουργεί τις περισσότερες φορές. Η προσοχή μας στρέφεται σε ο,τι υπάρχει γύρω μας- τα κοινωνικά δίκτυα, τα likes, τα tweets, τις ειδήσεις, την ευτυχία των άλλων, όλοι αυτοί οι περισπασμοί της σύγχρονης ζωής που δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Ή μήπως μπορούμε;

Υπάρχουν τέσσερις απλές αρχές ευτυχίας. Πρόκειται για εσωτερικούς θησαυρούς σοφίας, μόνο μέσω των οποίων μπορούμε να προσεγγίσουμε τελικά την αίσθηση ευτυχίας. Μόλις στρέψετε την προσοχή σας σε αυτούς και μείνετε μακριά από περισπασμούς, θα νιώσετε την πραγματική διαφορά. Ποιες είναι αυτές;

1. Εστιάστε σε αυτά που έχετε, όχι σε εκείνα που σας λείπουν

Η πρώτη αρχή της ευτυχίας είναι η ευγνωμοσύνη. Έχουμε συνηθίσει να επιθυμούμε συνεχώς όλο και περισσότερα, οτιδήποτε είναι καινούριο, ομορφότερο, μεγαλύτερο, γρηγορότερο και μέσα στη μόδα. Είμαστε προγραμματισμένοι να λειτουργούμε ως καταναλωτές, γι’ αυτό και καταναλώνουμε. Ας σταματήσουμε για μια στιγμή για να αναλογιστούμε πώς αυτός ο ακραίος καταναλωτισμός επιδρά στο πώς νιώθουμε.

Advertisment

Νιώθουμε άδειοι και προσπαθούμε να γεμίσουμε εκείνη την κενότητα με περισσότερα πράγματα, φαγητό και άλλους περισπασμούς. Αλλά εκείνο το κενό δε γεμίζει με υλικά. Κι αυτό σχετίζεται άμεσα με το πώς νιώθουμε με τον ίδιο μας τον εαυτό. Συγκρινόμαστε με άλλους και αυτό μας κάνει να λαχταράμε ό,τι εκείνοι έχουν και να μην εκτιμάμε αυτό που εμείς έχουμε. Και έχουμε τόσα πολλά για τα οποία πρέπει να είμαστε ευγνώμονες. Σκεφτείτε τα ταλέντα σας, τις δεξιότητες και τις ικανότητές σας. Αναλογιστείτε ό,τι έχετε καταφέρει μέσα από τις επιλογές που είχατε να κάνετε. Εστιάστε στην αγάπη που λαμβάνετε και δίνετε. Και ύστερα σκεφτείτε το πώς νιώθετε για τον εαυτό σας. Έτσι θα νιώσετε ευγνωμοσύνη για εκείνον και για όσα έχει.

2. Εστιάστε στο τι κάνετε εσείς και όχι οι άλλοι

Θα υπάρχει πάντα κάποιος που θα φαίνεται να περνά καλύτερα, να βγάζει περισσότερα χρήματα ή να έχει περισσότερες ανέσεις. Αν σκέφτεστε συνέχεια ότι δεν περνάτε τόσο όμορφα όσο οι άλλοι, τότε θα είστε συνεχώς απογοητευμένοι, δυστυχισμένοι και θα αρχίζετε να αμφιβάλλετε για τις ικανότητές σας.

Όμως, όλοι έχουμε το δικό μας μονοπάτι. Μπορεί οι δρόμοι να συναντιούνται κάποιες φορές, αλλά ύστερα παίρνουμε τις δικές μας αποφάσεις και κινούμαστε με τον δικό μας ρυθμό. Όταν αναλύουμε τις πράξεις κάποιου άλλου αντί να εστιάζουμε στις δικές μας, αναλωνόμαστε και βγαίνουμε εκτός πορείας. Δεν κοιτάμε πια τη δική μας πρόοδο και ανάπτυξη, σταματάμε να ζούμε τις ζωές μας. Η συγκέντρωση στους στόχους μας είναι ύψιστης σημασίας. Και όταν είμαστε συγκεντρωμένοι, ο χρόνος περνά γρήγορα και νιώθουμε γεμάτοι και ευτυχισμένοι με φυσικό, αυθόρμητο τρόπο.

3. Δείτε τις ευκαιρίες και όχι τα εμπόδια

Η τρίτη αρχή τη ευτυχίας είναι το ψυχικό σθένος. Σίγουρα οι προκλήσεις θα είναι πολλές στη ζωή σας. Όπως και τα εμπόδια. Αλλά, σε αντίθεση με αυτό που κάνουμε οι περισσότεροι, τα εμπόδια δεν υπάρχουν για να μας κάνουν να τα παρατήσουμε ή να οπισθοχωρήσουμε, πιστεύοντας ότι ο κόσμος είναι εναντίον μας. Ούτε σημαίνει ότι έχουμε σίγουρα πάρει τον λάθος δρόμο.

Αντιθέτως, χρειάζεται να κοιτάξουμε με άλλα μάτια και να δούμε τα εμπόδια γι’ αυτό που πραγματικά είναι: ευκαιρίες για να αναπτύξουμε τις δεξιότητές μας, να κατανοήσουμε βαθύτερα και να αποκαλύψουμε την εσωτερική μας δύναμη. Πρόκειται για σημαντικότατες εμπειρίες, που η ζωή μας προσφέρει για να μάθουμε και να αναπτυχθούμε. Ως εκ τούτου, έχουμε ψυχικό σθένος, όταν συνεχίζουμε την πορεία μας παρά τα εμπόδια και είναι κάτι που μπορούμε να αναπτύξουμε. Και η ψυχική δύναμη ανοίγει το δρόμο προς την ευτυχία.

4. Σκεφτείτε αυτά που πραγματικά αξίζουν για εσάς και απορρίψτε όλα τα υπόλοιπα

Η επόμενη αρχή είναι η πίστη. Υπάρχουν τόσα πράγματα που τελικά δεν έχουν σημασία, κι όμως εμείς έχουμε την προσοχή μας στραμμένη σε εκείνα, σαν να είναι τα πιο σημαντικά πράγματα στον κόσμο. Αυτό ίσως και να είναι μια συνήθεια, που όμως πρέπει να αντιστρέψουμε. Χρειάζεται να πιστέψουμε στα πραγματικά σημαντικά για εμάς πράγματα. Και πρώτα απ’ όλα, πρέπει να πιστέψουμε στον εαυτό μας.

Σίγουρα γνωρίζουμε τι είναι αυτό που αξίζει, απλά συνήθως το ξεχνάμε. Αποσπόμαστε από ό,τι μας πλασάρουν σε εκείνο το ατέλειωτο πανηγύρι της σύγχρονης ζωής του 21ου αιώνα. Αλλά όταν έχουμε πίστη- όταν στρεφόμαστε προς την βαθιά εσώτερη μας δύναμη- αποκτούμε πρόσβαση σε σπουδαία σοφία. Επομένως, όταν καταφέρουμε να εστιάσουμε σε αυτά που αληθινά αξίζουν για εμάς, θα βρούμε την γαλήνη και την ευτυχία που τόσο ποθούμε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αποκτήστε αυτά που θέλετε ενώ εκτιμάτε αυτά που έχετε
5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση