, , ,

5 γονικές συμπεριφορές που αποθαρρύνουν τα παιδιά από το να πετύχουν στη ζωή

Ως γονείς, παίζετε έναν κρίσιμης σημασίας ρόλο στη διαμόρφωση του τρόπου που το παιδί σας σκέφτεται, συμπεριφέρεται και πράττει. Όλοι μας έχουμε λάβει λίγο

5 γονικές συμπεριφορές που αποθαρρύνουν τα παιδιά από το να πετύχουν στη ζωή

Ως γονείς, παίζετε έναν κρίσιμης σημασίας ρόλο στη διαμόρφωση του τρόπου που το παιδί σας σκέφτεται, συμπεριφέρεται και πράττει. Όλοι μας έχουμε λάβει λίγο ή πολύ αυτά τα χαρακτηριστικά από τους δικούς μας γονείς και το ίδιο θα συμβεί προφανώς και με τα δικά μας παιδιά. Ορισμένες γονικές συμπεριφορές θα τα επηρεάσουν θετικά, ενώ άλλες πιθανώς να τους αφήσουν μόνιμα προβλήματα. Αναλογιστείτε λοιπόν το αν και του πού μπορεί να λανθάνετε στις πρακτικές σας.

1. Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Η υποκρισία ποτέ δεν πρόκειται να φέρει θετικά αποτελέσματα, ειδικά όσον αφορά στην ανατροφή παιδιών. Χρειάζεται να κρατήσετε στο νου σας ότι τα παιδιά σας θαυμάζουν και σας εκτιμούν κι έτσι τα λόγια και οι πράξεις σας είναι βαρύνουσας σημασίας για τη δική τους διαμόρφωση. Αν δεν κάνετε ό,τι λέτε, τα παιδιά σας μάλλον θα μεγαλώσουν πιστεύοντας ότι είναι εντάξει να έχουν κι αυτά δύο μέτρα και δύο σταθμά. Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο την ώρα του φαγητού, αν τους έχετε ήδη απαγορέψει να κάνουν το ίδιο.

Advertisment

2. Είστε υπερπροστατευτικοί

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που γίνονται από τους γονείς είναι η άρνηση των γονιών να αφήσουν τα παιδιά τους να πάρουν ρίσκα και να ζήσουν εμπειρίες. Σίγουρα έχετε έντονα και φυσικά την τάση προστασίας τους. Αλλά αν τρέχετε να σώσετε την κατάσταση κάθε φορά, δεν πρόκειται ποτέ να μάθουν να λύνουν μόνοι τα προβλήματα τους. Κάποιες πτώσεις είναι απαραίτητες γι’ αυτά, ώστε να μάθουν να σηκώνονται μόνα τους και να συνεχίζουν την πορεία τους.

3. Επιτρέπετε στην ενοχή να σας κυριεύει

Αν τα παιδιά σας είναι πλήρως ευχαριστημένα μαζί σας, μάλλον κάτι δεν κάνετε σωστά στην ανατροφή τους. Ο ρόλος σας δεν είναι να είστε μόνο οι φίλοι τους. Πρέπει επίσης να είστε αυτός που θα τους βάλει όρια, θα τους μαλώσει και θα τους καθοδηγήσει. Το να τους προσφέρετε ό,τι θελήσουν, δεν πρόκειται να τους κάνει μακροπρόθεσμα καλό. Τα παιδιά σας χρειάζεται να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να κάνουν πάντα το δικό τους και κανένας δεν κατέχει αυτό το προνόμιο. Αν χρειαστούν κάτι, θα πρέπει να δουλέψουν σκληρά για να το κερδίσουν.

4. Δεν μοιράζεστε τα δικά σας λάθη και μαθήματα

Είναι εξίσου σημαντικό τα παιδιά σας να βλέπουν αυτό που πραγματικά είστε. Βάλτε το στόχο σταδιακά και στο πέρασμα του χρόνου να μοιράζεστε μαζί τους κομμάτια του παρελθόντος σας και να παραδέχεστε τα λάθη που κάνατε, όταν ήσασταν και εσείς νέοι. Έτσι θα δεθείτε ακόμα περισσότερο μαζί τους, αφού θα φανείτε πιο ανθρώπινοι στα μάτια τους και θα τονώσετε την αυτοπεποίθηση τους. Με αυτό τον τρόπο, θα παλεύουν σκληρά και δεν θα απογοητεύονται εύκολα από τα εμπόδια και τις αποτυχίες στη ζωή.

Advertisment

5. Τα επαινείτε πολύ εύκολα

Ναι, σίγουρα, είναι απαραίτητο να ενδυναμώνετε την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να γιορτάζετε κάθε μα κάθε καλό βαθμό που παίρνουν στο σχολείο ή κάθε γκολ που βάζουν στο ποδόσφαιρο. Μπορείτε να το επαινείτε για να νιώθουν καλύτερα, αλλά αυτό μπορεί να τους εμποδίζει να δούνε την πραγματική αξία της κάθε επιτυχίας. Τέτοια παιδιά μεγαλώνουν και συνειδητοποιούν ότι μόνοι οι γονείς τους τα βλέπουν ως νικητές, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να δει τον πραγματικό τους εαυτό. Αυτή η αντίθεση είναι εξαιρετικά στρεσογόνα. Γι’ αυτό χρειάζεται ένα μέτρο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση