,

Περπάτημα ή τρέξιμο; Ποιο είναι καλύτερο;

Περπάτημα ή τρέξιμο; Ποιο είναι καλύτερο; Όταν μιλάμε για γυμναστική, το περπάτημα και το τρέξιμο είναι οι πιο βασικές και εύκολες επιλογές που έχουμε.

Περπάτημα ή τρέξιμο; Ποιο είναι καλύτερο;

Περπάτημα ή τρέξιμο; Ποιο είναι καλύτερο;

Όταν μιλάμε για γυμναστική, το περπάτημα και το τρέξιμο είναι οι πιο βασικές και εύκολες επιλογές που έχουμε. Γιατί; Επειδή πολύ απλά, δεν απαιτούν ιδιαίτερο εξοπλισμό, δεξιότητες ή ειδική εκπαίδευση. Απλά βάζουμε τα αθλητικά μας και ξεκινάμε! Υπάρχει πιο απλή προετοιμασία από αυτή;

Advertisment

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί αν το περπάτημα είναι τόσο καλό όσο το τρέξιμο; Παρά το γεγονός ότι και οι δύο ασκήσεις έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά, το τρέξιμο ωφελεί περισσότερο το σώμα και τον οργανισμό μας. Και παρακάτω σας δίνουμε τους τρεις βασικούς λόγους γι’ αυτό:

Γιατί το τρέξιμο είναι καλύτερο από το περπάτημα

1. Καίει περισσότερες θερμίδες

Ο έλεγχος του βάρους αποτελεί παράγοντα ζωτικής σημασίας για την υγεία σας. Ως εκ τούτου, αν επιθυμείτε να χάσετε κάποια γραμμάρια, το τρέξιμο είναι σίγουρα η καταλληλότερη επιλογή, καθώς απαιτεί και χρησιμοποιεί σχεδόν δυόμιση φορές περισσότερη ενέργεια σε σχέση με το περπάτημα. Δεν έχει σημασία το αν τρέχετε σε διάδρομο ή σε εξωτερικό χώρο. Το σημαντικό εδώ είναι ότι το τρέξιμο καίει περισσότερες θερμίδες κι έτσι μας βοηθά να χάσουμε και περισσότερο βάρος.

Για παράδειγμα, ένα άτομο που περπατά για 17 λεπτά θα κάψει 149 θερμίδες. Αν το ίδιο άτομο τρέξει για 12 λεπτά, θα κάψει 298 θερμίδες! Δηλαδή μπορούμε με αυτό τον τρόπο να κάψουμε σχεδόν τις διπλάσιες θερμίδες σε λιγότερο χρόνο.

Advertisment

2. Μειώνει την περιφέρεια της μέσης

Το τρέξιμο μπορεί να ελαττώσει την περιφέρεια της μέσης σας. Αν και το περπάτημα μπορεί επίσης να το πετύχει, η αλλαγή είναι σημαντικά πιο ορατή στο τρέξιμο. Το τελευταίο επίσης δίνει καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά στον έλεγχο του βάρους που σχετίζεται με την ηλικία. Η μείωση της περιφέρειας στη μέση μας δεν είναι σημαντική μόνο για να μας κάνουν τα παλιά μας τζιν. Τα παχάκια της μέσης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Οι φυσιολογικές τιμές για τις γυναίκες είναι λιγότερο από 80 εκατοστά, ενώ για τους άνδρες λιγότερο από 94 εκατοστά.

Το τρέξιμο είναι επίσης βοηθητικό και για τον δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ). Αν και το περπάτημα είναι αποτελεσματικό, το τρέξιμο έχει μεγαλύτερη επίδραση. Οι φυσιολογικές τιμές κυμαίνονται από 18.5 έως 24.9.

3. Ελέγχει την όρεξη

Ασχέτως του πόσο πολύ γυμνάζεστε, η πρόσληψη θερμίδων και η υγιεινή διατροφή έχουν μεγάλη σημασία. Τα ευχάριστα νέα εδώ είναι οτι το τρέξιμο μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης σας. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Obesity μελέτησε την πρόσληψη θερμίδων σε συμμετέχοντες που γυμνάζονταν μέσω περπατήματος ή τρεξίματος. Ενώ η πρώτη ομάδα κατανάλωνε κατά προσέγγιση 50 θερμίδες περισσότερες από εκείνες που έκαιγε, η ομάδα των συμμετεχόντων που προτιμούσε το τρέξιμο, κατανάλωνε 200 θερμίδες λιγότερες απ΄ όσες είχε κάψει. Εξάλλου, η δεύτερη ομάδα έχανε εξαρχής περισσότερες θερμίδες, αυξάνοντας έτσι και τις πιθανότητες μείωσης του βάρους τους.

Ο έλεγχος της όρεξης πιθανότατα προκαλείται από δύο πεπτίδια ορμονών που ελέγχουν την όρεξη: τα πεπτίδια YY ή ΡΥΥ. Στην παραπάνω έρευνα, όσοι έτρεχαν, εμφάνιζαν και υψηλότερα επίπεδα αυτών των πεπτιδίων, κάτι που σημαίνει οτι το όφελος είναι και μακροπρόθεσμο. Παρά βεβαίως αυτά τα πλεονεκτήματα, το τρέξιμο δεν είναι η μόνη σας επιλογή. Το περπάτημα διαθέτει κι αυτό τα δικά του θετικά στοιχεία.

• Πρόκειται για έναν ήπιο τρόπο γυμναστικής κα γι’ αυτό προτείνεται στους αρχάριους.

• Επίσης σας κρατά σωματικά ενεργοποιημένους χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμού. Αυτό είναι σημαντικό σε περιπτώσεις σωματικών περιορισμών ή κόπωσης του οργανισμού σας. Εξάλλου, το τρέξιμο πιέζει λίγο παραπάνω το σώμα σας και ίσως είναι κάτι που δεν χρειάζεστε.

Και οι δύο δραστηριότητες όμως θα βελτιώσουν συνολικά την υγεία σας. Σε γενικά πλαίσια, η γυμναστική ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης ενδυναμώνει τα κόκκαλα σας, ανακουφίζει από το στρες και διευκολύνει τον ύπνο. Στοχεύστε περίπου σε 30 λεπτά άσκησης την ημέρα. Και να θυμάστε ότι το τρέξιμο μπορεί να είναι καλύτερο από το περπάτημα… αλλά το περπάτημα είναι καλύτερο από το τίποτα!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει
Pilates Reformer: Τι να προσέξετε για να μην τραυματιστείτε
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε
Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς pilates;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση