,

Η άσκηση του καθρέφτη που θα σας βοηθήσει να αγαπήσετε περισσότερο τον εαυτό σας

Ο εαυτός μας είναι πάντοτε το σημείο αναφοράς μας και η πηγή όλων όσων συμβαίνουν στη ζωή μας. Το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας

Η αγάπη για τον εαυτό μας και η «άσκηση του καθρέφτη»

Ο εαυτός μας είναι πάντοτε το σημείο αναφοράς μας και η πηγή όλων όσων συμβαίνουν στη ζωή μας. Το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας και το σημαντικότερο, το πώς νιώθουμε για τον εαυτό μας, καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε τη ζωή. Με πιο απλά λόγια, έχουμε μια διαρκή σχέση με τον εαυτό μας, ανεξάρτητα από το ποιος ή τι άλλο υπάρχει στη ζωή μας.

Κανένας και τίποτα δεν είναι στην πραγματικότητα ξεχωριστός κι απομονωμένος από εμάς. Η πεποίθηση πως είμαστε χωρισμένοι από τους άλλους είναι μια παραμόρφωση της αλήθειας, μια προβολή της απροθυμίας μας να αγαπήσουμε τον εαυτό μας έτσι όπως είναι. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Όσο πιο πρόθυμος είσαι να αγαπήσεις τον εαυτό σου ακριβώς όπως είναι, τόσο πιο γρήγορα θα δημιουργήσεις στη ζωή σου τις περιστάσεις εκείνες που θα αντανακλούν αυτή την αγάπη. Και πώς μπορείς να αγαπήσεις περισσότερο τον εαυτό σου; Ο πιο απλός τρόπος είναι να κάνεις αυτό που εγώ αποκαλώ Άσκηση του Καθρέφτη.

Advertisment

Η άσκηση του καθρέφτη

Στάσου ή κάθισε μπροστά από έναν καθρέφτη. Κοίταξε τον εαυτό σου στα μάτια. Ακολούθησε τα τρία βήματα της Άσκησης των Συναισθημάτων:

1. Νιώσε το συναίσθημα, χωρίς να σκέφτεσαι τίποτα για αυτό. Νιώσε την ενέργεια, τη δύναμη που υπάρχει μέσα του.

2. Νιώσε αγάπη για το συναίσθημα, έτσι ακριβώς όπως είναι. Νιώσε αγάπη για τη δύναμη που υπάρχει μέσα του.

Advertisment

3. Νιώσε αγάπη για τον εαυτό σου που νιώθει το συναίσθημα και νιώθει τη δύναμη που υπάρχει μέσα του.

Συνέχισε να κοιτάζεσαι, μέχρι να νιώσεις μια βαθιά αγάπη για τον εαυτό σου.

Όταν κοιτάζεσαι στον καθρέφτη, μαθαίνεις γρήγορα πώς πραγματικά νιώθεις για τον εαυτό σου. Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι που έχεις για να μην αποδέχεσαι τον εαυτό σου έτσι όπως είναι, έρχονται στην επιφάνεια. Τα μαλλιά σου που αραιώνουν, τα ανεπιθύμητα κιλά, οι ρυτίδες, ο θυμός στα μάτια, το φοβισμένο ή λυπημένο ύφος, είναι μερικοί μόνο από τους άπειρους λόγους που βρίσκουμε για να μην αγαπάμε τον εαυτό μας έτσι όπως είναι.

Συνέχισε να κοιτάζεσαι στον καθρέφτη κι άφησε τα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από αυτούς τους λόγους να έρθουν στην επιφάνεια. Παράλληλα, άφησε την καρδιά σου να ανοίξει κι αγάπησε αυτά τα συναισθήματα. Άφησε αυτή την αγάπη να μεγαλώσει, μέχρι να νιώσεις αγάπη για τον εαυτό σου.

Στην αρχή, οι λόγοι που δεν αγαπάς τον εαυτό σου θα κυριαρχούν στη σκέψη σου και θα σου αποσπούν την προσοχή από τα συναισθήματά σου. Συνέχισε να εστιάζεις την προσοχή σου στα συναισθήματα και στην αγάπη για τον εαυτό σου. Θεώρησε και το παραμικρό ίχνος αγάπης για τον εαυτό σου ως ένα μεγάλο επίτευγμα. Σιγά σιγά και με επιμονή αυτή η αγάπη θα μεγαλώσει. Και πριν το καταλάβεις, θα αγαπάς πολύ τον εαυτό σου.

Από τη στιγμή που θα γευτείς το συναίσθημα της αγάπης για τον εαυτό σου, η ζωή σου θα αλλάξει ριζικά, γιατί θα συνδεθείς με αυτό που πραγματικά είσαι. Θα αρχίσεις επίσης να συνειδητοποιείς τις τεράστιες δυνάμεις που έχεις μέσα σου. Δεν υπάρχουν όρια στην αγάπη που μπορούμε να νιώσουμε για τον εαυτό μας. Δεν υπάρχουν όρια στη δύναμη που υπάρχει μέσα μας. Υπάρχει όμως ένα εμπόδιο: ο καθένας μας έχει τους δικούς του προσωπικούς λόγους για να πιστεύει ότι δεν είναι αξιαγάπητος. Όσο εμείς συνεχίζουμε να εστιάζουμε την προσοχή μας στην αγάπη για τον εαυτό μας, αυτοί οι λόγοι διαρκώς θα αποδυναμώνονται.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πίσω από όλους αυτούς τους λόγους που προβάλλουμε για να μην αγαπάμε τον εαυτό μας υπάρχει ο πραγματικός μας εαυτός, η ουσία μας, που είναι αγνή αγάπη. Η ουσία αυτή μας αγαπά πάντα βαθιά και γνωρίζει ότι οι λόγοι αυτοί είναι απλά δικαιολογίες που προβάλλουμε για να συνεχίζουμε να ζούμε όπως μάθαμε, θεωρώντας κατά ένα παράλογο τρόπο ότι έτσι δείχνουμε αφοσίωση σε εκείνους που μας έμαθαν να ζούμε έτσι.

Η πραγματική μας φύση είναι μια δύναμη τόσο ισχυρή, που κανείς δεν μπορεί να την αρνηθεί. Το μόνο που χρειάζεται για να συνδεθούμε μαζί της είναι να έχουμε τη θέληση να το κάνουμε. Αρκεί να ανοίξουμε την καρδιά μας και να της επιτρέψουμε να αισθάνεται χωρίς περιορισμούς.

Και μόνο το γεγονός ότι επιτρέπουμε στον εαυτό μας να κάνει αυτή τη σύνδεση είναι μια απόδειξη αγάπης που έχουμε για αυτόν. Κάθε φορά που κοιταζόμαστε στον καθρέφτη, επιτρέπουμε στον εαυτό μας να δυναμώσει αυτή τη σύνδεση. Να θυμάσαι ότι στην ουσία, ολόκληρη η ζωή είναι μια εμπειρία που βιώνεις εσύ με τον εαυτό σου. Αγαπάς τον εαυτό σου; Τον εμπιστεύεσαι; Αν απαντήσεις ναι και στις δύο ερωτήσεις, τότε θα εκτιμήσεις πραγματικά τη δύναμη και το μεγαλείο σου.

“Το πέρασμα στην αφθονία” Arnold Patent εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας / Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση