Οι αρνητικές σκέψεις δεν εξυπηρετούν απολύτως κανένα σκοπό. Επιπλέον, πρέπει να πούμε ότι ο αρνητικός τρόπος σκέψης δεν έχει καμία σχέση με το πώς είστε σαν άνθρωπος. Οι τοξικές σκέψεις δεν σας χαρακτηρίζουν και δεν καθορίζουν το πεπρωμένο σας. Εμείς είμαστε αυτοί που καθορίζουμε τη δύναμη της κάθε αρνητικής σκέψης. Δυστυχώς, συχνά παραχωρούμε σε αυτή πολύ χώρο και αξία και αυτό μπορεί να μας δημιουργήσει αρκετά προβλήματα.
Ο Βούδας είπε κάποτε ότι «ο χειρότερος εχθρός σου δεν μπορεί να σε βλάψει τόσο όσο οι ίδιες σου οι σκέψεις». Και οι κακές σκέψεις μπορεί να έχουν πολλές φορές την τάση να παρεισφρέουν παντού, αφύλαχτες και ανεξέλεγκτες.
Advertisment
5 τρόποι επαναπροσδιορισμού των σκέψεών σας
1. Παρατηρήστε τη σκέψη
Καθίστε σε μια θέση στο πίσω μέρος του νου σου και απλά παρατηρήστε την αρνητική σκέψη. Οι αρνητικές σκέψεις αποτελούν σε γενικά πλαίσια ένα προϊόν γνωστικών διαστρεβλώσεων ή παράλογων μοτίβων σκέψης, κάτι που αναγνωρίζεται από όλους τους ψυχολόγους και ψυχιάτρους. Δεν χρειάζεστε ψυχοθεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή- απλά πρέπει να εντοπίσετε μια σκέψη και να τη δείτε να εξαλείφεται, να διασκορπίζεται.
2. Αμφισβητήστε τα μοτίβα υπερανάλυσης
Η υπερβολική σκέψη πάνω σε ένα ζήτημα και το αναμάσημα όλων των λεπτομερειών του είναι σχεδόν άχρηστα. Μην πέφτετε στην παγίδα να πιστεύετε ότι αν σκέφτεστε συνεχώς ένα πρόβλημα, θα λυθεί. Εκτός αν αυτό είναι η ενεργή λειτουργία του μετωπιαίου λοβού που είναι υπεύθυνη για την εξεύρεση τρόπων επίλυσης. Η ερώτηση εδώ είναι: «Πώς αναπλαισιώνω αυτές τις σκέψεις;».
Μια προτεινόμενη σειρά βημάτων είναι:
Advertisment
Α) Φτιάξτε δύο στήλες σε ένα χαρτί. Ονομάστε την πρώτη στήλη «σκέψη» και τη δεύτερη «λύση».
Β) Όταν το μοτίβο της υπερανάλυσης κάνει την εμφάνιση του, καταγράψτε την ώρα. Ύστερα, καταγράψτε κάτι πρακτικό στη στήλη της «λύσης».
Γ) Στο τέλος της ημέρας/ εβδομάδας/ μήνα, μετρήστε τον αριθμό των φορών που η συγκεκριμένη σκέψη έχει εμφανιστεί και κάποιο σχόλιο.
Αξίζει κάτι από αυτά; Είναι κάτι χρήσιμο; Αν όχι, ξαναδιαβάστε τον πρώτο τρόπο.
3. Προσδιορίστε τα στοιχεία που έχετε
Ένας άλλος τρόπος είναι να αξιολογήσετε τα στοιχεία πίσω από αυτές τις σκέψεις. Δηλαδή αν για παράδειγμα σκέφτεστε συνεχώς ότι δεν έχετε αρκετά χρήματα, μπορεί να είναι χρήσιμο να εκτιμήσετε τα στοιχεία που έχετε και να βρείτε μια λύση (αν είναι αναγκαία).
Για άλλη μια φορά, δημιουργήστε δύο στήλες. Στην πρώτη καταγράψτε κάθε απόδειξη ότι δεν έχετε αρκετά χρήματα. Στη δεύτερη κάθε αντικειμενικό στοιχείο που δείχνει το αντίθετο όπως ότι έχετε σπίτι, τροφή, ρουχισμό κλπ. ποιες είναι οι πληροφορίες που αποκαλύπτονται; Μπορείτε να πείτε πια με σιγουριά ότι δεν έχετε αρκετά χρήματα; Αν ναι, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;
4. Εξασκήστε την επίγνωση
Όταν συνειδητοποιήσετε ότι έχετε κατακλυστεί από αρνητικές σκέψεις, σταματήστε, αναπνεύστε βαθιά και συλλογιστείτε τι είναι ακριβώς αυτό που σκέφτεστε. Ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την απλή τεχνική μέσα στη μέρα, για να νιώσει ήρεμος, συγκεντρωμένος και αισιόδοξος.
5. Κατανοήστε το παροδικό και ουδέτερο στοιχείο
Οι αρνητικές σκέψεις είναι προσωρινές και φευγαλέες, χωρίς κάποια μόνιμη δύναμη και επιρροή πάνω σας. Ασχέτως του περιεχομένου τους, είναι σημαντικό να το κατανοήσετε αυτό. Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε ακόμα και να δημιουργήσετε το δικό σας μότο, όπως για παράδειγμα: «είναι απλά μια αρνητική σκέψη. Θα την παρατηρήσω, αλλά δεν θα την αφήσω να με παρασύρει, γιατί εξάλλου γρήγορα υα φύγει». Ένας ακόμα αποτελεσματικός τρόπος είναι να στρέψετε σε κάτι άλλο την προσοχή σας.