Τελικά πρέπει να διατηρούμε τα αυγά στο ψυγείο ή όχι;

Μόλις αγοράσουμε αυγά, το σύνηθες είναι να τα βάζουμε στο ψυγείο με τα υπόλοιπα προϊόντα. Είναι όμως τελικά απαραίτητο να διατηρούμε τα αυγά στο

Τελικά πρέπει να διατηρούμε τα αυγά στο ψυγείο ή όχι;

Μόλις αγοράσουμε αυγά, το σύνηθες είναι να τα βάζουμε στο ψυγείο με τα υπόλοιπα προϊόντα. Είναι όμως τελικά απαραίτητο να διατηρούμε τα αυγά στο ψυγείο; Στην Ευρώπη διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ στην Αμερική πωλούνται σε ψυγεία. Μήπως εμείς είμαστε απρόσεκτοι ή μήπως στην άλλη μεριά του Ατλαντικού είναι υπερβολικά προσεκτικοί; Ποια μέθοδος είναι η καλύτερη; Απ’ ό,τι αποδεικνύεται και οι δύο!

Ποιος είναι ο βασικός λόγος συντήρησης των αυγών στο ψυγείο;

Ο κύριος λόγος για την αποθήκευση τους στο ψυγείο είναι για να αποφύγουμε ένα τύπο βακτηρίων που ονομάζεται Salmonella και το οποίο μπορεί να μολύνει το προϊόν. Η σαλμονέλα βρίσκεται στο έντερο κάποιων ομοιόθερμων ζώων και εκεί δεν προκαλούν καμία βλάβη, αλλά το πρόβλημα υπάρχει, όταν την καταναλώσουμε. Προκαλεί εμετούς και διάρροια, ακόμα και θάνατο σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα αυγά έχουν αναγνωριστεί ως μία από τις κυριότερες αιτίες εμφάνισης εξάρσεων της σαλμονέλας στο παρελθόν και έτσι χρειάζεται η ειδική μεταχείρισή τους.

Advertisment

Αν και οι εξάρσεις σαλμονέλας δεν είναι τόσο συχνές όσο συνηθιζόταν παλιά, υπάρχουν αρκετές ωστόσο περιπτώσεις μόλυνσης που οφείλονται στα αυγά. Το βακτήριο μπορεί να βρίσκεται στο τσόφλι ή μέσα στο αυγό. Η συντήρησή του σε θερμοκρασία κάτω των 4°C σταματά την ανάπτυξη του βακτηρίου και το μαγείρεμα του πάνω από τους 71°C τα σκοτώνει. Αν και τα αυγά φυσικά είναι ίδια παγκοσμίως, ο τρόπος που η κάθε χώρα αντιμετωπίζει τη Salmonella διαφέρει. Συνεπώς, το αν θα διατηρήσετε τα αυγά σας στο ψυγείο ή σε θερμοκρασία δωματίου εξαρτάται από το πού ζείτε.

Γιατί τα αυγά συντηρούνται στο ψυγείο στην Αμερική;

Στην Αμερική, τα αυγά πλένονται και ψεκάζονται με απολυμαντικό, κάτι που φροντίζει για την παρουσία βακτηρίων στο τσόφλι του αυγού, αλλά δεν σκοτώνει εκείνα που μπορεί να βρίσκονται μέσα. Το πλύσιμο επίσης αφαιρεί την πρώτη προστατευτική μεμβράνη του κελύφους, κάτι που σημαίνει ότι το αυγό μετά είναι πιο ευάλωτο σε μολύνσεις. Η συντήρηση του λοιπόν στο ψυγείο δεν σκοτώνει τα βακτήρια που βρίσκονται μέσα στο αυγό, αλλά τα κρατά περιορισμένα σε αριθμό, εμποδίζοντας τα να πολλαπλασιαστούν.

Γιατί τα αυγά στην Ευρώπη δεν χρειάζονται συντήρηση στο ψυγείο;

Στην Ευρώπη, αντί για τη διαδικασία απολύμανσης των αυγών, οι ίδιες οι κότες εμβολιάζονται κατά της σαλμονέλας. Αυτό εμποδίζει τη μόλυνση των αυγών. Σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες, τα απολυμασμένα αυγά είναι ακόμα και παράνομα. Και αυτό επειδή η εξωτερική εκείνη μεμβράνη αποτελεί το φυσικό σύστημα άμυνας του αυγού που το προστατεύει μέχρι και 3 εβδομάδες μετά. Συνεπώς, τα αυγά εδώ χρειάζεται να διατηρούνται σε ένα δροσερό σημείο, αλλά όχι στο ψυγείο.

Advertisment

Κάποιες συμβουλές για τη φύλαξη των αυγών

Αν θέλετε παρόλα αυτά να τα διατηρείτε στο ψυγείο, μην προτιμάτε να τα τοποθετείτε στις πόρτες τους, διότι η θερμοκρασία εκεί μεταβάλλεται εύκολα. Το πίσω μέρος του ψυγείου αποτελεί το καλύτερο μέρος. Ωστόσο, είναι καλύτερο να ελέγξετε τι ισχύει για τη συντήρηση τους τοπικά στη χώρα και στην περιοχή σας, ανάλογα και με τις θερμοκρασίες δωματίου που συνηθίζετε να έχετε. Τέλος, προτιμήστε να τα μαγειρεύετε σε υψηλές θερμοκρασίες και κρατήστε τα μακριά από τροφές, όπως κρεμμύδια και σκόρδα, καθώς έχουν την τάση να απορροφούν μυρωδιές εύκολα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν
Το «ζωντανό» ρόφημα που ρυθμίζει το μεταβολισμό και διώχνει το λίπος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση