,

Ο Διαλογισμός του “Άσπρου – Μαύρου”

Μπορεί να είστε εγκλωβισμένοι στη δυαδική σκέψη – καθετί πρέπει να είναι σωστό ή λάθος, μαύρο ή άσπρο, καλό ή κακό. Αυτός ο διαλογισμός

Ο Διαλογισμός του "Άσπρου - Μαύρου"

Μπορεί να είστε εγκλωβισμένοι στη δυαδική σκέψη – καθετί πρέπει να είναι σωστό ή λάθος, μαύρο ή άσπρο, καλό ή κακό. Αυτός ο διαλογισμός σας βοηθά να μάθετε να δέχεστε μια πιο ρεαλιστική άποψη, ότι δηλαδή δύο φαινομενικά αντίθετες απόψεις ή καταστάσεις είναι δυνατό να υπάρχουν ταυτόχρονα.

Η δυαδική σκέψη είναι απλουστευτική και συχνά εκπορεύεται από το φόβο. Δεν μπορεί να συμπεριλάβει ούτε να εκφράσει την πολυπλοκότητα της ζωής. Αν έχετε την τάση να αντιμετωπίζετε τα πράγματα με τη λογική του άσπρου-μαύρου, η ζωή σας θα είναι πιο αγχωτική και δύσκολη, επειδή ο πραγματικός κόσμος είναι ένα μόνιμο γκρίζο και όχι μια συνεχής έντονη αντίθεση.

Advertisment

Για παράδειγμα, είστε σε σύγκρουση με το σύντροφό σας, επειδή πιστεύετε ότι αυτός έχει άδικο και εσείς δίκιο. Αν θέλετε να νιώθετε πιο άνετα σε καθημερινή βάση, ο διαλογισμός αυτός θα σας βοηθήσει να μαλακώσετε και να μάθετε ότι οι απαντήσεις της ζωής είναι πολύ πιο διφορούμενες από ένα “ναι” ή ένα “όχι”.

Οφέλη

1. Ελαττώνει το άγχος

2. Σας βοηθά να δέχεστε τα πράγματα όπως είναι

Advertisment

3. Παρέχει ένα αντίδοτο ενάντια στην άκαμπτη σκέψη

Διαλογισμός

Πότε

Αν νιώθετε θυμό και φόβο, θέλοντας υπεραπλουστευμένες, ξεκάθαρες απαντήσεις ή απαιτώντας να γίνονται τα πράγματα “όπως εσείς θέλετε”, δοκιμάστε το διαλογισμό αυτό, για να δεχτείτε τη ζωή όπως πραγματικά είναι.

Προετοιμασία

Σκεφτείτε περιπτώσεις σύγκρουσης, κατά τις οποίες νιώθετε ότι το θέμα είναι ή άσπρο ή μαύρο.

Άσκηση

1. Καθίστε στο μαξιλάρι διαλογισμού ή σε μια καρέκλα, σε μέρος, όπου μπορείτε να είστε μόνοι σας. Διαλογιστείτε κοιτώντας το ρολόι σας για περίπου πέντε λεπτά.

2. Σκεφτείτε μια περίπτωση, κατά την οποία υπήρξατε δυστυχισμένοι, γιατί θέλατε να γίνει κάτι με έναν συγκεκριμένο τρόπο, ενώ το άλλο άτομο ήθελε μια διαφορετική κατάληξη. Παρατηρήστε τα συναισθήματά σας. Το πρώτο που θα προκύψει μπορεί να είναι θυμός. Ψάξτε να δείτε μήπως κάτω από το θυμό νιώθετε φόβο. Τι πιστεύετε ότι θα χάσετε αν αφήσετε να ισχύουν ταυτόχρονα και οι δύο απόψεις;

3. Φανταστείτε ότι μένετε μόνοι σας σ΄ένα ερημονήσι μαζί με αυτό το άτομο και ότι η επιβίωσή σας εξαρτάται από την ικανοποίηση των αναγκών του ενός και του άλλου. Φανταστείτε έναν δημιουργικό τρόπο συμβιβασμού, ώστε ο καθένας να έχει τουλάχιστον μερικώς αυτό που επιθυμεί.

4. Αφού καταλήξετε στη συμβιβαστική σας λύση, σύμφωνα με την οποία κι εσείς και ο άλλος μπορείτε να έχετε “δίκιο” και να πάρετε κάτι από αυτό που θέλετε, προσέξτε αν νιώθετε λιγότερο άγχος και μεγαλύτερη ευχαρίστηση.

“Η Βίβλος του Διαλογισμού” Madonna Gauding εκδόσεις Ισόρροπον

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση