,

Ιχθυέλαιο και ψάρια, στην υπηρεσία της υγείας μας

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση ψαριών ή η πρόσληψη συμπληρωμάτων ιχθυέλαιου μπορούν να έχουν ευεργετική επίδραση σε ευρεία ποικιλία προβλημάτων, στα οποία

Ιχθυέλαιο και ψάρια, στην υπηρεσία της υγείας μας

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση ψαριών ή η πρόσληψη συμπληρωμάτων ιχθυέλαιου μπορούν να έχουν ευεργετική επίδραση σε ευρεία ποικιλία προβλημάτων, στα οποία περιλαμβάνονται η αρτηριακή πίεση, οι αποφραγμένες αρτηρίες, οι πνευμονοπάθειες, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι νεφροπάθειες, το έκζεμα, η ψωρίαση, ο πρόωρος τοκετός, η κυστική ίνωση και η ελκώδης κολίτιδα.

Δεν υπάρχουν γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες (εκτός ίσως από τη δυσοσμία του στόματος) και υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες πρόσληψης υπερβολικά υψηλών δόσεων. Πρέπει, αντίθετα, να λαμβάνονται αρκετά μεγάλες ποσότητες σε κάψουλες (στις περισσότερες μελέτες χρησιμοποιήθηκαν δέκα ως δεκαοκτώ γραμμάρια ημερησίως) ή λιπαρά ψάρια – όπως είναι ο σολωμός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες ή το ψάρι του Ατλαντικού bluefish (Pomatomus Saltatrix) – τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Advertisment

Οι αρτηρίες των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε στεφανιαία αγγειοπλαστική (πλαστική χειρουργική επέμβαση στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά) συχνά φράζουν και πάλι.

Μια μετα-ανάλυση επτά μελετών σε αυτή την κατηγορία ασθενών διαπίστωσε ότι το ιχθυέλαιο μείωσε το ρυθμό της εκ νέου απόφραξης των αρτηριών που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία. Σε τέσσερις μελέτες στις οποίες ” φωτογραφήθηκαν” οι αρτηρίες, η διαφορά μεταξύ των ομάδων που πήραν placebo και των ομάδων που πήραν ιχθυέλαιο ήταν 14%. Όσο περισσότερο ιχθυέλαιο κατανάλωναν οι ασθενείς, τόσο καλύτερο ήταν το αποτέλεσμα.

Η κατανάλωση ψαριού αραιώνει το αίμα και έτσι μπορεί να εξηγείται πώς το ιχθυέλαιο βοηθά τις αρτηρίες. Μια μεγάλη μελέτη πληθυσμιακής βάσης διαπίστωσε ότι τα άτομα που έτρωγαν ψάρι μια ή περισσότερες φορές την ημέρα είχαν τους λιγότερους παράγοντες πήξης στο αίμα τους. Το ψάρι στη διατροφή επίσης έχει συσχετιστεί με μικρότερο κίνδυνο χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (εμφυσήματος ή χρόνιας βρογχίτιδας) στους καπνιστές.

Advertisment

Σε μια μετα-ανάλυση 31 μελετών σε 1356 άτομα, το ιχθυέλαιο μείωσε την αρτηριακή πίεση στους υπερτασικούς, αλλά όχι στα άτομα που είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Το ιχθυέλαιο βοηθά στη βελτίωση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ίσως λόγω των εμφανών αντιφλεγμονωδών του επιδράσεων. Σε μια μελέτη, 64 άτομα πήραν ιχθυέλαιο ή placebo. Τρεις μήνες αργότερα, τα άτομα της ομάδας που είχε πάρει ιχθυέλαιο ήταν σε θέση να μειώσουν σημαντικά τη λήψη αναλγητικών φαρμάκων.

Μια άλλη ελεγχόμενη μελέτη 51 ατόμων με ενεργό ρευματοειδή αρθρίτιδα διαπίστωσε ότι, στα άτομα που κατανάλωναν ιχθυέλαιο, είχε μειωθεί σημαντικά η πρωινή δυσκαμψία και η δυσκαμψία των αρθρώσεων. Ωστόσο, δεν υπήρχαν σημαντικές αλλαγές όσον αφορά το οίδημα των αρθρώσεων, τον πόνο, τη δύναμη της λαβής ή το επίπεδο των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Σε μια άλλη μελέτη 37 ατόμων, χορηγήθηκε σε μια ομάδα ιχθυέλαιο, παράλληλα με μια δίαιτα πλούσια σε πολυακόρεστο λίπος και φτωχή σε κορεσμένο λίπος. Στην ομάδα ελέγχου δόθηκε ένα placebo, παράλληλα με μια υψηλότερη αναλογία κορεσμένου λίπους προς πολυακόρεστο λίπος.

Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια με αυτά της προηγούμενης μελέτης: σε μια εξέταση ελέγχου αποθεραπείας που έγινε τρεις μήνες αργότερα, διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της ομάδας που είχε πάρει ιχθυέλαιο είχαν λιγότερη πρωινή δυσκαμψία και λιγότερες ευαίσθητες αρθρώσεις.

Μια άλλη, διπλή-τυφλή μελέτη 60 ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα συνέκρινε το ιχθυέλαιο με το ελαιόλαδο. Η πρωινή δυσκαμψία και ο πόνος βελτιώθηκαν και στις δύο ομάδες, αλλά βελτίωση όσον αφορά τις ευαίσθητες αρθρώσεις και τη δύναμη λαβής σημειώθηκε μόνο μεταξύ τηε ομάδας που είχε πάρει ιχθυέλαιο.

Το ιχθυέλαιο επιβραδύνει επίσης ένα συνηθισμένο τύπο νεφροπάθειας που ονομάζεται νεφροπάθεια IgA. Σε μια μελέτη, 55 ασθενείς που πήραν κάψουλες ιχθυέλαιου είχαν απώλεια της νεφρικής τους λειτουργίας σε ρυθμό βραδύτερο από ό,τι 51 άτομα που πήραν placebo. Αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, αφού οι διάφορες φαρμακοθεραπείες που έχουν μέχρι σήμερα χρησιμοποιηθεί δεν έχουν καταφέρει να βοηθήσουν στην περίπτωση της νόσου αυτής.

Εξήντα έξι ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: στη μια ομάδα χορηγήθηκαν έξι γραμμάρια ιχθυέλαιου ημερησίως και στην άλλη φοινικέλαιο. Ένα χρόνο αργότερα, οι ασθενείς που είχαν πάρει ιχθυέλαιο είχαν καλύτερη νεφρική λειτουργία και λιγότερα περιστατικά απόρριψης (αν και δεν υπήρχε διαφορά στο ποσοστό επιβίωσης των νεφρικών μοσχευμάτων μεταξύ των δύο ομάδων). Το ιχθυέλαιο μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο μέσο πρόληψης του πρόωρου τοκετού και μπορεί επίσης να βοηθήσει τα πρόωρα βρέφη. Μια μελέτη σε 533 έγκυες στη Δανία διαπίστωσε ότι όσες είχαν πάρει κάψουλες ιχθυέλαιου είχαν εγκυμοσύνες μεγαλύτερης διάρκειας από όσες είχαν πάρει κάψουλες ελαιόλαδου. Σε άλλες έρευνες, η όραση υγιών πρόωρων βρεφών στα οποία χορηγήθηκε ιχθυέλαιο βελτιώθηκε περισσότερο από την όραση των βρεφών της ομάδας ελέγχου.

Σε μια μελέτη δεκαοκτώ ασθενών που έπασχαν από ελκώδη κολίτιδα, οι ασθενείς πήραν ιχθυέλαιο ή ένα placeboγια τέσσερις μήνες και στη συνέχεια έγινε το αντίστροφο.

Το ιχθυέλαιο βελτίωσε την εμφάνιση του ιστού στο μικροσκόπιο και επέτρεψε στους ασθενείς να πάρουν βάρος (αποτελούν και τα δύο θετικά σημεία για τους πάσχοντες από την πάθηση αυτή).

Τέλος, στους πάσχοντες από κυστική ίνωση, το ιχθυέλαιο βελτίωσε τη λειτουργία των πνευμόνων. (Η κυστική ίνωση είναι μια σοβαρή γενετική ασθένεια, κατά την οποία βλέννα αποφράζει τους πνεύμονες).

“Εναλλακτική Ιατρική” Adriane Fugh Berman MD εκδόσεις Αρχιπέλαγος

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η υπερτροφή που ρίχνει την πίεση και βοηθά στην αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής νόσου
Παγωτό: Τα απρόσμενα οφέλη της απόλυτης καλοκαιρινής απόλαυσης
Διατροφή για μυαλό «ξυράφι»: 10 τροφές για καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση
Σταφύλια: Το φρούτο που «θωρακίζει» τον οργανισμό μας απέναντι στις καλοκαιρινές λοιμώξεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση