,

3 σημαντικοί λόγοι ότι χρειάζεστε να περάσετε λίγο χρόνο με τον εαυτό σας

Τις περισσότερες φορές νιώθουμε πραγματικά ζωντανοί, όταν βρισκόμαστε με άλλους ανθρώπους· ακόμα και οι πιο ντροπαλοί, εσωστρεφείς χρειάζονται την επαφή με άλλα άτομα. Εντούτοις,

3 σημαντικοί λόγοι ότι χρειάζεστε να περάσετε λίγο χρόνο με τον εαυτό σας

Τις περισσότερες φορές νιώθουμε πραγματικά ζωντανοί, όταν βρισκόμαστε με άλλους ανθρώπους· ακόμα και οι πιο ντροπαλοί, εσωστρεφείς χρειάζονται την επαφή με άλλα άτομα. Εντούτοις, ο χρόνος με τον εαυτό μας είναι πια εξαιρετικά υποτιμημένος στη Δυτική κοινωνία. Αυτός ο χρόνος είναι τόσο σπάνιος που μόνο το 25% των ανθρώπων καταφέρνουν ή επιλέγουν να τον βιώνουν. Πώς είναι δυνατόν κάτι τόσο σημαντικό να παραγκωνίζεται τόσο πολύ;

Το Πανεπιστήμιο Bringham Young των ΗΠΑ, όπως και άλλα πανεπιστήμια, μας εφιστούν την προσοχή μέσω ανησυχητικών ερευνητικών αποτελεσμάτων. Εκατομμύρια άνθρωποι νιώθουν μοναξιά, ακόμα και στην εποχή των γρήγορων μηνυμάτων, του διαδικτύου και του skype. Είναι αυτό το βαρύ συναίσθημα της μοναξιάς που προκαλεί κίνδυνο για την υγεία και όχι ο ίδιος ο χρόνος που μένουμε μόνοι. Εδώ υπάρχει μια μεγάλη διαφορά και αξίζει να διακρίνουμε ανάμεσα σε αυτά τα δύο· μοναξιά μπορεί να νιώσουμε ακόμα και όταν βρισκόμαστε στο κέντρο της πολυπληθέστερης πλατείας του κόσμου.

Advertisment

1. Χρόνος με τον εαυτό μας = Επανεκκίνηση του νου μας

Λίγο χρόνο μόνοι σας και θα μάθετε καλύτερα τον εαυτό σας. Αν και οι σκέψεις που μπορεί να απελευθερωθούν, ίσως στην αρχή σας προβληματίσουν, σας πονέσουν ή σας αγχώσουν, αυτή η διεργασία είναι εξαιρετικά πολύτιμη για την «αναζωογόνηση» του νου σας. Υπάρχει ένα περίεργο φαινόμενο που συμβαίνει όταν περνάμε χρόνο σε κοινωνικούς κύκλους και δεν κάνουμε κανένα διάλειμμα από αυτούς. Γινόμαστε υποκείμενοι στην ομαδική σκέψη (ή αγελαία σκέψη), κατά την οποία τα μέλη μιας ομάδας δίνουν τη συναίνεση τους ακόμα και σε παράλογες σκέψεις και απόψεις.

Οι εναλλακτικές απόψεις και η δημιουργική διαδικασία λήψης αποφάσεων συμβαίνει μόνο όταν επιτρέπουμε εμείς στο νου μας να περπατήσει σε νέα, διαφορετικά μονοπάτια. Κι αυτό επιτυγχάνεται μόνο όταν απομακρυνόμαστε για λίγο από την ομάδα, από τους κοινωνικούς μας κόλπους. Τότε δεν επιζητάμε την αποδοχή των άλλων, ο νους νιώθει πιο ελεύθερος να γεννήσει καινοτόμους και δημιουργικούς τρόπους, από την πιο απλή στρατηγική μέχρι και τη μεγαλύτερη εφεύρεση.

2. Απεξάρτηση από ηλεκτρονικές συσκευές

Μήπως το κινητό σας τηλέφωνο και το mail σας κάνουν να νιώθετε σαν σκύλο του Pavlov; Που ήταν αναγκασμένος να αποζητά και να αναμένει μια λιχουδιά κάθε φορά που το κουδούνι χτυπούσε; Υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό. Έχουμε εξαρτηθεί από την τεχνολογία – από τα τηλέφωνα και το ίντερνετ, δηλαδή από την άμεση επαφή με την οικογένεια, τους συναδέλφους, τους φίλους. Σκεφτείτε πόσο εθισμένοι είμαστε, που προτιμάμε να τρακάρουμε με το αμάξι μας, απαντώντας σε ένα τηλεφώνημα, αντί αυτό να περιμένει και εμείς να μείνουμε σώοι και αβλαβείς.

Advertisment

Αντιθέτως, όταν απομακρυνόμαστε από τέτοιους είδους ηλεκτρονικές συσκευές, απελευθερώνουμε μια μεγάλη ποσότητα γνωστικού χώρου και μπορούμε να εκκινήσουμε μια διαδικασία εσωτερικού διαλόγου. Θα εκπλαγείτε με το τι συμβαίνει μέσα στο νου σας, αν του προσφέρετε ακόμα και τρία λεπτά απόλυτης γαλήνης και ησυχίας. Εξάλλου, έχει αποδειχτεί πολλάκις ότι η ακτινοβολία που εκπέμπουν όλες αυτές οι συσκευές αλλάζουν τη φυσιολογία του εγκεφάλου μας. Έχετε σκεφτεί λοιπόν πόσο καλό θα έκανε στον εγκέφαλό σας αυτός ο χρόνος με τον εαυτό σας;

3. Γινόμαστε φίλοι με τον εαυτό μας

Ο Πλάτωνας έλεγε ότι σκέψη είναι η ψυχή που συνομιλεί με τον εαυτό της. Ξοδεύουμε τόσο χρόνο για να συμβουλεύουμε τους φίλους και την οικογένειά μας και ελάχιστο για να πλησιάσουμε τον εσώτερο εαυτό μας. Αυτός ο εαυτός όμως έχει πολλά να μας διδάξει. Όταν περνάμε χρόνο μαζί του, δεν γίνεται να νιώσουμε μόνοι, η συντροφιά μας είναι εκεί και είναι ενδιαφέρουσα. Η ενσυναίσθηση προς τον εαυτό μας μπορεί να αποδειχτεί πολύ πιο σημαντική από την ενσυναίσθησή μας προς τους άλλους. Για την ακρίβεια, πρόκειται για τη βάση πάνω στην οποία οι υπόλοιπες διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις χτίζονται.

Και να θυμάστε ότι η αυτο-λύπηση δεν πρόκειται για ενδιαφέρον και ενσυναίσθηση προς τον εαυτό μας. Έχετε αυτοεκτίμηση για τον εαυτό σας, όταν πορεύεστε ικανοποιητικά στη ζωή σας. Από την άλλη, νιώθετε λύπηση για τον εαυτό σας όταν κάποιος σας αδίκησε. Όταν αναπτύσσετε την ενσυναίσθησή σας όμως, αποδέχεστε τον εαυτό σας γι’ αυτό ακριβώς που είναι. Κι αυτό συνήθως επιτυγχάνεται μέσα στην απόλυτη απομόνωση και τον βαθύ συλλογισμό (ενδοσκόπηση). Γιατί εκεί μπορεί να καταφέρετε να απομονώσετε όλες τις άλλες φωνές και να κρατήσετε τη δική σας.

Αν επιθυμείτε έντονα λίγο χρόνο με τον εαυτό σας, αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή ο ίδιος ο νους σας χρειάζεται χώρο, επειδή η καρδιά σας αποζητά μια βαθύτερη σχέση με την ψυχή σας και επειδή οι σχέσεις χρειάζονται έναν επαναπροσδιορισμό. Αν μπορείτε λοιπόν, βρείτε λίγο χρόνο να μείνετε μόνοι σήμερα και επιτρέψτε στον εαυτό σας να μείνει μακριά από εξαρτήσεις και εξωτερικές πιέσεις. Το πιο πιθανό είναι να εκπλαγείτε με το πόσο άνετα θα νιώθετε με μόνη συντροφιά… εσάς!

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θεραπεία της παρουσίας: Όταν είμαστε παρόντες, βοηθάμε τους άλλους να ανοίξουν την πόρτα σε έναν κόσμο ευκαιριών
Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
4 σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης | Η σχέση τους με την κατάθλιψη και το άγχος
Flip it: Με την ανατρεπτική σκέψη τα προβλήματα γίνονται ευκαιρίες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση