, ,

Τρίξιμο των δοντιών (βρουξισμός): 8 πιθανές αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Ξυπνάτε με πόνους στα δόντια σας ή στους κροτάφους και στο πρόσωπό σας; Έχετε ποτέ σκεφτεί την πιθανότητα να τρίβετε τα δόντια σας στον

Τρίξιμο των δοντιών (βρουξισμός): 8 πιθανές αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Ξυπνάτε με πόνους στα δόντια σας ή στους κροτάφους και στο πρόσωπό σας; Έχετε ποτέ σκεφτεί την πιθανότητα να τρίβετε τα δόντια σας στον ύπνο σας; Το τρίξιμο των δοντιών, που ιατρικά ονομάζεται βρουξισμός, συνήθως συμβαίνει όταν έχετε αποκοιμηθεί, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που συμβαίνει όταν το άτομο είναι ξύπνιο. Υπολογίζεται ότι περίπου το 5% του πληθυσμού αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα.

Ο βρουξισμός μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο πόνο, αλλά και παρέκκλιση της γνάθου, διάβρωση των δοντιών και πονοκεφάλους. Πότε όμως εμφανίζεται αυτό το φαινόμενο;

Advertisment

1. Άγχος και στρες

Αν είστε στρεσαρισμένοι ή αγχωμένοι, μπορεί να τρίζετε τα δόντια σας ή να σφίγγετε το σαγόνι σας. Σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 70% των περιπτώσεων βρουξισμού που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκαλείται από άγχος και στρες, που έχει υποσυνείδητη επίδραση ενώ κοιμάστε.

Τι να κάνετε: Οι θεραπείες χαλάρωσης, όπως τεχνικές αναπνοής και ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το άγχος και το στρες.

2. Τύπος προσωπικότητας

Σύμφωνα με έρευνα, ο τύπος προσωπικότητας ενός ατόμου μπορεί να συνδέεται με τον τρίξιμο των δοντιών. Οι άνθρωποι που εμφανίζουν μια εμφανώς έντονη συναισθηματική αντίδραση σε κάθε απώλεια, δυσκολία ή απειλή και είναι περισσότερο ευάλωτοι και ευαίσθητοι στην κριτική είναι πιθανό να εμφανίσουν αυτή τη σύνδεση. Μπορεί επίσης να επηρεάσει άτομα με ιδιαίτερα επιθετικές, ανταγωνιστικές ή νευρικές προσωπικότητες.

Advertisment

Τι να κάνετε: Αν κάποια σημεία της προσωπικότητάς σας, για παράδειγμα ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζετε το στρες, σας κρατά πίσω, σας εμποδίζει, χρειάζεται να πάρετε μέτρα για να το χειριστείτε. Τα σωστά βιβλία αυτοβοήθειας που να αναφέρονται στις βασικές σας ανησυχίες μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα. Εντωμεταξύ, μην παραλείψετε να προμηθευτείτε ένα ειδικό μασελάκι στον ύπνο σας για να σταματήσετε τη φθορά των δοντιών λόγω του τριξίματος.

3. Διαταραχές ύπνου

Το τρίξιμο των δοντιών σχετίζεται με συμπεριφορές που κάνουν την εμφάνισή τους κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως το ψέλλισμα, η ομιλία, οι κλωτσιές και οι γροθιές. Επίσης συνδέεται με την υπνική παράλυση- κατά την οποία δεν μπορούμε να κουνηθούμε προσωρινά μόλις ξυπνήσουμε. Η υπνική άπνοια επίσης μπορεί να αποτελεί την αιτία, κατά την οποία σταματάμε να αναπνέουμε για μια σύντομη χρονική περίοδο.

Τι να κάνετε: Η υπνική άπνοια μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση μιας ειδικής συσκευής, μέσω χειρουργείου και αλλαγών στον τρόπο ζωής όπως διακοπή καπνίσματος και μείωση του βάρους. Η υιοθέτηση συγκεκριμένων υγιεινών συνηθειών του ύπνου μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε σωστά και επαρκώς.

• Διατηρήστε μια ρουτίνα ύπνου- κοιμηθείτε και ξυπνήστε την ίδια ώρα κάθε μέρα.

• Αποφύγετε τις διεγερτικές ουσίες, όπως καφεΐνη, αλκοόλ και νικοτίνη, ειδικά πριν την ώρα του ύπνου. Επίσης αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα το βράδυ.

• Όχι συσκευές με έντονο φως, τηλεόραση, υπολογιστή, κινητά στο υπνοδωμάτιο.

• Χαλαρώστε το βράδυ πριν τον ύπνο με ένα χαλαρό μπάνιο, μουσική ή και ένα βιβλίο.

4. Εντερικά παράσιτα

Οι έρευνες έχουν συμπεράνει ότι οι άνθρωποι που είναι μολυσμένοι με εντερικά παράσιτα μπορεί να εμφανίσουν βρουξισμό. Αυτά τα παράσιτα συνήθως εισέρχονται στον οργανισμό μας μέσω της επαφής με μολυσμένες τροφές, χώμα ή νερό. Μπορούν να εγκατασταθούν στο έντερό σας για μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς συμπτώματα. Όταν όμως εμφανιστούν τα συμπτώματα, συνήθως περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, διάρροια, φούσκωμα, εμετό, απώλεια βάρους, κόπωση και φαγούρα.

Τι να κάνετε: Αν εμφανιστεί παράλληλα και τρίξιμο των δοντιών μαζί με αυτά τα συμπτώματα, επισκεφθείτε έναν γιατρό οπωσδήποτε, ώστε αρχικά να κάνετε κάποιες εξετάσεις για παράσιτα και να σας προτείνει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

5. Φαρμακευτική αγωγή

Το τρίξιμο των δοντιών εμφανίζεται ως παρενέργεια κάποιων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αντιψυχωσικών και αντικαταθλιπτικών.

Τι να κάνετε: Αν διαπιστώσετε μια τέτοια συσχέτιση, μιλήστε στο γιατρό σας γι’ αυτό. Μπορεί να σας προτείνει κάποια εναλλακτική θεραπεία.

6. Τρόπος ζωής

Κάποιοι παράγοντες του τρόπου ζωής μας, όπως η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ, ναρκωτικών και το κάπνισμα μπορούν επίσης να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης βρουξισμού. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως καφέ και τσάι.

Τι να κάνετε: Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ ή ποτών με καφεΐνη. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να αποφύγετε το κάπνισμα.

7. Ακατάλληλες οδοντιατρικές πρακτικές

Μια λάθος κίνηση από τον οδοντίατρό σας, όπως για παράδειγμα, ένα σφράγισμα που ξεπερνά το ύψος του δοντιού σας μπορεί επίσης να σας κάνει να τρίξετε τα δόντια σας, καθώς θα σας ενοχλεί.

Τι να κάνετε: Αν μαζί με τον βρουξισμό, νιώθετε ενόχληση ή πόνο, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας. Θα χρειαστεί να διορθώσει το λάθος που έχει γίνει.

8. Οδοντοφυΐα

Το μωρό σας μπορεί να τρίζει τα δόντια του, όταν αρχίζει να βγάζει τα πρώτα του δοντάκια.

Τι να κάνετε: Αυτή είναι μια προσωρινή φάση που θα περάσει. Δώστε στο μωρό σας μια ζεστή αγκαλιά, κάνοντας και πολύ απαλό μασάζ στα ούλα του με το δάχτυλό σας ή δώστε του κάτι κρύο να μασήσει (όπως καρότο) για να το ανακουφίσετε για λίγο από την ενόχληση.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

H εύκολη κίνηση που μακραίνει τη ζωή και σώζει την καρδιά – Kάντε την καθημερινά
Έρευνα: Τα μικροπλαστικά έχουν περάσει στο σπέρμα των περισσότερων ανδρών
Νέο τεστ προβλέπει την άνοια 9 χρόνια πριν από τα πρώτα συμπτώματα
Ο ρόλος του φύλου στη διάγνωση του αυτισμού: Νέα επιστημονικά ευρήματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση