,

Φροντίζουμε το σώμα μας όπως του αξίζει;

“Η υγεία είναι το αποτέλεσμα της ισορροπίας ανάμεσα στην κίνηση και την τροφή και ανάμεσα στο περιβάλλον και την ατομική συμπεριφορά” – Ιπποκράτης Το

Φροντίζουμε το σώμα μας όπως του αξίζει;

“Η υγεία είναι το αποτέλεσμα της ισορροπίας ανάμεσα στην κίνηση και την τροφή και ανάμεσα στο περιβάλλον και την ατομική συμπεριφορά” – Ιπποκράτης

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένα πολύπλοκο οργανικό σύστημα. Πολλές φορές βλέπουμε θεραπείες να αποτυγχάνουν ή να μην επιφέρουν το θεραπευτικό αποτέλεσμα που αναμέναμε παρά το ότι έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή χρήση ποικίλων θεραπευτικών μέσων (ομοιοπαθητική, βελονισμός, βότανα, μαλάξεις κ.τ.λ). Και αυτό γιατί υπάρχουν κάποιες βασικές παράμετροι που διαμορφώνουν τον τρόπο ζωής του κάθε ανθρώπου και οι οποίες αν δεν τροποποιηθούν, δύσκολα θα επιτρέψουν στην υγεία του ατόμου να βελτιωθεί.

Advertisment

Διατροφή

Είναι αδιαμφισβήτητος ο ρόλος της διατροφής για μια καλή ποιότητα ζωής, Βέβαια σημασία δεν έχει μόνο το πόσο τρώμε και τι τρώμε αλλά και το πώς και πότε το τρώμε. Πολύ πληροφόρηση υπάρχει για τα δύο πρώτα, όχι όμως και για τα δύο τελευταία. Έτσι, πέρα από την ποσότητα και την ποιότητα, στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών της τροφής από τον οργανισμό συμβάλλει το να είμαστε συγκεντρωμένοι στο φαγητό την ώρα που τρώμε, να έχουμε εστιάσει δηλαδή την ενέργεια και την προσοχή μας σε αυτό, χωρίς να ασχολούμαστε με άλλα πράγματα παράλληλα, τηλεόραση, laptop κ.τ.λ.

Επίσης το να είμαστε ήρεμοι κατά την ώρα του φαγητού συμβάλλει στην αυξημένη πεπτική ικανότητα του στομάχου. Το να πάρουμε τρεις βαθιές και αργές αναπνοές αμέσως πριν ξεκινήσουμε το γεύμα μας, βοηθάει να αποβάλλουμε τη ένταση και το άγχος της ημέρας όσο και να εστιάσουμε τη σκέψη μας στο φαγητό μας, με ήρεμο πνεύμα. Όσο για το πότε, σύμφωνα με την Κινέζικη Ιατρική, ο καταλληλότερος χρόνος για να φάμε το πρωινό μας είναι μεταξύ 7:00-11:00 το πρωί, το μεσημεριανό μεταξύ 13:00-15:00 το μεσημέρι ενώ το βραδινό μας καλό είναι να είναι ένα μικρό γεύμα έως τις 19:00-20:00 το βράδυ, καθώς η λειτουργία του στομάχου είναι μειωμένη τις βραδινές ώρες.

Κίνηση

Η κίνηση είναι συνυφασμένη με τη ζωή. Όπως το τρεχούμενο νερό δε λιμνάζει ποτέ, έτσι και το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται την κίνηση. Οτιδήποτε παραμένει ακίνητο για πολύ καιρό χάνει τη ζωτικότητά του και αποδομείται. Η σκληρή άσκηση συστέλλει τους μύες, συμπιέζει τις αρθρώσεις και αναγκάζει την αναπνοή να είναι ρηχή μειώνοντας έτσι την είσοδο του οξυγόνου και την έξοδο του διοξειδίου του άνθρακα. Οι απαλές ασκήσεις γίνονται με βαθιά διαφραγματική αναπνοή, η οποία οξυγονώνει το αίμα και τους ιστούς ενώ επικεντρώνονται στην έκταση των μυών και των τενόντων και στη χαλάρωση των αρθρώσεων.

Advertisment

Οποιαδήποτε είδος ήπιας δραστηριότητας που δεν στρεσάρει την καρδιά και δεν προκαλεί ρηχή αναπνοή, είναι ωφέλιμο, καθώς βοηθά στη ροή των υγρών του σώματος, ή ακόμα και ο συνδυασμός έντονης και ήπιας άσκησης, έτσι ώστε το σώμα να βρίσκει τρόπο να χαλαρώνει μετά από την εντατική προσπάθεια.

Ύπνος

Ο ύπνος αποτελεί ένα πολύτιμο κομμάτι της ημέρας μας, καθώς παραχωρεί στον οργανισμό μας το χρόνο να επιδιορθώσει τις βλάβες που έχουν συντελεστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, και να αναπληρώσει την ενέργεια που καταναλώσαμε με τις καθημερινές δραστηριότητες. Ακολουθώντας το ηλιακό ρολόι, καλό είναι το χειμώνα να κοιμόμαστε νωρίτερα, ενώ το καλοκαίρι το πολύ φως μας δίνει παράταση χρόνου σχετικά με την ώρα του ύπνου. Η απώλεια ύπνου μπορεί να προκαλέσει πολλές ασθένειες ενώ αποδυναμώνει όλο το σύστημα, επηρεάζοντας την όρεξη, την πέψη και την ικανότητα εργασίας.

Για να προετοιμάσουμε έναν ήρεμο και βαθύ ύπνο μπορούμε να κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο με λίγες σταγόνες αιθέριο ελαίου λεβάντας στο νερό, να κάνουμε μασάζ με σησαμέλαιο στο κεφάλι ή στα πόδια, να κάνουμε διαλογισμό παρακολουθώντας την αναπνοή μας για λίγα λεπτά ή ακόμα να κρατάμε ημερολόγιο, καταγράφοντας τα γεγονότα, τα συναισθήματα και τις σκέψεις της ημέρας που πέρασε, καθώς με αυτόν τον τρόπο αποφορτιζόμαστε από τα βιώματα όλης της ημέρας και παραδινόμαστε με γαλήνιο πνεύμα στον ύπνο.

Περιβάλλον

Με τον όρο περιβάλλον εννοούμε τόσο το χώρο που μας περιβάλλει, το σπίτι μας καταρχήν αλλά και την ατμόσφαιρα, το φυσικό περιβάλλον γύρω μας, τις κλιματολογικές συνθήκες, τη ρύπανση. Εννοούμε όμως και τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν, είτε στην οικογένεια είτε στο εργασιακό μας περιβάλλον και το κατά πόσο οι συμπεριφορές τους μπορεί να έχουν ευεργετικό ή όχι αντίκτυπο σε εμάς. Το να ζούμε σε ένα όμορφο και καθαρό περιβάλλον, κατά προτίμηση κοντά στη φύση, με ανθρώπους που μας αγαπούν και μας σέβονται, συμβάλλει στη δημιουργία μιας αίσθησης ηρεμίας, που μπορεί να έχει αντίκτυπο και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής μας.

Τρόπος σκέψης

Θεμελιώδης, όσο και αν το παραβλέπουμε, γιατί είναι ίσως και το πιο επίπονο να ελέγξουμε, είναι ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα, οι παγιωμένες πεποιθήσεις μας. Πρόκειται για έναν αυτόματο προγραμματισμό σκέψεων, ο οποίος έχει σχηματιστεί ήδη από την παιδική ηλικία και μας ακολουθεί διαμορφώνοντας τον κόσμο μας. Ο κόσμος μας χτίζεται από μέσα προς τα έξω και ο καλύτερος τρόπος να βελτιώσουμε την πραγματικότητά μας είναι να εντοπίσουμε με τη βοήθεια κάποιας μορφής ψυχοθεραπείας τις πεποιθήσεις που μας σαμποτάρουν και να τις μετουσιώσουμε.

Το σώμα μας αποτελεί το φορέα της ψυχής μας, το όχημα που μας μεταφέρει καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας σε αυτή τη γη. Γι’ αυτό οφείλουμε να το τιμούμε και να το φροντίζουμε όπως του αξίζει.

Σταυρούλα Περβολαράκη Φαρμακοποιός-Ομοιοπαθητικός

[toggle title="Πηγές"]

“The Tao of Detox, The secrets of Yang-Sheng Dao”, Daniel Reid

“Ayurveda, Nature’s Medicine,Dr.Frawely and Dr.Ranade”

[/toggle]

Latest posts by Σταυριάννα Περβολαράκη (see all)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους
Νοσοκομείο Μυτιλήνης: Για πρώτη φορά ειδική επέμβαση σε άτομο με αυτισμό
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
«Period Poverty»: Δωρεάν προϊόντα για την έμμηνο ρύση στα ελληνικά σχολεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση