, ,

Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι οι γάτες και οι σκύλοι μπορούν να εντοπίσουν συχνότητες που εμείς δεν μπορούμε

Πρόσφατα ανακάλυψα ότι ακόμα και η συμβατική επιστήμη αναγνωρίζει ότι τα αγαπημένα μας κατοικίδια, αλλά και άλλα ζώα μπορούν να δουν συχνότητες που οι

Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι οι γάτες και οι σκύλοι μπορούν να εντοπίσουν συχνότητες που εμείς δεν μπορούμε

Πρόσφατα ανακάλυψα ότι ακόμα και η συμβατική επιστήμη αναγνωρίζει ότι τα αγαπημένα μας κατοικίδια, αλλά και άλλα ζώα μπορούν να δουν συχνότητες που οι άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν.

Μετά από μια μικρή έρευνα, κατάλαβα ότι πλέον αυτό βγάζει νόημα επιστημονικά, εκτός από την εμπειρία μας. Και είναι απλή η εξήγηση: οι γάτες και οι σκύλοι μπορούν να εντοπίσουν την υπεριώδη ακτινοβολία και κάποιες άλλες μορφές ακτινοβολίας, τις οποίες ο ανθρώπινος αμφιβληστροειδής δεν έχει την ικανότητα να δει.

Advertisment

Παλαιότερα, πιστεύαμε ότι όλα τα θηλαστικά είχαν παρόμοια όραση με τη δική μας και ήταν ανίκανα να διακρίνουν την υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά τελικά τα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν το αντίθετο για πολλά θηλαστικά. Μια έρευνα που διεξήχθη λίγα χρόνια νωρίτερα από βιολόγους στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου στη Μ. Βρετανία παρείχε τις ακριβείς αποδείξεις γι’ αυτή τη διαφορά στην όραση μεταξύ των διαφόρων ειδών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Pet MD, οι υποψίες των ιδιοκτητών κατοικιδίων δικαιολογούνται. «Έχετε ποτέ νιώσει ότι η γάτα ή ο σκύλος σας βλέπει κάτι που εσείς δεν μπορείτε να δείτε; Τελικά, φαίνεται πως έχετε δίκιο, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα. Οι γάτες, οι σκύλοι κι άλλα θηλαστικά πιστεύεται τώρα ότι βλέπουν το υπεριώδες φως, κάτι που ανοίγει στα μάτια τους έναν τελείως διαφορετικό κόσμο, που εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε να δούμε».

«Το υπεριώδες φως αποτελεί μια ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία της οποίας το μήκος κύματος βρίσκεται πέρα από το ορατό φως (από το κόκκινο μέχρι το μωβ) που εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να εντοπίσουμε. Εμείς διαθέτουμε έναν φακό στην ουσία που μπλοκάρει άλλες ακτινοβολίες από το να φτάσουν μέχρι τον αμφιβληστροειδή. Κάτι που μέχρι πρόσφατα πιστεύαμε ότι διέθεταν και τα περισσότερα ζώα.

Advertisment

Οι επιστήμονες μελέτησαν τους φακούς νεκρών θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων, των γατών, των μαϊμούδων, των πάντα, των σκαντζόχοιρων και των κουναβιών. Ερευνώντας το ποσοστό του φωτός που διαπερνά τους φακούς και φτάνει στον αμφιβληστροειδή τους, συμπέραναν ότι κάποια από τα θηλαστικά τελικά έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία». Ωστόσο, προσωπικά πιστεύω ότι ίσως υπάρχει και κάτι άλλο σε αυτό το φαινόμενο που η συμβατική επιστήμη δεν έχει ακόμα εξηγήσει.

Η μικρή μου αδερφή και εγώ είχαμε στο παρελθόν εμπειρίες, κατά τις οποίες οι γάτες μας έβλεπαν πράγματα που δεν υπήρχαν στα δικά μας μάτια. Κουνούσαν τις πατούσες τους στον αέρα, νιαούριζαν και έκαναν περίεργους ήχους σε πράγματα, τα οποία εμείς δεν μπορούσαμε να εντοπίσουμε. Το πιο περίεργο περιστατικό συνέβη αμέσως μετά τον θάνατο του παππού μου. Η γάτα μας τότε κοιτούσε κάτι στο κενό, νιαουρίζοντας πολύ περίεργα και κυνηγώντας κάτι στο δωμάτιο, πηδώντας στον αέρα. Ήταν σαν κάτι να υπήρχε εκείνη τη στιγμή στην ατμόσφαιρα, κάτι που μόνο εκείνη μπορούσε να διακρίνει. Τι ήταν εκείνο το αόρατο πράγμα που έβλεπε λοιπόν;

Λίγες εβδομάδες μετά, η αδερφή μου φαίνεται να διέκρινε κάτι σαν μια σκιά, ένα φαινόμενο που συχνά αναφέρεται από άτομα που εμφανίζουν υπνοπαράλυση. Η γάτα φάνηκε να συμμετέχει σε αυτό, νιαουρίζοντας κι αυτή προς στην ίδια «ψευδαίσθηση», αλλά όχι με ευχάριστη διάθεση. Ίσως λοιπόν, τα αγαπημένα μας κατοικίδια διαθέτουν και κάποια άλλη ικανότητα, που ακόμα δεν έχουμε μπορέσει να αποδείξουμε επιστημονικά, καθώς η δική μας ανθρώπινη αντίληψη γνωρίζουμε πια ότι είναι αρκετά περιορισμένη σε σχέση με άλλων θηλαστικών.

Άρθρο του ερευνητή Cassius Methyl / Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

7 μαθήματα που μας διδάσκουν οι γάτες για την αγάπη
Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα έντομα για το κατοικίδιό σας που πρέπει να προσέχετε
Το πρώτο πάρκο σκύλων με ανακυκλώσιμα υλικά στον Δήμο Καλαμαριάς
Η ιστορία των δύο σκύλων που θα σας κάνει να δακρύσετε (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση