Νέος πάπυρος ρίχνει φως στο μυστήριο κατασκευής των Πυραμίδων της Γκίζας

Η πυραμίδα της Γκίζας κατέχει τη θέση ενός από τα 7 θαύματα του κόσμου κι αυτό επειδή ο τρόπος που δημιουργήθηκε από μία κοινωνία

Νέος πάπυρος ρίχνει φως στο μυστήριο κατασκευής των Πυραμίδων της Γκίζας

Η πυραμίδα της Γκίζας κατέχει τη θέση ενός από τα 7 θαύματα του κόσμου κι αυτό επειδή ο τρόπος που δημιουργήθηκε από μία κοινωνία της εποχής του χαλκού, παραμένει μυστηριώδης αιώνες μετά την κατασκευή της.

Σε ανασκαφές που πραγματοποιούν οι αρχαιολόγοι της Γκίζας, με επικεφαλή τον Mark Lehner, βρήκαν έναν νέο πολύτιμο πάπυρο ο οποίος είναι μέρος του εγχειριδίου στο οποίο καταγράφονταν λεπτομέρειες για τη μεταφορά τεράστιων όγκων ασβεστόλιθου και γρανίτη, βάρους 2,5 τόνων σε απόσταση 500 μιλίων προς την πυραμίδα του Χέοπα την εποχή του 2600 π.Χ. Μια πυραμίδα ύψους 146 μέτρων, οικοδόμημα που παρέμεινε το υψηλότερο και μεγαλύτερο απ’ όσα έχει κατασκευάσει η ανθρωπότητα ως και την εποχή του Μεσαίωνα.

https://enallaktikidrasi.com/2017/09/neos-papiros-rixnei-fos-mistirio-kataskeuis-pyramidon-gkizas/

Ο πάπυρος είναι γραμμένος από τον Merer, ο οποίος φαίνεται να είναι προϊστάμενος μίας εξειδικευμένης ομάδας εργατών οι οποίοι άνοιγαν κανάλια ως το εσωτερικό της πυραμίδας και κατασκεύαζαν ειδικά ξύλινα πλοιάρια πάνω στα οποία μπορούσαν να τοποθετήσουν τους τεράστιους ογκόλιθους και να διασχίσουν το Νείλο, από τα πέρατα της αφρικανικής Ηπείρου όπως το Aswan, 533 μίλια νότια της Γκίζας, απ’ όπου προέρχεται ο γρανίτης που βρίσκεται μέσα στην πυραμίδα.

Κάτω από το αμμώδες οροπέδιο της Γκίζας ο Mark Lehner έχει καταφέρει να καταγράψει κανάλια από μία πλωτή οδό που είχε δημιουργηθεί τότε. Ο πάπυρος βρέθηκε στις ανασκαφές που γίνονται στο λιμάνι Wadi al Jarf.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε